Vijesti

16.01.2019.
Obilježena 482. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke
Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu jučer je svečano obilježila 482. godišnjicu od kako je Gazi Husrev-beg 8. januara 1537. godine ovjerio svoju vakufnamu na šerijatskom sudu u Sarajevu.
16.01.2019.
U subotu na sceni u Jelićevoj predstava „Ljubavna pisma Staljinu“
Javna ustanova Centar kulture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, organizira u subotu, 19. januara 2019. godine izvođenje predstave „Ljubavna pisma Staljinu“. Predstava će biti održana u velikoj sali Centra kulture i mladih (Jelića 1) sa početkom u 20 sati.
15.01.2019.
Otvoreno pismo načelnika dr. Nedžada Ajnadžića
Općina Centar spremna razgovarati sa Udruženjem „Bosna“ o najboljem rješenju spomenika
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je, u cilju istinitog i objektivnog informisanja javnosti, uputio otvoreno pismo Udruženju veterana odreda policije „Bosna“.
15.01.2019.
Prezentacija ideja urbanističkog rješenja trga ispred Pozorišta mladih
U prostorijama Mjesne zajednice ''Trg oslobođenja-Centar'' održan je u utorak, 15. januara 2019. godine sastanak sa građanima na kojem su predstavljene ideje urbanističkog rješenja prostora trga ispred sarajevskog Pozorišta mladih koji će nositi naziv Trg kulture Jurislav Korenić.
15.01.2019.
Načelniku Ajnadžiću uručene zahvalnice Udruženja nastavnika geografije „Globus“
Predstavnici Udruženja nastavnika geografije „Globus“ Enisa Kulašin, Nerminka Hadžić i Sead Srna posjetili su Općinu Centar i tom prilikom načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću uručili zahvalnice za dosadašnju podršku.
15.01.2019.
U prvoj sedmici februara nastavak projekta besplatne rekreacije - aerobik za žene
Centar za sport i rekreaciju – javna ustanova čiji je osnivač Općina Centar i ove godine u saradnji sa Službom za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar nastavlja sa realizacijom projekta besplatne rekreacije-aerobika za sve stanovnice sa područja središnje sarajevske općine.
14.01.2019.
Za sport Općina Centar u 2018. godini izdvojila oko milion i 780 hiljada maraka
Općina Centar Sarajevo iz godine u godinu obezbjeđuje sve značajnija sredstva za sport, iako ta oblast nije u njenoj direktnoj nadležnosti.
14.01.2019.
Savjet novoformirane MZ „Crni vrh-Gorica“ daje podršku načelniku Ajnadžiću u realizaciji budućih projekata
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima, posjetio je Mjesnu zajednicu „Crni vrh-Gorica“ gdje se susreo sa predsjednikom Savjeta ove mjesne zajednice Darkom Kalašem i članicom Savjeta Vesnom Vidović.
14.01.2019.
Civilna zaštita upozorava na obavezu čišćenja snijega i uklanjanja ledenica
Imajući u vidu da je u toku sezona zimskog održavanja zgrada i trotoara, Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar ponovo poziva stanare i upravitelje zgrada da uklone snijeg i ledenice sa svojih objekata.
14.01.2019.
Djeca uživaju u klizanju i nakon zatvaranja Sarajevo Holiday Marketa
Najveseliji sarajevski zimski događaj Coca-Cola Sarajevo Holiday Market u parku Hastahana bio je otvoren od 5. decembra 2018. godine do 13. januara 2019. godine, a u tom periodu Sarajlije su zajedno proslavljale praznike koji se slave krajem jedne i početkom druge godine.
11.01.2019.
Usvojena Odluka o privremenom finansiranju Općine Centar
Općinsko vijeće Centar održalo je u četvrtak, 10. januara 2019. godine, četvrtu vanrednu sjednicu.
11.01.2019.
Potpisan ugovor o zakupu poslovnih prostorija sa Udruženjem likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić potpisao je sa predsjednikom Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH Alminom Zrnom ugovor o zakupu poslovnih prostorija u Ulici Koševo 7. Potpisivanju ugovora su u ime Udruženja prisustvovale i Amra Zulfikarpašić, koja također obavlja i funkciju vijećnice u Općinskom vijeću Centar, te genaralna sekretarka Udruženja Miomirka Mila Melank.
11.01.2019.
Obavijest za korisnike registra poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i registra klijenata (RK)
Služba za finansije, privredu i lokalno-ekonomski razvoj Općine Centar Sarajevo obavještava sve korisnike registra poljoprivrednih gazdinstava i registra klijenata da je Pravilnikom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata („Službene novine Federacije BiH“, broj 42/08) propisano da su sva poljoprivredna gazdinstva obavezna od 1. januara do 31. marta 2019. godine izvršiti ažuriranje podataka, odnosno prijavu promjena na svom poljoprivrednom gazdinstvu.
11.01.2019.
Predstava „Ljubavna pisma Staljinu“ na sceni Centra kulture
Javna ustanova Centar kulture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, u subotu 19. januara 2019. godine organizuje izvođenje predstave „Ljubavna pisma Staljinu“. Predstava će biti održana u velikoj sali Centra kulture i mladih (Jelića 1) sa početkom u 20 sati.
10.01.2019.
Postavljena nova stolarija i termo fasada na objekat OŠ „Vladislav Skarić“
Okončani su radovi na postavljanju nove termo fasade i PVC stolarije na objektu Osnovne škole „Vladislav Skarić“. Radove, koji su započeli 19. augusta 2018. godine, finansijski su podržali Vlada Kantona Sarajevo, Vlada Švedske, Općina Centar i Fond za zaštitu okoliša FBiH koji su izdvojili 498.800 KM, dok je implementator projekta Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), koji je nakon okončanja procedure izbora izvođača radova u skladu sa javnim nabavkama BiH, potpisao ugovor sa predstavnicima odabrane firme „Tehnogradnja“ d.o.o.
10.01.2019.
Pukotina u Velikom parku se širi
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u četvrtak 10. januara 2019. godine zajedno sa saradnicima obišao lokalitet u Velikom parku gdje se pojavio otvor u zemlji pored pješačke staze.
10.01.2019.
Mališani uživaju na besplatnom klizanju u Hastahani
Kako je najavio načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, početkom nove 2019. godine omogućeni su termini za besplatno klizanje u okviru Sarajevo Holiday Marketa na klizalištu u parku Hastahana. Općina Centar je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila 20.000 KM.
10.01.2019.
„Bosanski lonac“ na sceni Centra kulture
U prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar, u petak, 11. januara 2018. godine sa početkom u 20 sati biće izvedena komedija „Bosanski lonac“. Predstava će biti održana u velikoj sali Centra za kulturu (Jelića 1).
09.01.2019.
Za obrazovanje Općina Centar u 2018. godini izdvojila 4,5 miliona maraka
Iako to nije u njenoj nadležnosti Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, i u prošloj godini izdvojila je značajna finansijska sredstava iz svog budžeta za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšavanje uvjeta boravka i rada u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, zatim za stipendiranje učenika i studenata, organizaciju školskih takmičenja u znanju, kulturnim i sportskim aktivnostima...
09.01.2019.
Završeni radovi na utopljavanju nebodera u Ulici Patriotske lige
U okviru projekta utopljavanja objekata kolektivnog stanovanja na području Centra završeni su radovi na postavljanju nove termo fasade na neboderu u ulici Patriotske lige 38.