Otvoren Olimpijski muzej u Sarajevu

Sinoć je u Sarajevu svečano otvorena novoobnovljena zgrada Olimpijskog muzeja BiH, građevina koja svjedoči o značajnom dijelu historije glavnog grada BiH.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, Njegovo visočanstvo Princ Albert II od Monaka i predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izet Rađo, simboličnim presijecanjem vrpce otvorili su obnovljeni Olimpijski muzej.

 

Svečanosti su prisustvovali ambasadori, diplomatski kor, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, gradski vijećnici, novinari, sugrađani. U ime Općine Centar ceremoniji otvaranja muzeja prisustvovao je načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.

 

Olimpijski muzej kao još jedan zaštitni znak Sarajeva, trajno će čuvati uspomenu na „zlatni period“ ovog grada, na 14. Zimske olimpijske igre, ali i na EYOF 2019, koji nas je sve podsjetio na vrijednost olimpijskog duha i budućnost kakvu treba da gradimo.

 

U ime Olimpijskog komiteta BiH, predsjednik Izet Rađo je kazao da će obnovljeni muzej novim generacijama pružiti nadu za bolju budućnost kroz lekcije naše slavne olimpijske prošlosti.

 

-Olimpijski duh je trajni eliksir, krila mladosti, novih susreta, novih postignuća i medalja koje su motivacija za istrajnost i vjera da je sport naš najbolji prijatelj. Olimpijske igre su hodočašće ka prošlosti i vjera ka budućnosti, istakao je Rađo uz zahvalnost Gradu Sarajevu, gradonačelniku i svim institucijama koje su dale doprinos otvaranju muzeja.

 

Gradonačelnik je kazao da su mladi budućnost naše države, a projekti poput EYOF-a 2019 su poruka za ono na čemu će se raditi i u narednom periodu.

 

-Mi smo na početku našeg mandata jasno kazali da ćemo obnoviti sve porušene i srušene simbole ovog grada, polako naš san postaje java. Večerašnja noć je dokaz tome. Ovaj muzej, naš grad, Bosnu i Hercegovinu odbranili su najbolji sinovi naše zemlje, neki večeras nisu sa nama, na tom putu dali su svoje živote i neka im je rahmet i vječna slava i hvala, poručio je gradonačelnik Skaka.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti