Vijesti

27.11.2023.
OPĆINA CENTAR IZDVOJILA 112.053 KM
Počelo postavljanje ploča na novoizgrađenom stepeništu u Ulici Soukbunar
Radnici građevinske firme „Sela“ započeli su radove na postavljanju betonskih ploča na novoizgrađenom stepeništu i stazi u Ulici Soukbunar kod broja 34 (ispod džamije).
27.11.2023.
PROJEKAT „SARAJEVO TANGO YOUNG“
U decembru susret mladih ljubitelja tanga
Udruženje plesni klub „Aster“ u saradnji sa Općinom Centar realizuje projekat - „Sarajevo Tango Young“ besplatne radionice za maturante i studente općine Centar Sarajevo koji je podržan u okviru javnog poziva organizacijama civilnog društva.
27.11.2023.
IZGRADNJA USPJEŠNIH POSLOVNIH EKOSISTEMA
Urbact projekat „C4TALENT“
Deset partnerskih organizacija udružile su snage kako bi pokrenule Urbact projekat, pod nazivom „C4TALENT“, dizajniran da stvori uzbudljivo poslovno okruženje pogodno za startup u svojim gradovima.
25.11.2023.
PREDSTAVNICI OPĆINE CENTAR UČESTVOVALI U OBILJEŽAVANJU
Dan državnosti BiH obilježen polaganjem cvijeća na spomen-obilježja
Na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra 2023. godine, delegacije svih nivoa vlasti, boračkih i udruženja građana, polaganjem cvijeća na gradskim spomen-obilježjima, grobljima i šehidskim mezarjima odale su počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata.
24.11.2023.
Načelnik Mandić čestitao Dan državnosti
Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, načelnik Općine Centar Srđan Mandić je svim građanima i građankama naše domovine uputio iskrene čestitke.
24.11.2023.
U CENTRU KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Motivacioni govor za mlade Tomislava Cvitanušića
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) sa zadovoljstvom najavljuje niz događaja koji imaju za cilj inspirisati, motivisati i podstaći mlade širom Bosne i Hercegovine na postizanje novih dostignuća. Uz finansijsku podršku Evropske unije, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) organizovao je motivacioni govor koji će Tomislav Cvitanušić održati u JU Centru za kulturu i mlade Općine Centar Sarajevo, u srijedu, 29. novembra 2023. godine u 18:00 sati.
23.11.2023.
OBEZBIJEĐENO 87 TONA INDUSTRIJSKE SOLI
Općina Centar spremna za zimsko održavanje ulica
Služba za stambene i komunalne poslove u saradnji sa Službom za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu Općine Centar okončala je pripremne radnje za zimsko održavanje ulica u centralnoj gradskoj općini za ovu zimsku sezonu.
23.11.2023.
U BUDŽETU IZDVOJENO 100.000 KM
Javni poziv nevladinim organizacijama za sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata
Općina Centar Sarajevo raspisala je Javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata koji će biti finansirani iz budžeta Općine u 2023. godini, koje će realizovati mladi naučnici/istraživači.
23.11.2023.
MICROSOFT INNOVATE EDUCATOR EXPERT
Načelnik Mandić nagradio inovativne nastavnike sa Centra
Jučer je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević ugostio i novčano nagradio inovativne nastavnike sa područja ove lokalne zajednice koji su dobili cetrifikate Microsoft Innovative Educator Expert.
22.11.2023.
POTPISAN UGOVOR ZA PODRUČJE CENTRA
Redovno zimsko održavanje ulica i pješačkih staza
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i v.d. direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ Nijaz Salamović, potpisali su ugovor o izvođenju radova redovnog zimskog održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta i javnih staza na području općine Centar Sarajevo za period 2023./2024. godina.
22.11.2023.
OLAKŠATI PRISTUP AMBULANTAMA
Napreduje sanacija platoa na Koševskom brdu
Napreduju radovi na sanaciji platoa između ambulante porodične medicine i stomatološke ambulante na Koševskom brdu, sa izgradnjom prilaza za osobe sa invaliditetom u stomatološku ambulantu u ulicama Braće Begić 8 i Nusreta Šišića Dede između brojeva 11 i 17.
22.11.2023.
PODRŠKA INSTITUCIJAMA IZ OBLASTI KULTURE
Kinoteci Bosne i Hercegovine Općina Centar donirala 5.850 KM
Općinski načelnik Srđan Mandić posjetio je jučer zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević Kinoteku Bosne i Hercegovine.
21.11.2023.
PODRŠKA RAZVOJU POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE
Potpisani ugovori za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije i stočne hrane
Danas je u Općini Centar upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli novčanih podsticaja za sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije i kupovinu stočne hrane.
21.11.2023.
OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI BIH
Održan prvi sastanak Organizacionog odbora
Danas je u Općini Centar održan prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.
21.11.2023.
OPĆINA CENTAR IZDVOJILA 298.075 KM
Završeni radovi na popločavanju pješačkog pojasa u Ulici Maršala Tita
Postavljanjem saobraćajnih stubića okončani su radovi na sanaciji pješačkog pojasa u Ulici Maršala Tita – dionica od trga ispred objekta „Sarajevo šume“ (poznatom kao „trg ispred Bičakčića“) do trga Karla Paržika na Marijin dvoru (desna strana).
20.11.2023.
NIJE USVOJEN DNEVNI RED
Nije održana 33. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar
Današnja 33. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar nije održana, zbog neusvajanja dnevnog reda, jer se time za njeno održavanje nisu stekli potrebni uvjeti.
20.11.2023.
VELIKI UMJETNIK SE VRAĆA KUĆI
Milomiru Kovačeviću Strašnom uručeni ključevi od stana
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je danas ugovor o zakupu stana sa Milomirom Kovačevićem Strašnim na osnovu kojeg mu se stan u Ulici Vrazova 5 dodjeljuje na korištenje na period od tri godine.
20.11.2023.
SIMULACIJA AKCIJE NA PODRUČJU CENTRA
Gorska služba u Sarajevu obavila vježbu spašavanja
Tokom proteklog vikenda Gorska služba spašavanja (Služba za spašavanje na vodi, pod vodom i u prirodi) u saradnji sa Službom civilne zaštite Općine Centar održala je u centru Sarajeva godišnju pokaznu vježbu spašavanja u kojoj su također sudjelovali i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ kao i pripadnici Crvenog križa/krsta općine Centar Sarajevo.
20.11.2023.
OPĆINA CENTAR I RAZVOJNO ISTRAŽIVAČKI CENTAR SARAJEVO
Praktična radionica u sklopu projekta „Letenje u Centru“
U četvrtak je na Betaniji održana praktična radionica u sklopu projekta pod nazivom „Letenje u Centru - obuka za pilota dronova“, koji realizira Općina Centar u saradnji sa Udruženjem Razvojno istraživački centar Sarajevo (RIC).
17.11.2023.
USPJEŠAN ZAJEDNIČKI PROJEKAT VLADE KS I OPĆINE CENTAR
Uručeni ključevi stanova za 30 boračkih i mladih porodica
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić danas je prisustvovao primopredaji ključeva za 30 boračkih i mladih porodica upriličeno ispred novoizgrađenog stambenog objekta u Ulici branilaca Šipa.