Vijesti

08.11.2022.
608 MALIŠANA ĆE UČITI PLIVATI
I ove školske godine besplatna škola plivanja za osnovce iz Centra
Danas je u prostorijama Općine Centar upriličeno potpisivanje ugovora za realizaciju projekta „Škola plivanja kroz nastavni proces za učenike četvrtih razreda osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo“.
08.11.2022.
MJESNE ZAJEDNICE „KOŠEVSKO BRDO“ I „DONJI VELEŠIĆI“
Danas javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar
Prema rasporedu održavanja javnih rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar Sarajevo za 2023. godinu, u utorak, 8. novembra 2022. godine u 17 sati u prostorijama Mjesne zajednice „Koševsko brdo“ u Ulici Braće Begić 11 će biti održana javna rasprava za građane mjesnih zajednica „Koševsko brdo“ i „Donji Velešići“.
08.11.2022.
PROŠIRENJE USLUGA ZA GRAĐANE
Uskoro početak radova na adaptaciji šalter sale Općine Centar
Obavještavamo građane da će sredinom novembra započeti radovi na adaptaciji i uređenju šalter sale Općine Centar Sarajevo u cilju omogućavanja bržeg i efikasnijeg pružanja usluga i povećanja zadovoljstva korisnika.
08.11.2022.
„NATURE FOR RECOVERY“
Javni poziv za predstavnike preduzeća i obrtnika iz oblasti turizma
Općina Centar Sarajevo u partnerstvu sa Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja i Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA) je objavila javni poziv malim i srednjim preduzećima, obrtnicima i registrovanim seoskim domaćinstvima koji djeluju u sektoru turizma i pružanja turističkih usluga sa područja općine Centar Sarajevo da se prijave na dodatnu edukaciju iz oblasti turizma.
07.11.2022.
MJESNA ZAJEDNICA „KOŠEVO II“
Danas javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar
Prema rasporedu održavanja javnih rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar Sarajevo za 2023. godinu, u ponedjeljak, 7. novembra 2022. godine u 17 sati u prostorijama Centra za zdravo starenje Razigrani dani u Ulici Patriotske lige bb će biti održana javna rasprava za građane mjesne zajednice „Koševo II“.
07.11.2022.
Pokrenuta nova procedura javne nabavke
Odsjek za javne nabavke Općine Centar je u ime općinske službe pokrenuo novu proceduru javne nabavke.
07.11.2022.
U novembru 386 korisnika projekta „Hljeb i mlijeko“
U sklopu kontinuirane brige o najranjivijim kategorijama stanovništva Općina Centar realizira projekat „Hljeb i mlijeko za penzionere“ u okviru kojeg svakog mjeseca izdvaja po 50 za penzionere i po 70 maraka za socijalno ugrožene starije sugrađane, kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica – hljeba i mlijeka.
07.11.2022.
CENTAR KULTURE I MLADIH
Nagradni konkurs za najbolju video priču
Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ organizira video konkurs na temu „Pogled u svjetliju budućnost/Gradovi, planine, rijeke, mora… Da li je čovjek njihov neprijatelj?“.
07.11.2022.
PROJEKAT „FITNESS ZA SVE“
Održano predavanje „Zdravi životni stilovi“
U okviru projekta „Fitness za sve“, čiji je organizator Aerobic studio LNo1 uz finansijsku podršku Općine Centar, na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu održano je edukativno predavanje na temu „Zdravi životni stilovi“ sa velikim brojem učesnika.
04.11.2022.
OBILJEŽAVANJE DANA MALOLJETNOG BORCA OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Položeno cvijeće u spomen na hrabre branioce oslobodilačkog rata
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe te na drugi primjeren način danas su delegacije koju čine nekadašnji saborci, članovi boračkih udruženja Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Općine Centar započele sa obilježavanjem manifestacije „Dan maloljetnog borca općine Centar Sarajevo“.
04.11.2022.
DAN MALOLJETNOG BORCA OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra počinje 5. Memorijalni turnir „Elvis Husaković Eli“
U organizaciji Udruženja maloljetnih boraca općine Centar Sarajevo tokom vikenda je planirano održavanje 5. Memorijalnog turnira u malom nogometu „Elvis Husaković Eli“.
04.11.2022.
NAČELNIK MANDIĆ POSJETIO UDRUŽENJE „ALDEN S. 46“
Održana inkluzivna radionica u prvoj dječijoj kuhinji i edukacionom centru
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i vijećnik Općinskog vijeća Sulejman Haljevac učestvovali su danas u inkluzivnoj radionici u prostorijama Udruženja za pomoć i edukaciju „Alden S. 46“.
04.11.2022.
U HAREMU ALIPAŠINE DŽAMIJE POLOŽENO CVIJEĆE I ODATA POČAST
Obilježena 28. godišnjica pogibije komandanta Esada Bajramovića Kapetana
U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana općine Centar“ i Sekcije 105. motorizovane brigade u petak, 4. novembra u haremu Alipašine džamije položeno je cvijeće i odata počast na mezar heroja odbrambeno-oslobodilačke borbe Esada Bajramovića Kapetana, načelnika štaba 105. motorizovane brigade.
04.11.2022.
Održana Javna rasprava o odabiru prioritetnih oblasti Javnog poziva za organizacije civilnog društva u 2022. godini u okviru projekta ReLOaD2
U prostorijama Centra za zdravo starenje, ulica Maršala Tita br. 12, jučer je održana javna rasprava o odabiru prioritetnih oblasti koje će biti sastavni dio javnog poziva organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLoaD2), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).
04.11.2022.
MJESNE ZAJEDNICE „PIONIRSKA DOLINA“ I „NAHOREVO“
Danas prva javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar
Prema rasporedu održavanja javnih rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar Sarajevo za 2023. godinu, u petak, 4. novembra 2022. godine u 17 sati u prostorijama Centra za zdravo starenje Pionirska dolina u Ulici Nahorevska do broja 103 će biti održana javna rasprava za građane mjesnih zajednica „Pionirska dolina“ i „Nahorevo“.
03.11.2022.
U PROSTORIJAMA MJESNIH ZAJEDNICA
Počinju javne rasprave o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2023. godinu
Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na 22. redovnoj sjednici, održanoj 27. oktobra 2022. godine, jednoglasno usvojilo Nacrt budžeta Općine Centar Sarajevo za 2023. godinu, koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od 15 radnih dana od dana objavljivanja u sredstvima javnog informiranja.
03.11.2022.
OPĆINA CENTAR I KULTURNE I SPORTSKE ORGANIZACIJE
Poziv mladima za dodjelu besplatnih vaučera za mlade
Općina Centar raspisala je javni poziv za dodjelu besplatnih vaučera za mlade, za posjetu kulturnim i sportskim institucijama na području općine Centar Sarajevo u svrhu kreiranja nove ponude za mlade osobe, promociju kulture i sporta među mladim osobama kao i razvoj novih sadržaja za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena.
03.11.2022.
PROJEKAT POBOLJŠANJA USLOVA ŽIVOTA OSOBA SA INVALIDITETOM
Započelo označavanje parking mjesta za osobe sa invaliditetom
Na inicijativu sugrađana za poboljšanje uslova života osobama sa invaliditetom načelnik Općine Centar Srđan Mandić je izdao nalog za pokretanje procedure za realizaciju projekta označavanja parking mjesta za potrebe osoba sa invaliditetom.
03.11.2022.
USPJEŠNO PROVEDENA AKCIJA PRIKUPLJANJA KNJIGA
Hiljadu knjiga za potrebe Društvenog centra Općine Centar
Komisija Općinskog vijeća Centar za mjesne zajednice i saradnju sa drugim općinama i gradovima je na sjednici održanoj 9. septembra ove godine jednoglasno donijela zaključak da u saradnji sa Službom za lokalno ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu Općine Centar pokrene akciju za prikupljanje knjiga za Društveni centar Općine Centar smješten u zgradi „Svjetlosti“ u Ulici Muhameda Kantardžića 3.
02.11.2022.
OPĆINA DONIRALA SREDSTVA ZA NABAVKU MEDICINSKE OPREME
Načelnik Mandić posjetio Zavod u Pazariću
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa vijećnicima Općinskog vijeća Belmom Kapo i Alenom Girtom posjeto je danas Javnu ustanovu Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić gdje ih je ugostio direktor Samir Suljagić. U posjeti Zavodu bio je i načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović.