Vijesti

27.07.2018.
Završni radovi na izgradnji novog ciciban igrališta na Marijin Dvoru
Na osnovu naloga Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje, koja u ime Općine Centar realizuje projekt izgradnje ciciban igrališta u saradnji sa Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem „Park“ kao izvođačem radova, privode se kraju radovi na izgradnji novog dječijeg ciciban igrališta na Marijin Dvoru na površini iza Sarajevo City Centra.
27.07.2018.
Poziv za dostavu projektnih prijedloga iz oblasti sporta
U prostorijama Općine Centar održan je još jedan radni sastanak Koordinacionog tijela i radnih grupa za izradu strategije Općine Centar iz oblasti sporta za period 2019-2022. godine.
26.07.2018.
Općina Centar donirala 5.000 maraka Zavodu za bolesti ovisnosti
U prostorijama Općine Centar, u četvrtak, 26. jula 2018. godine potpisan je protokol o realizaciji granta za potrebe Javne ustanove „Zavod za bolesti ovisnosti“ Kantona Sarajevo u iznosu od 5.000 KM koji je iz budžeta ove lokalne zajednice izdvojen navedenoj ustanovi na ime sufinansiranja nabavke neophodne opreme za rad.
26.07.2018.
U toku radovi na asfaltiranju dijela Ulice Panjina kula
Tokom proteklog perioda radnici građevinske firme „Bosman“ započeli su radove na asfaltiranju dijela Ulice Panjina kula (Mjesna zajednica „Hrastovi-Mrkovići“). Projekat finansira Općina Centar u iznosu od gotovo 187.000 KM.
26.07.2018.
Završena sanacija spomen obilježja na području općine Centar
Na osnovu ugovora kojeg je u ime Općine Centar Sarajevo potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić sa direktorom firme „Dinalsa“ d.o.o. Sarajevo Nusretom Bajramovićem, završena je sanacija i osvjetljenje spomen-obilježja na području Općine Centar.
26.07.2018.
Za 27 socijalno ugroženih porodica Općina Centar plaća smještaj
Općina Centar Sarajevo godinama pokazuje senzibilitet prema osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Jedan u nizu takvih primjera je i izdvajanje finansijskih sredstava u svrhu jednokratne novčane pomoći za privremeni smještaj socijalno ugroženih porodica sa prebivalištem na području općine Centar. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar Sarajevo za tu namjenu obezbijeđeno je 45.000 KM.
25.07.2018.
U toku radovi na utopljavanju nebodera u Ulici Jezero
Nakon što je prošle godine uspješno realizovan projekat postavljanja termo fasada – utopljavanja stambenih zgrada kolektivnog stanovanja na šest objekata u Centru, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je odlučio da se i 2018. godine nastavi ovaj projekat koji ima za cilj poboljšanje energetske efikasnosti, odnosno smanjene potrošnje energije što dovodi do smanjenja troškova za grijanje, te u konačnici ima svoju estetsku vrijednost uljepšavanja centralne gradske općine i grada.
25.07.2018.
Sutra 28. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo
U četvrtak, 26. jula 2018. godine u 10 sati će biti održana 28. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1).
25.07.2018.
U augustu drugi upisni rok za prvačiće
Upis u prvi razred redovne osnovne škole obavlja se u aprilu i izuzetno u augustu mjesecu na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja nadležni organ općine na čijem se teritoriju nalazi škola.
25.07.2018.
ABC Projekt u Centru kulture i mladih Općine Centar
U Centru kulture i mladih Općine Centar (Jelića 1) privodi se kraju ABC Projekt za djecu koji, kao i prethodnih godina traje četiri sedmice, ove godine od 2. do 27. jula kada će u 12 sati biti održana završna svečanost. Djeca, učesnici projekta će imati priliku predstaviti svoje kratke filmove koje su stvarali u toku četiri sedmice ali i vidjeti kratki dokumentarac o ovogodišnjem projektu.
24.07.2018.
Nastavak projekta uklanjanja arhitektonskih barijera za lakše kretanje osoba sa invaliditetom
Uz finansijsku podršku Općine Centar nastavljen je projekt postavljanja položenih ivičnjaka na pješačkim prelazima s ciljem olakšanja svakodnevne komunikacije osobama sa invaliditetom.
24.07.2018.
Duže radno vrijeme ugostiteljskih objekata u vrijeme SFF
Odlukom o radnom vremenu u određenim djelatnostima na području općine Centar Sarajevo propisano je, između ostalog, da je radno vrijeme ugostiteljskih objekata (uključujući ljetne bašte ispred ugostiteljskih objekata, kao i slobodnostojeće otvorene bašte) do 24 sata. Ovom odlukom je također propisano da ugostiteljski objekti mogu, izuzetno, raditi i nakon 24 sata, kao što je to u vrijeme trajanja određenih manifestacija.
24.07.2018.
Do 3. augusta prijave za besplatne kurseve engleskog i njemačkog jezika
Općina Centar Sarajevo u saradnji sa Školom stranih jezika ''Poliglot'' organizira besplatne kurseve engleskog i njemačkog jezika za mlade sa mjestom prebivališta na području ove gradske općine.
24.07.2018.
Održan sastanak tima za izradu strategije Općine Centar iz oblasti sporta
U prostorijama Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Ulici Patriotske lige 41 održan je radni sastanak Koordinacionog tijela i radnih grupa za izradu strategije Općine Centar iz oblasti sporta za period 2019-2022. godine.
23.07.2018.
Ajnadžić i Osmanović posjetili Arhiv Bosne i Hercegovine
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u ponedjeljak, 23. jula 2018. godine zajedno sa saradnicima i ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem posjetio Arhiv BiH, gdje ih je direktor ove institucije Saša Klepić upoznao o aktivnostima koje je Arhiv proveo u posljednje dvije godine, kao i trenutnim aktivnostima te planovima i organizacijom arhivske struke u BiH s ciljem daljeg jačanja i poboljšanja funkcionisanja.
23.07.2018.
Projektom Općine Centar „Hljeb i mlijeko za penzionere“ obuhvaćeno 476 korisnika
Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem i ove godine u okviru kontinuirane brige o najranjivijim kategorijama stanovništva realizira projekt „Hljeb i mlijeko za penzionere“ u okviru kojeg obezbjeđuje po 50 maraka mjesečno za 476 socijalno ugroženih starijih sugrađana kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica – hljeba i mlijeka. U budžetu središnje sarajevske općine u 2018. godini za ovu namjenu izdvojeno je 288.000 KM.
23.07.2018.
Općina Centar podržala „Kamp bez interneta“
Kantonalna javna ustanova „Porodično savjetovalište“ Sarajevo uz finansijsku podršku Općine Centar organizirala je kamp za mlade pod nazivom „Kamp bez interneta“ u planinarskom domu „Čavle“ na Igmanu.
23.07.2018.
Načelnik Ajnadžić uputio telegram saučešća povodom smrti Hatidže Mehmedović
Povodom smrti Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja Majke Srebrenice koja je tokom genocida u Srebrenici ostala bez supruga, dva sina, brata i mnogobrojne rodbine i nakon toga ostala istrajna u borbi za istinu i pravdu te često isticala da se dešavanja iz Srebrenice u julu 1995. godine više nikome i nigdje ne smiju ponoviti, telegram saučešća Udruženju uputio je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić.
23.07.2018.
U četvrtak 28. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo
U četvrtak, 26. jula 2018. godine u 10 sati će biti održana 28. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1).
23.07.2018.
Čestitka viceprvacima svijeta u sjedećoj odbojci
Iz Općine Centar Sarajevo, predvođene načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, upućuju najsrdačnije čestitke reprezentaciji Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koja je osvojila titulu viceprvaka na Svjetskom prvenstvu u Holandiji. Uz čestitke upućene su i želje našim zlatnim momcima za budućim uspjesima kojima na najbolji način predstavlja našu zemlju u svijetu.