Vijesti

19.10.2022.
U SARADNJI SA PORODIČNIM SAVJETOVALIŠTEM
Općina Centar će pristupiti projektu „Priprema za partnerstvo“
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić posjetio je danas prostorije kantonalne javne ustanove „Porodično savjetovalište“ gdje ga je ugostio direktor Osman Šaljo.
19.10.2022.
PROJEKAT „ČUVAJMO NAŠ OKOLIŠ“
Počele radionice za osobe sa intelektualnim teškoćama
Udruženje „Oaza“ pruža podršku osobama sa intelektualnim teškoćama i njihovim porodicama razvijanjem programa iz oblasti obrazovanja, radnog osposobljavanja, socijalnog uključivanja i rehabilitacije u svrhu pripreme i osposobljavanja za samostalan život uz podršku kroz javno zagovaranje u lokalnoj zajednici.
19.10.2022.
PROJEKAT 365 SPORT PLUS
Besplatne škole sporta za djecu sa područja općine Centar
Općina Centar u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“ čiji je osnivač, nastavlja sa realizacijom projekta „365 sport plus“ sa ciljem da se osnovcima omogući besplatno bavljenje sportom.
18.10.2022.
SPOJ ALIPAŠINE I TEPEBAŠINE
Napreduju radovi na sanaciji stepeništa
Na području općine Centar kontinuirano se realiziraju projekti u okviru investiciono-tehničkog održavanja komunalne infrastrukture.
18.10.2022.
IZDVOJENO 20.000 MARAKA
Općina Centar sufinansira troškove organizacije javnog dočeka Nove godine
Na osnovu Sporazuma o zajedničkom finansiranju organizacije dočeka Nove 2023. godine u Sarajevu, kojeg je u ime Općine potpisao načelnik Srđan Mandić sa gradonačelnicom Grada Sarajeva Benjaminom Karić, Općina je iz budžeta izdvojila 20.000 KM za participaciju proslave nove godine.
18.10.2022.
PROJEKAT ORIENT
Orijentacija za mlade kroz obrazovanje
U prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar, 15. oktobra 2022. godine, Udruženje građana „SARAJEVO SUSRET KULTURA“ organizovalo je radionicu pod nazivom „Orijentacija za mlade kroz obrazovanje“ u sklopu projekta „Orient“, kojeg je Općina Centar finansijski podržala.
17.10.2022.
NAČELNIK MANDIĆ OTVORIO FESTIVAL
Predstavom „Psić boje neba” započeo festival „Hajde svijete budi dijete“
U prostorijama Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ u ponedjeljak, 17. oktobra predstavom pod nazivom „Psić boje neba” koju su za učenike osnovnih škola „Nafija Sarajlić“ i „Safet beg Bašagić“ izveli članovi Bosanskog Narodnog pozorišta Zenica, zvanično je započeo 13. po redu dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“.
17.10.2022.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČENIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljena saobraćajna signalizacija kod škole „Alija Nametak“
Radnici firme Sacom d.o.o. tokom proteklog vikenda okončali su radove na postavljanju horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, te svjetlosne vertikalne signalizacije (solarnih treptača) za upozoravanje vozača u ulici Zaima Šarca.
17.10.2022.
HANDBALL IN
Sportsko-inkluzivni program za djecu sa poteškoćama u razvoju
Centar za sport i rekreaciju, čiji je osnivač Općina Centar, od sutra, 18. oktobra 2022. godine kreće u realizaciju projekta HandbALL IN.
14.10.2022.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČENIKA U SAOBRAĆAJU
Započeo projekat postavljanja saobraćajne signalizacije kod škole „Alija Nametak“
Radnici firme Sacom d.o.o. započeli su radove na postavljanju horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, te svjetlosne vertikalne signalizacije (solarnih treptača) za upozoravanje vozača u ulici Zaima Šarca.
14.10.2022.
NA OBJEKTIMA KOLEKTIVNOG STANOVANJA
Uklonjeni grafiti sa devet fasada stambenih objekata u Centru
Očišćene su fasade na devet stambenih objekata u Centru, kao rezultat projekta „Uređenje fasada na objektima kolektivnog stanovanja“ kojeg su zajedno pokrenuli Općina Centar, Gradska uprava i Zavod za planiranje Kantona Sarajevo.
14.10.2022.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači brzine vozila
Na području općine Centar Sarajevo na pet lokacija postavljeni su usporivači brzine vozila sa ciljem povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju.
14.10.2022.
U ponedjeljak počinje festival „Hajde svijete budi dijete“
U prostorijama Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ (Jelića 1), u ponedjeljak, 17. oktobra 2022. godine zvanično počinje 13. po redu dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“.
14.10.2022.
CENTAR U SRCU
Odabrani članovi dječijeg hora i orkestra Općine Centar
U okviru projekta „Centar u srcu“ predstavnici Muzičke radionice „Note“ su u prostorijama Osnovne škole „Vladislav Skarić“ organizovali audiciji na koju se prijavilo više od 130 talentovane djece.
13.10.2022.
VAŽNE INFORMACIJE ZA KORISNIKE PRAVA IZ OBLASTI SOCIJALNE ZAŠTITE
Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar Sarajevo informiše korisnike prava iz oblasti socijalne zaštite da je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom Kantona Sarajevo, koji će se primjenjivati od 1. novembra 2022. godine.
13.10.2022.
Sanacija dijela Ulice Antuna Hangija na Koševskom brdu
Tokom jučerašnjeg dana radnici građevinske firme „Grakop“ započeli su sa radovima na sanaciji dijela Ulice Antuna Hangija na Koševskom brdu.
13.10.2022.
Održan okrugli sto na temu „Uloga vjerskih zajednica u životu mladih“
Komisija za odnose sa vjerskim zajednicama Općine Centar organizovala je okrugli sto na temu „Uloga vjerskih zajednica u životu mladih“. Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici Nadbiskupskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“, Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Saborne crkve te Župnog ureda sv. Josip.
13.10.2022.
SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU OPĆINE CENTAR
Upozorenje građanima da ne pale vatru
S obzirom na nadolazeće hladne dane i početak sezone grijanja, Općinski štab civilne zaštite Općine Centar Sarajevo upozorava sve građane na opasnost od mogućnosti izbijanja požara.
12.10.2022.
OPĆINA IZDVOJILA 81.660 KM
Okončana sanacija dijela Ulice Halida Kajtaza
Radnici građevinske firme „Grakop“ su u planiranom roku okončali radove na sanaciji dijela Ulice Halida Kajtaza.
12.10.2022.
SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU OPĆINE CENTAR I DVD „BJELAVE“
Počela obuka za osnovce o zaštiti od požara
Imajući u vidu pozitivna iskustva prethodnih godina i veliko interesovanje učenika i nastavnika u osnovnim školama za obuku o zaštiti od požara, Služba za civilnu zaštitu Općine Centar Sarajevo u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Bjelave“ i ove školske godine organizovala je obuku o načinu postupanja u slučaju pojave požara ili druge nesreće u stanu, kući, školi, javnom gradskom prevozu, na izletu, stadionu i slično.