Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom 27. godišnjice 105. motorizovane brigade

U sklopu obilježavanja 27. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH u velikoj sali Općine Centar 18. februara 2020. godine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

Svečanoj sjednici prisustvovali su osim vijećnika i borci 105. brigade, članovi porodica poginulih pripadnika brigade, predstavnici boračkih udruženja, privrednih i društvenih djelatnosti, civilnog društva, članovi općinske uprave, mjesnih zajednica, učenici osnovnih škola i drugi gosti.

 

Nakon što su prisutni minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast poginulim pripadnicima ove brigade i svim drugim patriotima koji su dali život za odbranu domovine, državnu himnu Bosne i Hercegovine su izveli studenti Muzičke akademije. Upriličena je i video projekcija sa imenima šehida i poginulih boraca 105. motorizovane brigade pod nazivom „Budućnost krvlju ispisana“.

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, koja je ujedno i predsjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice 105. brigade, uputila je čestitke za 18. februar - Dan 105. motorizovane brigade. Podsjetila je da je Općinsko vijeće Centar 1998. godine proglasilo 18. februar za Dan 105. motorizovane brigade, koji će se obilježavati svake godine kako bi se sačuvala uspomena na herojski put ove brigade i njene hrabre borce.

 

-Borci 105. brigade su najsvjetliji primjer patriotizma, koje je krasila nenadmašna hrabrost, visok moral, istinska humanost i odanost najvišim idealima ljudskog roda.

 

Zahvalni smo im na herojskoj odbrani slobode, časti i dostojanstva naše države. Stoga nikada ne smijemo zaboraviti naše borce, a posebno one koji su dali svoj život, kao ni njihove porodice. Naša je obaveza i dužnost da im obezbijedimo dostojanstvene uslove za život, kazala je predsjedavajuća Karačić.

 

O ratnom putu 105. motorizovane brigade koji ujedno pokazuje i kako se stvarala Armija RBiH govorio je ratni načelnik artiljerije Zijad Bradić.

 

-Danas kada obilježavamo 27 godina od formiranja 105. motorizovane brigade ne možemo, a da se ne sjetimo onih koji su položili svoje živote u časnoj borbi za današnjicu. Neka im je lahka ova zemlja bosanska. BiH se danas nalazi pred novim izazovima. Retorika slična onoj iz devedesetih je na sceni. Ali naša poruka je jasna. Bahate prijetnje, uvrede i ucjene, kao ni odvajanje neće proći. Što se BiH više napada i dovodi u pitanje mi smo odlučniji da je branimo. Borili smo se za cjelovitu, multietničku BiH, zajednicu svih naroda i drugih koji žele da žive u njoj, slobodni i ravnopravni na svakom pedlju njene teritorije. Tako je uvijek bilo, i tako će i biti, poručio je Bradić.

 

Akademik, istaknuti bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran recitovao je stihove:  „Oni koji su pali za domovinu, nisu pali, svjedoči nebo, svjedoči zemlja, svjedoči grad, nego su legli u kolijevku iz koje raste Domovina“.

 

Pridružujući se čestitkama za 27. godišnjicu 105. brigade načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je naglasio da je brigada zlatnim slovima uklesana u temelje naše Bosne i Hercegovine.

 

-105. motorizovana brigada je čudo otpora. Čudo koje je odoljelo napadima jedne od najvećih vojnih sila tadašnje Evrope. Većina pripadnika ove brigade su se odmah na početku rata priključili odbrani grada i države Bosne i Hercegovine. Nisu imali odgovarajuću vojnu obuku i prvi put su u životu tada držali pravo oružje u rukama. Ali imali su veliko srce. 105. motorizovana brigada je i simbol i časne odbrane Sarajeva i BiH. Po prvi put u historiji Sarajevo je ostalo neosvojen i nepokoren grad. Heroji koji su dali život za odbranu države Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, među kojima su i naši saborci iz 105. motorizovane brigade, su nas obavezali da zbog generacija koje dolaze obezbijedimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu. Vjerujem da imamo potencijala da to dovedemo do kraja. Svi borci u 105. motorizovanoj brigadi, a posebno oni koji su dali svoj život za odbranu države BiH i našeg dragog Sarajeva, su nam dali u amanet da nastavimo dalje. Mi koji smo imali sreću da preživimo moramo preuzeti takvu vrstu obaveze i moramo ih poštivati zbog djela koja su napravili. Općina Centar posvećuje veliku pažnju boračkoj populaciji pa stoga realizuje niz projekata. Ne smatramo da je ovo dovoljno, ali ćemo svakako nastaviti truditi se da boračkoj populaciji obezbijedimo status koji joj i pripada. Našim šehidima i poginulim borcima neka je vječni rahmet i slava i veliko hvala za sve ono što su učinili da bismo živjeli u slobodnoj, nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini, poručio je Ajnadžić.

 

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađene najbolje literarne radove o 105. motorizovanoj brigadi pročitali su njihovi autori - učenici osnovnih škola kojima su predstavnici Općine uručili prigodne novčane nagrade. Prvonagrađeni rad je napisala Medina Šehović, učenica Osnovne škole „Nafija Sarajlić“, druga nagrada pripala je Bakiru Bašiću, učeniku škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, a treća Lajli Sulejmanpašić, učenici OŠ „Hasan Kaimija".

 

Ovom prilikom su zaslužnim pojedincima  i kolektivima uručene povelje koje im je dodijelila Jedinstvena organizacija boraca Unija veterana Općine Centar i Sekcija 105. motorizovane brigade za nesebičan doprinos u radu njihove organizacije. Plakete su dobili: Ekrem Kurtović, Suvad Mušanović, Adnan Ajanović, Senad Hasanović, Sakim Hasanović, Elvir Vatić, Mahira Šuško, Bećir Sirovina, Royal Foof i Udruženje maloljetnih boraca Općine Centar Sarajevo.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti