Općina Centar uručila knjige za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori

U saradnji sa BZK "Preporod " i izdavačkom kućom "Knjigoljubac", Općina Centar je, na čelu sa načelnikom Općine dr. Nedžadom Ajnadžićem, organizovala akciju prikupljanja knjiga za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori.

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori je 11. maja 2018. godine simbolično, na Dan zastave Bošnjaka, otvorilo prvu bošnjačku biblioteku koja radi i funkcioniše pod pokroviteljstvom Vijeća.

 

U okviru akcije, prikupljeno je 2.866 primjeraka bibliotečke građe sa fokusom na temu historije Bosne i Hercegovine, Bošnjaka, historije bosanskohercegovačke i bošnjačke književnosti, lingvistike, kulture, prava, ekonomije, kao i svih ostalih područja bitnih za obrazovanje mladih.

 

Predstavnici Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar, nakon što su pripremili knjige za trasport, danas su ih uručili predstavnicima Prve bošnjačke biblioteke, te na taj način dodatno obogatili književni fond ove biblioteke u kojoj je do sada, putem donacija i kupovinom, prikupljeno oko 5.000 knjiga. Kako navode iz Bošnjačkog vijeća Crne Gore, to je tek početak, jer je cilj da ova biblioteka svojim načinom uređenja i djelovanjem bude prepoznatljiva u zemlji i regionu.

 

Akcija prikupljanja knjiga sa raznovrsnim sadržajem, podsjećamo, trajala je od 1. do 10. oktobra, a pored 19 mjesnih zajednica sa područja Općine Centar, prikupljanje knjiga je organizovano i na 15. oktobarskom salonu knjiga na Trgu djece Sarajeva.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti