Vijesti

13.12.2018.
Uprkos zimskim uslovima nastavljena rekonstrukcija dijela saobraćajnice i mosta u Nahorevskoj ulici
Tokom proteklog perioda asfaltiran je dio saobraćajnice i novoizgrađeni most u Nahorevskoj ulici. Navedeni radovi se izvode u okviru rekonstrukcije dijela saobraćajnice i izgradnje mosta u neposrednoj blizini Javne ustanove „Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo“ u Jagomiru.
13.12.2018.
Novogodišnji koncert polaznika Škole klasičnog baleta Centra kulture i mladih
U prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo (Jelića 1) u petak 21. decembra 2018. godine planirano je održavanje novogodišnjih koncerata polaznika Škole klasičnog baleta. Prvi koncert će biti održan u 18 sati, a drugi u 19.30 sati navedenog dana.
12.12.2018.
Cvijet Srebrenice na fasadi „Olomanke“ u znak sjećanja na genocid
Općina Centar Sarajevo i Udruženje „Obojena klapa“ realizirali su projekat oslikavanja cvijeta Srebrenice na fasadi zgrade poznate kao „Olomanka“ na uglu ulica Titova i Alije Isakovića. Projekat je finansiran iz budžeta Općine Centar za 2018. godinu.
12.12.2018.
Održana vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar o novom Statutu Općine
U utorak, 11. decembra 2018. godine održana je 3. vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar, a na dnevnom redu je bio Prijedlog statuta Općine Centar. Sjednicu je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić.
12.12.2018.
Realizacija projekta „Pozorište bez prepreka“
Zahvaljujući saradnji Asocijacije XY, Udruženja „Novis“, Kamernog teatra 55 i Općine Centar, kroz projekat „Pozorište bez prepreka“, od kraja januara naredne godine slijepe i slabovidne osobe će moći pratiti posebno prilagođene pozorišne predstave na repertoaru Kamernog teatra 55 kao dio socijalne inkluzije.
12.12.2018.
Novogodišnja predstava i dodjela paketića za mališane
Povodom novogodišnjih praznika, Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, u subotu 22. decembra 2018. godine u 12 sati organizuje izvođenje dječije predstave, dodjelu paketića, druženje i fotografisanje sa Djeda Mrazom.
11.12.2018.
Kroz besplatnu školu plivanja prošlo oko 660 osnovaca
Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti jako značajan u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo je ove godine izdvojila 28.500 KM za realizaciju projekta „Škola plivanja kroz nastavni proces za učenike četvrtih razreda osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo – školska 2018/2019. godina“.
11.12.2018.
Za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje u ovoj godini odobreno 18 zahtjeva
Iako zdravstvo nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, Općina Centar godinama izdvaja iz budžeta značajna sredstva za pomenutu oblast.
11.12.2018.
Finalizira se prva faza sanacije saobraćajnice i pješačkih staza u Ulici Skenderija
Nakon što su radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka završili sa polaganjem prvog nosivog sloja asfalta duž saobraćajnice u Ulici Skenderija također su tokom proteklog perioda prije pogoršanja vremenskih prilika asfaltirali i šetnicu za pješake duž ove ulice.
11.12.2018.
Mališani iz Centra imaju priliku besplatnog pohađanja časova škole karatea
U organizaciji Karate kluba „Perfekt“, pod pokroviteljstvom UNDP-a i Općine Centar, veliki broj mališana iz Centra pohađa besplatne časove škole karatea.
10.12.2018.
Proširena raskrsnica ulica Kranjčevićeva i Tešanjska
U okviru redovnog održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta na području općine Centar, radnici građevinske firme „Grakop“ su tokom prošle sedmice okončali radove na proširenju saobraćajnice između ulica Kranjčevićeva i Tešanjska.
10.12.2018.
U utorak 3. vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo
Treća vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u utorak, 11. decembra 2018. godine u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) u 15 sati.
10.12.2018.
Vrijedna donacija Općine Centar stomatološkom odjelu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo
Zahvaljujući finansijskoj pomoći Općine Centar u iznosu od 35.000 KM za dežurnu stomatološku ambulantu u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo nabavljena je nova oprema.
10.12.2018.
Održano predavanje za volontere i nove uposlenike Općine
U okviru programa stručnog usavršavanja uposlenika Općine Centar, Služba za javne nabavke, zajedničke poslove i informatiku organizovala je za novoprimljene volontere i uposlenike koji rade u općinskim službama predavanje o informacionom sistemu Općine Centar.
07.12.2018.
Započele aktivnosti na otvaranju pokretnog medicinskog punkta hitne pomoći u Mis Irbinoj ulici
S ciljem stalnog unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite, Općina Centar Sarajevo, iako nije nadležna, realizuje niz projekata kako bi ovu djelatnost od posebnog interesa za građane podigla na što veći nivo.
07.12.2018.
Olimpijski plamen opet gori
U okviru priprema za Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) koji će se naredne godine održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu intenzivirani su radovi na uređenju Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu na kojem je planirano svečano otvaranje ove manifestacije.
07.12.2018.
Utvrđene lokacije za distribuciju soli za posipanje ulica u Centru
Na osnovu spiskova koje su Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću „Rad“ dostavile općinske službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice, odnosno za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar radnici pomenutog preduzeća su započeli sa distribucijom soli za posipanje ulica, trotoara, stepenica i pješačkih staza tokom zimskog perioda, koju građani mogu uzimati prema potrebi.
07.12.2018.
Obavijest za korisnike registra poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i registra klijenata (RK)
Služba za finansije, privredu i lokalno-ekonomski razvoj Općine Centar Sarajevo obavještava sve korisnike registra poljoprivrednih gazdinstava i registra klijenata da je Pravilnikom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata („Službene novine Federacije BiH“, broj 42/08) propisano da su sva poljoprivredna gazdinstva obavezna od 1. januara do 31. marta 2019. godine izvršiti ažuriranje podataka, odnosno prijavu promjena na svom poljoprivrednom gazdinstvu.
06.12.2018.
Okončani radovi na asfaltiranju Kemal-begove ulice
Nakon što su prethodno asfaltirali 170 metara saobraćajnice u Kemal-begovoj ulici, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima za ovo doba godine, radnici građevinske firme „Bosman“ su uspjeli okončati i radove na asfaltiranju trotoara sa dvije strane ove ulice koja je smještena između Alipašine i Koševo ulice (Mjesna zajednica „Džidžikovac-Koševo I“).
06.12.2018.
Načelnik Ajnadžić uručio diplome polaznicima besplatnog kursa engleskog i njemačkog jezika
U prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, u četvrtak 6. decembra 2018. godine, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić uručio je diplome polaznicima besplatnog kursa engleskog i njemačkog jezika koji je za mlade uzrasta od 15 do 30 godina sa područja ove lokalne zajednice realizirala Općina u saradnji sa Školom za strane jezike „Poliglot“. Za ovu namjenu Općina je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 7.000 konvertibilnih maraka.