Obavještenja

30.11.2023.
NOVI TERMINI TRENINGA
Besplatna rekreacija za osobe treće životne dobi
Iz Javne ustanove „Centar za sport i rekreaaciju“, a čiji je osnivač Općina Centar, obavještavaju građane i građanke da će se besplatni projekat pod nazivom „Rekreacija za osobe treće životne dobi“ realizirati u novim terminima od 4. decembra 2023. godine.
29.11.2023.
Pokrenute nove procedure javnih nabavki
Odsjek za javne nabavke Općine Centar je u ime općinskih službi pokrenuo dvije procedure javnih nabavki.
24.11.2023.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN SEDAM DANA
Novčani podsticaji farmerima općine Centar
Na web stranici Općine Centar i u dnevnom listu Oslobođenje objavljen je javni poziv o dodjeli novčanih podsticaja farmerima u cilju očuvanja postojećeg stočnog fonda.
24.11.2023.
U OPĆINSKOM BUDŽETU OBEZBIJEĐENO 120 HILJADA KM
Jednokratne novčane pomoći uplaćene za 41 porodilju iz Centra
U okviru projekta pomoći porodiljama iz Centra, nadležne općinske službe su okončale proceduru za mjesec oktobar uplatom finansijskih sredstava za 41 porodilju.
16.11.2023.
KONFERENCIJA „PODUZETNIŠTVO U BIH: BILANS USPJEHA 2023“
Upostavljeno 129 novih biznisa zahvaljujući podršci Evropske unije i Međunarodne organizacije rada
Danas i sutra se u prostorijama hotela Novotel Sarajevo Bristol održava konferencija pod nazivom „Poduzetništvo u BiH: Bilans uspjeha 2023“. Učešće u konferenciji, koju su organizovali Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo u saradnji sa Centrom za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo, uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada Cilj konferencije u čijem su radu učestvovali podržani poduzetnici kao i predstavnici više nivoa vlasti u BiH i Kantonu Sarajevo jesu teme i izazovi u području razvoja poduzetničkog okruženja, te predstavljanje rezultata intervencija koje su na ovu temu implementirane širom Bosne i Hercegovine.
14.11.2023.
ZAKON O MLADIMA
Stalni javni poziv za upis u spisak omladinskih udruženja
Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar ranije je objavila stalni javni poziv omladinskim udruženjima koja imaju sjedište ili registrovan ured na području općine Centar da izvrše upis u spisak omladinskih udruženja Općine Centar.
08.11.2023.
OPĆINA CENTAR I UDRUŽENJE „DABSTER“
Projekat „Razvojna gimnastika – Baby fitness“
Općina Centar u saradnji sa udruženjem „Dabster“ realizira projekat pod nazivom „Razvojna gimnastika – Baby Fitness“ za bebe sa navršenih 6 mjeseci starosti sa područja općine Centar.
06.11.2023.
BESPOVRATNA SREDSTVA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST
Objavljeni javni pozivi Fonda za zaštitu okoliša FBiH
Fond za zaštitu okoliša FBiH objavio je javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava Evropske unije građanima – vlasnicima stambenih objekata, te mikro, malim i srednjim preduzećima za projekte energijske efikasnosti, a za poticanje energetske tranzicije i ublažavanje negativnih posljedica izazvanih energetskim krizama i poskupljenjima.
01.11.2023.
REGIONALNI PROGRAM LOKALNE DEMOKRATIJE NA ZAPADNOM BALKANU
Besplatne obuke za mlade iz oblasti oglašavanja, marketinga i medija
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu kojeg finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) poziva mlade osobe na besplatni program neformalnog obrazovanja iz oblasti „Oglašavanje, marketing i mediji“.
31.10.2023.
OPĆINA IZDVOJILA 30.000 KM
I ove školske godine besplatna škola plivanja za osnovce iz Centra
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je ugovor sa direktorom Javnog preduzeća „Olimpijski bazen otoka“ d.o.o. Sarajevo Avdijom Hasanovićem za realizaciju projekta „Škola plivanja kroz nastavni proces za učenike četvrtih razreda osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo“.
30.10.2023.
OPĆINA CENTAR I RAZVOJNO ISTRAŽIVAČKI CENTAR SARAJEVO
Održano prvo predavanje u sklopu projekta „Letenje u Centru“
Danas je u velikoj sali Općine Centar održano prvo predavanje u sklopu projekta pod nazivom „Letenje u Centru - obuka za pilota dronova“, koje realizira Općina Centar u saradnji sa Udruženjem Razvojno istraživački centar Sarajevo (RIC).
27.10.2023.
INICIJATIVA VIJEĆA RODITELJA I AKTIVA DIREKTORA
Povećana novčana sredstva za školske užine
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić danas je zajedno sa pomoćnicama Lejlom Dizdarević i Amrom Hašimbegović Vučković posjetio Osnovnu školu „Alija Nametak“ gdje ih je ugostila direktorica škole Nerminka Hadžić.
27.10.2023.
PRIJAVE DO 31. OKTOBRA 2023. GODINE
Obuka sportskog penjanja za djecu „Visoki ciljevi Centra“
Općina Centar u saradnji sa Udruženjem za sport i rekreaciju „Challenge“ realizira projekat obuke sportskog penjanja pod nazivom „Visoki ciljevi Centra“ za djecu uzrasta od 7 do 12 godina sa područja ove lokalne zajednice.
25.10.2023.
NOVI PRAVILNICI ZA STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA
Prijedlog povećanja mjesečnih iznosa stipendija na 150 KM za učenike i 200 KM za studente
Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport pripremila je dva nova prijedloga pravilnika za stipendiranje učenika i studenata sa ciljem povećanja pojedinačnih iznosa za stipendije učenika i studenata sa područja ove lokalne zajednice.
24.10.2023.
Nastavak pronatalitetne politike Općine Centar
Danas je u Općini Centar upriličeno druženje porodilja sa područja centralne gradske općine sa načelnikom Srđanom Mandićem na kojem je razgovarano o mjerama koje provodi ova lokalna zajednica kada je u pitanju pronatalitetna politika, ali i o mogućnostima povećanja visine jednokratnih novčanih pomoći za porodilje.
24.10.2023.
APEL GRAĐANIMA ZA STRPLJENJE I RAZUMIJEVANJE
Povećana gužva u šalter sali zbog objave javnog poziva za energetsku pomoć u FBiH
U šalter sali Općine Centar, kao i na protokolu za prijem podnesaka od jučer je znatno povećan broj zahtjeva za pružanje usluga, a zbog objavljenog javnog poziva Federalnog ministarstva rada i socijalne politike za kategorije energetski siromašnih domaćinstava.
23.10.2023.
JAVNI POZIV FEDERALNOG MINISTARSTVA RADA I SOCIJALNE POLITIKE ZA KATEGORIJE ENERGETSKI SIROMAŠNIH DOMAĆINSTAVA
Od danas počinju prijave na javni poziv za energetsku pomoć u FBiH
Obavještavamo sva zainteresirana fizička lica iz kategorije energetski siromašnih domaćinstava/kućanstava da je raspisan javni poziv za dodjelu sredstava s pozicije Tekućeg transfera drugim razinama vlasti i fondovima - Podrška Europske unije Bosni i Hercegovini u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize.
16.10.2023.
„CENTAR U SRCU“
Foto konkurs za maturante osnovnih škola
Općina Centar u saradnji sa JU Centar kulture i mladih organizuje foto konkurs za učenike završnih razreda osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo.
10.10.2023.
ZAKON O MLADIMA
Stalni javni poziv za upis u spisak omladinskih udruženja
Služba Općine Centar za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport ranije je objavila stalni javni poziv omladinskim udruženjima koja imaju sjedište ili registrovan ured na području općine Centar da izvrše upis u spisak omladinskih udruženja Općine Centar.
06.10.2023.
RELOAD2 – DIJALOG ZA MLADE
Poziv za učešće u konsultacijama za mlade
Pozivaju se predstavnici/e omladinskih organizacija i organizacija koje se bave pitanjima mladih sa područja općine Centar Sarajevo, srednjoškolci/ke, studenti/ce, aktivisti/kinje i volonteri/ke u zajednici spremni za unapređenje kvalitete života lokalne zajednice da učestvuju u konsultacijama koje se organizuju u okviru platforme „Dijalog za mlade“.