Potpisan sporazum o partnerskom pokretanju Integralnog sistema podrške poduzetništvu u Kantonu Sarajevo

U utorak, 6. oktobra 2020. godine u prostorijama Općine Centar potpisan je sporazum o partnerskom pokretanju Integralnog sistema podrške poduzetništvu u Kantonu Sarajevo.

Sporazum su potpisali načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, izvršni direktor BH Telecoma Haris Lučkin i predsjednik Udruženja trenera CEFE u BiH Zoran Kulundžija, a naknadno će ga potpisati i predstavnici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo i JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

 

-Želim izraziti žaljenje što danas ovdje nisu sa nama i predstavnici drugih institucija. Raduje me što ćemo partnerski sarađivati na realizaciji ovog programa i što ćemo zajedničkim radom postići zadate ciljeve. Zahvaljujem se svima koji su pristali biti dio ove dobre priče jer poslovni ambijent zaslužuje mnogo više pažnje, istakao je Ajnadžić prilikom potpisivanja sporazuma.

 

Navedeni program razvijen je u partnerstvu institucija i organizacija vladinog, poslovnog i nevladinog sektora u Kantonu Sarajevo sa ciljem unapređenja poslovne klime, posebno u domenu podrške osnivanju novih te održanju i rastu postojećih biznisa. Poseban značaj ova oblast ima u kontekstu pandemije covid-19. Pored pokretača programa, učešće je otvoreno i za sve druge institucije, organizacije i predstavnike korporativnog sektora koji imaju interes i ciljeve usklađene sa ovim programskim dokumentom. Pokretači će aktivno raditi na jačanju Programa i širenju na nove partnere.

 

Glavni cilj programa je unapređenje stanja poduzetništva u Kantonu Sarajevo kroz sinergijsko djelovanje uključenih institucija i pridruženih donatorskih agencija.

 

Očekivani rezultati su veća dostupnost programa tako da će umjesto pojedinačnih poziva kandidati imati niz perioda tokom čitave godine u kojim mogu aplicirati za učešće, zatim manja stopa neuspjeha podržanih preduzeća kroz rigorozniji sistem selekcije i snažnu mentorsku podršku, racionalnije raspolaganje javnim sredstvima zbog objedinjene stručne i finansijske podrške, te kvalitetnija promocija poduzetništva zbog atraktivnosti programa medijima, što će dugoročno povećati interes za preduzetništvo i broj kandidata za učešće.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti