Vijesti

12.10.2022.
U OPĆINSKOM BUDŽETU OBEZBIJEĐENO 120 HILJADA KM
Na račune 46 porodilja sa Centra uplaćene jednokratne novčane pomoći
Nadležne općinske službe su u okviru projekta pomoći porodiljama iz Centra okončale proceduru za mjesec septembar uplatom finansijskih sredstava za 46 porodilja.
12.10.2022.
Pokrenute nove procedure javnih nabavki
Odsjek za javne nabavke Općine Centar je u ime općinskih službi pokrenulo dvije procedure javnih nabavki.
11.10.2022.
NA 18 LOKACIJA U CENTRU
Postavljena saobraćajna ogledala
Na osnovu ugovora o nabavci i postavljanju saobraćajne signalizacije radnici firme „Sacom“ su tokom proteklih par dana izvršili postavljanje saobraćajnih ogledala na osamnaest lokacija na području općine Centar.
11.10.2022.
POJAVA ZMIJA U NASELJIMA CIGLANE I KOŠEVO
Civilna zaštita Općine Centar na terenu
Nakon poziva stanovnika sarajevskih naselja Ciglane i Koševo zbog pojave zmija, iako to nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, danas su predstavnici Službe za civilnu zaštitu Općine Centar i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo obišli navedena naselja kako bi se definisali koraci za postupanje ali i ustanovilo da li postoji opasnost po stanovništvo.
11.10.2022.
Otvorene prostorije nove Mjesne zajednice „Betanija“
Predstavnici Općine Centar, na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem otvorili su prostorije nove Mjesne zajednice „Betanija“ u Ulici Armije RBiH broj 16 na Kromolju, na čije otvaranje su stanovnici ovog naselja dugo čekali.
11.10.2022.
OPĆINA CENTAR I KULTURNE I SPORTSKE ORGANIZACIJE
Javni poziv za dodjelu besplatnih vaučera za mlade
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić, 30. septembra 2022. godine, potpisao je memorandume o saradnji sa predstavnicima 22 kulturne i sportske organizacije sa područja općine Centar Sarajevo.
11.10.2022.
PODRŠKA TRGOVCIMA POJEDINCIMA
Javni poziv za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava
Na web stranici Općine Centar i u dnevnim novinama Dnevni avaz u utorak, 11. oktobra 2022. godine objavljen je javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava namijenjenih podršci poslovanja fizičkih lica koji obavljaju trgovačku djelatnost (trgovina na malo ličnim radom - trgovac pojedinac) na području općine Centar Sarajevo za 2022. godinu.
10.10.2022.
Sjećanje na nevino stradale u Tahtali sokaku na Bjelavama
U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., danas je obilježeno 30. godina od pogibije šest naših sugrađana od kojih je troje djece tokom proteklog rata u Ulici Tahtali sokak kod broja 10 (nekadašnja Ulica Jelene Vitas).
10.10.2022.
CENTAR ZA SPORT I REKREACIJU
Besplatni taekwondo za dječake i djevojčice
Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju“, čiji je osnivač Općina Centar, u saradnji sa taekwondo klubom „Mladost“ iz Sarajeva organizuje besplatnu školu taekwondoa.
10.10.2022.
UTROŠENA SVA SREDSTVA ZA OVU GODINU
Obustavljeno zaprimanje zahtjeva za banjsko ili klimatsko liječenje
Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar obavještava pripadnike boračke populacije da do kraja ove godine obustavlja zaprimanje zahtjeva za ostvarivanje prava na klimatsku rehabilitaciju, odnosno boravak na moru ili pravo na banjsko liječenje.
10.10.2022.
Komedija „Cosa Nostra“ 10 godina na sceni Centra kulture i mladih
U velikoj sali Centra kulture i mladih Općine Centar (Jelića 1), u srijedu, 12. oktobra u 20 sati bit će izvedena komedija „Cosa Nostra“.
09.10.2022.
OPĆINA CENTAR PODRŽALA AKCIJU
Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca odazvao se na poziv za humanitarnu akciju
Danas je u šoping centru Sarajevo City Centar, u organizaciji Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka FBiH“, provedena četvrta po redu humana akcija šišanja i darivanja kose pod nazivom „Moja kosa tvoja kosa“.
08.10.2022.
OPĆINA CENTAR FINANSIJSKI PODRŽALA PLIVAČKI MITING
Načelnik Mandić uručio medalje najboljim takmičarima
Danas je na Olimpijskom bazenu Otoka, u organizaciji plivačkih klubova „Spid“ i „Sport Time“ održan Međunarodni inkluzivni plivački miting pod nazivom „(Re)Start 2022“.
08.10.2022.
U NEDJELJU OD 11 DO 17 SATI U SCC-U
Akcija darivanja kose „Moja kosa tvoja kosa“
U nedjelju, 9. oktobra 2022. godine u Sarajevu će se održati javna akcija šišanja i doniranja kose za potrebe projekta „Moja kosa tvoja kosa“, koji provodi udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“.
07.10.2022.
EVROPSKA UNIJA I VLADA SR NJEMAČKE PODRŽALI PROJEKAT
Prezentacija rezultata projekta „Nature for Recovery“
Danas je na platou Ravne na Skakavcu održana prezentacija rezultata projekta "Nature for Recovery". Značajan dio zaštićenog područja Skakavca i Bukovika je na teritoriji općine Centar koja je jedan od učesnika ovog projekta, a čiji je cilj jačanje sektora turizma u Bosni i Hercegovini i popularizacija Skakavca kao jedinstvenog turističkog područja.
07.10.2022.
UVEDENA DVA NOVA PRAVA SOCIJALNE ZAŠTITE
Primjena Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH
Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar Sarajevo obavještava sugrađane sa područja Centra da će od 9. oktobra 2022. godine početi primjena Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH“, broj 52/22).
07.10.2022.
ZAVRŠEN ROK ZA PREDAJU ZAHTJEVA
Refundiranje troškova nabavke udžbenika učenicima od 2 do 4 razreda osnovne škole
Do 30. septembra ove godine istekao je rok za predaju zahtjeva na objavljeni javni poziv za podnošenja zahtjeva za refundaciju troškova nabavke udžbenika učenicima od drugog do četvrtog razreda osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo.
07.10.2022.
Dva festivala u Centru kulture i mladih u oktobru
Uprava Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ je, u saradnji sa umjetnicima i drugim institucijama kulture, za ovaj mjesec pripremila bogat program za djecu, mlade i sugrađane.
06.10.2022.
EVROPSKA PRVAKINJA U OPĆINI CENTAR
Načelnik Mandić nagradio Lanu Pudar
Danas je u Općini Centar načelnik Srđan Mandić ugostio najbolju bosanskohercegovačku plivačicu Lanu Pudar.
06.10.2022.
SPOJ ALIPAŠINE I TEPEBAŠINE
Nastavljeni radovi na sanaciji stepeništa
Ove sedmice su nastavljeni radovi na sanaciji stepeništa koje spaja ulice Alipašina 5 i Tepebašina kod broja 8. Kompletan projekat, koji je započeo krajem juna ove godine, je bio privremeno zaustavljen zbog objektivnih razloga.