U Centru za zdravo starenje održana edukativna radionica za starije osobe

U okviru projekta „Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina“ kojeg finansira Evropska unija i Bosna i Hercegovina, a implementira nevladina organizacija „Hilfswerk Austria“ sa partnerima, održana je edukativna radionica za starije osobe u prostorijama Centra za zdravo starenje općina Centar i Stari grad.

Cilj projekta je podržati prioritete ljudskih prava Evropske unije u Bosni i Hercegovini borbom protiv diskriminacije po osnovu godina, te unaprijediti društvene i institucionalne kapacitete za prepoznavanje i suočavanje sa starenjem i diskriminacijom starih osoba. Također, realizacijom projekta očekuje se razvijanje kapaciteta institucija i onih koji se bave zaštitom ljudskih prava starijih osoba u BiH, podizanje svijesti javnosti o pitanjima vezanim za ljudska prava starijih osoba, te promovisanje individualnog aktivnog učešća starijih osoba i povećanje kompetencija  udruženja starijih osoba i volonterskog aktivizma.

 

Tokom predavanja Aida Ramić, Jasminka Džumhur i Lejla Hadžimešić su prisutne upoznali sa javno zdravstvenim aspektima starijih osoba i trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini, osvrtom na ljudska prava / diskriminacijom u svijetu i diskriminaciju u Bosni i Hercegovini, kao i pravima starijih lica u Federaciji Bosne i Hercegovine iz oblasti socijalne zaštite i zdravstvenog osiguranja.

 

Neki od najvažnijih rezultata istraživanja o ulozi Centra za zdravo starenje na zdravlje i kvalitet života starijih osoba u BiH govore da korisnici imaju bolju procjenu zdravlja i kvaliteta života u odnosu na ispitanike koji nisu korisnici Centra.

 

Također korisnici imaju bolje znanje o faktorima rizika po zdravlje, imaju zdraviji stil života u pogledu ishrane, fizičke aktivnosti, bolesti i ovisnosti, a ovo su samo neki od rezultata istraživanja.

 

Iz Općine Centar Sarajevo edukativnoj radionici je prisustvovala i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić koja je podržala ovu akciju i još jednom  istakla opredijeljenost Općine Centar da stvara bolje uslove za osobe treće životne dobi.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti