Vijesti

15.02.2024.
POVODOM 31. GODIŠNJICE 105. MOTORIZOVANE BRIGADE
Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar
U sklopu obilježavanja 31. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH danas je u velikoj sali Općine Centar održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.
15.02.2024.
U VELIKOJ SALI OPĆINE CENTAR
Komemoracija u čast rahmetli generala Kadrije Škrijelja
Danas je u čast rahmetli generala Kadrije Škrijelja, koji je nakon teške bolesti preminuo u 75. godini života, održana komemoracija u velikoj sali Općine Centar, na kojoj su pored članova porodice prisustvovali njegovi saborci, te predstavnici boračkih udruženja i izvršne i predstavničke vlasti Općine Centar.
15.02.2024.
OBILJEŽAVANJE 31. GODIŠNJICE
Polaganjem cvijeća započelo obilježavanje godišnjice 105. brigade
Povodom obilježavanja 31. godišnjice 105. motorizovane brigade, delegacije koje su činili predstavnici Općine Centar i boračkih udruženja, danas su položili cvijeće i učenjem Fatihe te minutom šutnje odali dužnu počast poginulim pripadnicima ove brigade.
15.02.2024.
OPĆINA CENTAR FINANSIJSKI POMOGLA PROJEKAT
Zvanično otvoren novoopremljeni kabinet matematike
Na poziv uprave Javne ustanove „Srednja građevinsko-geodetska škola Sarajevo“ načelnik Općine Centar Srđan Mandić je jučer zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio ovu školsku ustanovu.
14.02.2024.
OBILJEŽAVANJE 31. GODIŠNJICE 105. MOTORIZOVANE BRIGADE
Sutra polaganje cvijeća i svečana sjednica Općinskog vijeća Centar
Prema protokolu aktivnosti obilježavanja 31. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH u četvrtak 15. februara 2024. godine delegacije Općine Centar i boračkih udruženja obići će mezarja, gradska groblja i spomen-obilježja gdje će polaganjem cvijeća odati počast šehidima i poginulim pripadnicima ove brigade.
14.02.2024.
PODRŠKA ZA PODUZETNIKE
U petak Help Desk sesija – „Osnivanje udruženja i druga pitanja“
Općina Centar Sarajevo i Centar za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo organizuju besplatnu Help Desk sesiju pod nazivom "Osnivanje udruženja i druga pitanja” koja će se održati 16.02.2024. godine sa početkom u 14:00 sati u Centru za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo, adresa Alipašina 45 - Vila Braun (bivša Američka ambasada).
14.02.2024.
REGIONALNI PROGRAM LOKALNE DEMOKRATIJE NA ZAPADNOM BALKANU - RELOAD2
U Općini Centar održan drugi mentorski sastanak
U okviru Javnog poziva za organizacije civilnog društva/nevladine organizacije za predaju prijedloga projekata koji se organizuje u sklopu projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“ (ReLOaD) u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo, u ponedeljak, 12. februara 2024. godine u trajanju od 11.00 do 13.00 sati održan je drugi od šest planiranih mentorskih sastanak za zainteresovane predstavnike/ce organizacija civilnog društva (OCD).
12.02.2024.
SVEČANA DODJELA DIPLOMA
Mali ambasadori Sarajeva u posjeti Općini Centar
Danas je u velikoj sali Općine Centar upriličena dodjela diploma za učesnike projekta „Mali ambasadori općine Centar“. U projektu koje je, uz finansijsku podršku Općine realizovalo Udruženje „Mali ambasadori“, učestvovao je oko 600 djece trećih razreda iz svih osnovnih škola sa Centra.
12.02.2024.
Projektom „Hljeb i mlijeko za penzionere“ obuhvaćeno 377 korisnika
U sklopu kontinuirane brige o najranjivijim kategorijama stanovništva, Općina Centar i u ovoj godini nastavlja sa realizacijom projekta „Hljeb i mlijeko“ za penzionere i lica starija od 60 godina bez primanja.
09.02.2024.
PROŠLE GODINE ULOŽENO 286.725 KM
Kapitalni projekti za unapređenja uslova u školama sa Centra
U prostorijama Osnovne škole „Alija Nametak“ održana je redovna sjednica aktiva direktora osnovnih škola sa Centra te JU „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“. Na sastanku je prisustvovao i načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa vijećnicom Aidom Koluder-Agić i pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević.
09.02.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Kulturna dešavanja u mjesecu februaru
U Javnoj ustanovi Centar kulture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, mjesec februar donosi nam bogat umjetnički program kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama.
09.02.2024.
REGIONALNI PROGRAM LOKALNE DEMOKRATIJE NA ZAPADNOM BALKANU - RELOAD2
U Općini Centar održan prvi mentorski sastanak
U okviru Javnog poziva za organizacije civilnog društva/nevladine organizacije za predaju prijedloga projekata koji se organizuje u sklopu projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“ (ReLOaD) u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo, u srijedu, 7. februara 2024. godine održan je prvi od šest planiranih mentorskih sastanak za zainteresovane predstavnike/ce organizacija civilnog društva (OCD).
08.02.2024.
VELIKA SALA OPĆINE CENTAR
Prezentacija rezultata projekta „Hilfswerk Kuća podrške“
Humanitarna organizacija Hilfswerk International već nekoliko godina realizuje projekat „Hilfswerk Kuća podrške - Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući u Bosni i Hercegovini“ kojoj se kao prva jedinica lokalne samouprave priključila Općina Centar Sarajevo. Danas u velikoj sali Općine Centar prezentovani su rezultati pomenutog projekta.
08.02.2024.
ORGANIZACIONI ODBOR USVOJIO PROTOKOL
Obilježavanje 31. godišnjice slavne 105. motorizovane brigade
Slavna 105. motorizovana brigada Armije RBiH, osnovana 18. februara ratne 1993. godine, proslavlja svoj 31. rođendan. Tim povodom je danas Organizacioni odbor, kojeg čine predstavnici izvršne i predstavničke vlasti Općine, predstavnici parlamentarnih stranaka koje participiraju u radu Vijeća, Komisije za boračka pitanja, pripadnici boračkih udruženja iz Centra, kao i predstavnici Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“, održao drugi sastanak.
08.02.2024.
NA POZIV UDRUŽENJA „ASOCIJACIJA STUDENATA STUDENTSKIH DOMOVA“
Načelnik Mandić posjetio studentsko naselje „Bjelave“
Jučer je načelnik Općine Centar Srđan Mandić na poziv Udruženja „Asocijacija studenata studentskih domova“ posjetio studentsko naselje „Bjelave“, gdje je zajedno sa v.d. direktorom JU „Studentski centar“ Sarajevo Ammarom Demićem, pomoćnikom direktora Refikom Ožegovićem, upravnikom studentskog naselja Esmirom Opardijom i predstavnicima navedene studentske asocijacije razgovarao o potrebama i načinu poboljšanja uslova stanovanja studenata.
07.02.2024.
RAZGOVARANO O VAŽNIM INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA
Druženje sa građanima Mjesne zajednice „Mejtaš-Bjelave“
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić danas je na poziv građana Mjesne zajednice „Mejtaš-Bjelave“ posjetio stanovnike Ulice Džemila Krvavca, kojom prilikom je razgovarano o važnim infrastrukturnim projektima na ovom mjesnog područja.
07.02.2024.
ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICAMA UN WOMEN AGENCIJE
Saradnja na poboljšanju socijalnih prava
Jučer je u Općini Centar održan sastanak na kome su načelnik Općine Centar Srđan Mandić i pomoćnica za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amra Hašimbegović-Vučković ugostili predstavnice organizacije „UN Women u BiH“ dr. Meliku Husić-Mehmedović, profesoricu sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Zerinu Mandžo-Čolić i Sabinu Lizde.
06.02.2024.
NOVI PROJEKAT U CENTRU KULTURE I MLADIH
Besplatna muzička dječija radionica
Javna ustanova „Centar kulture i mladih“ je uz finansijsku podršku Općine Centar od ove godine pokrenula novi projekat.
05.02.2024.
OBILJEŽEN 5. FEBRUAR – DAN SJEĆANJA
Sjećanje na nevine sugrađane poginule u masakru na pijaci Markale
Na današnji dan, 5. februara ratne 1994. godine, od granate 120 mm ispaljene oko 12,30 sati sa agresorskih položaja na Mrkovićima, život je izgubilo 68, dok su 142 civila ranjena na pijaci Markale.
02.02.2024.
KULTNOM FISU SE VRAĆA STARI SJAJ
Za tri godine za uređenje objekta kultnog FIS-a izdvojeno 1,2 miliona KM
Danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa vijećnicom Aidom Koluder-Agić posjetio kultni Fiskulturni dom u Sarajevu (FIS) gdje su u toku završni radovi na instalaciji novog ventilacionog i klimatizacijskog sistema u dvije sale.