Vijesti

20.04.2023.
POVODOM RAMAZANSKOG BAJRAMA
Dodijeljena novčana pomoć za 20 šehidskih porodica
U povodu Ramazanskog bajrama, na nalog Općinskog načelnika Srđana Mandića iz budžeta Općine Centar Sarajevo su izdvojena sredstva za 20 šehidskih porodica.
19.04.2023.
PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR
Održan drugi sastanak Organizacionog odbora
Danas je u Općini Centar održan drugi sastanak Organizacionog odbora za realizaciju programa aktivnosti obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja 2023. godine.
19.04.2023.
OPĆINA CENTAR SUFINANSIRA NABAVKU VATROGASNOG VOZILA
Načelnici Mandić i Mahmutagić potpisali ugovor
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i načelnik Općine Maglaj Mirsad Mahmutagić, danas su potpisali ugovor u vrijednosti od 20.000 KM za sufinansiranje nabavke vatrogasnog vozila profesionalnoj vatrogasnoj jedinici.
19.04.2023.
MINISTAR KULTURE I SPORTA KS PREDSTAVIO PLANIRANE PROJEKTE
Izgradnja nacionalnog stadiona prioritet
Jučer su načelnik Općine Centar Srđan Mandić i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, održali sastanak u prostorijama ove lokalne zajednice. Jučerašnja posjeta Općini Centar je prva u nizu planiranih posjeta ministra Magode lokalnim zajednicama, a uoči izrade plana kapitalnih investicija u oblastima kulture i sporta. Kako je istakao ministar Magoda, cilj mu je dobiti konkretne informacije o realizaciji projekata koji su toku, kao i planovima i prijedlozima općina, te razmotriti buduću saradnju u njihovoj realizaciji.
19.04.2023.
HORSKO PJEVANJE UZ INSTRUMENTALNU PRATNJU
U organizaciji Općine Centar održana revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva osnovaca
Na sceni Centra kulture i mladih Općine Centar (Jelića 1) tradicionalno je održana Revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva učenika osnovnih škola sa područja općine Centar iz oblasti horskog pjevanja uz instrumentalnu pratnju.
18.04.2023.
PROJEKAT POVEĆANJA ENERGETSKE EFIKASNOSTI
Općina Centar sufinansira postavljanje nove fasade na 17 objekata
Na 27. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar, održanoj 30. marta 2023. godine, vijećnici su, na prijedlog načelnika Srđana Mandića, utvrdili konačne rang liste za sufinansiranje mjera energetske efikasnosti za individualne i kolektivne stambene objekte.
18.04.2023.
INICIJATIVA ZA PREIMENOVANJE ULICA
Pokrenuta procedura da ratni heroji dobiju svoje ulice u Centru
Članovi Udruženja „Maloljetni borci odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.“ općine Centar Sarajevo su Komisiji Općinskog vijeća za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti dostavili inicijative za preimenovanje naziva ulica u Centru po imenima tri ratna heroja sa područja Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“.
18.04.2023.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Realizovana prva etapa projekta „Zvuk kao nevizuelni likovni motiv“
U petak 14. aprila, Pedagoški fakultet Univerziteta u Sarajevu u sklopu Erasmus + mobilnost, zajedno sa Pedagoškim fakultetom u Ljubljani i podrškom Javne ustanove “Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo”, realizovao je prvu etapu projekta radionice i naučnog istraživanja pod nazivom “Zvuk kao nevizuelni likovni motiv”.
17.04.2023.
KANDIDOVANJE ZA DODJELU JAVNIH PRIZNANJA OPĆINE CENTAR
Prijave do kraja sedmice
Komisija za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti utvrdila je tekst javnog poziva i kriterije za predlaganje kandidata za dodjelu javnih priznanja Općine Centar Sarajevo u 2023. godini, koji je objavljen na web stranici Općine Centar, te u dnevnim listovima Oslobođenje i Dnevni avaz 7. aprila 2023. godine.
17.04.2023.
CENTAR ZA IZVRSNOST U PODUZETNIŠTVU NA GORICI
Okončani radovi na ugradnji termo fasade
Radnici građevinske firme „Sela“ su okončali radove na ugradnji termo fasade na objektu „Centar za izvrsnost u poduzetništvu“ (Ulica Avde Jabučice 52), nekadašnji Centar za mlade na Gorici.
17.04.2023.
POKRENUTA NOVA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Rekonstrukcija javne rasvjete na području općine Centar
Odsjek za javne nabavke Općine Centar je u ime općinske službe pokrenuo novu proceduru javne nabavke.
17.04.2023.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Projekat „Kulturno historijsko naslijeđe BiH“
U četvrtak, 13. aprila, projekat pod nazivom „Kulturno historijsko naslijeđe BiH”, koji je kreiran za djecu i mlade u organizaciji Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ i Općine Centar Sarajevo, obradovao je učenike osnovne škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak”.
15.04.2023.
Načelnik Mandić čestitao veliki pravoslavni praznik Vaskrs
U povodu velikog pravoslavnog praznika Vaskrsa, načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić uputio je, u ime Općine Centar i u vlastito ime, najiskrenije čestitke svim pravoslavnim vjernicima u Bosni i Hercegovini, sa željama da praznične dane provedu u dobrom zdravlju, radosti i sreći, kao i željama za prosperitet u zajedničkoj budućnosti, u međusobnom poštovanju, uvažavanju, razumijevanju i toleranciji.
15.04.2023.
Načelnik Mandić čestitao Dan Armije RBiH
Povodom 15. aprila – Dana Armije RBiH, načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić saborcima i svim građanima koji su dali doprinos u očuvanju i izgradnji BiH upućuje iskrene i srdačne čestitke.
14.04.2023.
JEDINSTVENI PROJEKAT U KANTONU SARAJEVO
„Urbana poljoprivreda“ u pet osnovnih škola
U zgradi Općine Centar načelnik Srđan Mandić i dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Muhamed Brka potpisali su sporazum o realizaciji sredstava ovoj visokoškolskoj ustanovi.
14.04.2023.
ULICA HUSREFA REDŽIĆA
Počela izgradnja dva nova ciciban igrališta na Ciglanama
Radnici firme „Flex Invest“ d.o.o. Sarajevo započeli su jučer radove na izgradnji još dva ciciban igrališta za mališane u Ulici Husrefa Redžića u naselju Ciglane.
14.04.2023.
U OPĆINSKOM BUDŽETU OBEZBIJEĐENO 120 HILJADA KM
Jednokratne novčane pomoći uplaćene za 26 porodilja iz Centra
U okviru projekta pomoći porodiljama iz Centra, nadležne općinske službe su okončale proceduru za mjesec mart uplatom finansijskih sredstava za 26 porodilja.
14.04.2023.
OPĆINA CENTAR PODRŽAVA INOVATORSKA ISTRAŽIVANJA
Načelnik Srđan Mandić potpisao ugovor sa inovatorom Asimom Kadrićem
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić jučer je sa inovatorom Asimom Kadrićem potpisao ugovor o dodjeli finansijskih sredstava u iznosu od 975 KM namijenjenih razvoju i unapređenju inovatorskog istraživanja.
13.04.2023.
DANI OPĆINE CENTAR OD 2. DO. 9. MAJA
Obilježavanje najznačajnijeg datuma u novijoj historiji Općine Centar
Danas je u Općini Centar održan prvi sastanak Organizacionog odbora za realizaciju programa aktivnosti obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja 2023. godine.
13.04.2023.
OPĆINA SUFINANSIRA IZRADU PUBLIKACIJE
Načelnik Mandić posjetio Historijski muzej Bosne i Hercegovine
Općinski načelnik Srđan Mandić posjetio je Historijski muzej Bosne i Hercegovine, i tom prilikom direktorici muzeja Elmi Hašimbegović uručio ugovor o donaciji sredstava u iznosu od 5.000 KM za podršku u izradi publikacije.