Počela velika akcija čišćenja na području općine centar

U organizaciji Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo velika koordinirana akcija čišćenja na području općine Centar počela je jutros u 7 sati na parkingu pored stadiona Koševo, a trajat će do petka 27. aprila 2024. godine.

Utvrđenim programom, biće obuhvaćeno uklanjanje divljih deponija i kabastog otpada, ručno i mašinsko čišćenje javnih prometnih površina te rešetki  i slivnika za odvodnju, košenje i uređenje zelenih površina, uređenje stabala, košenje i uređenje gradskih groblja, te uređenje površina zaštićenih parkova i šetnica. Tokom trajanja akcije komunalna preduzeća će, u koordinaciji sa Općinom Centar i mjesnim zajednicama, realizovati čišćenje prvenstveno onih lokaliteta koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja, a u skladu sa prioritetima koje su iskazale mjesne zajednice.

Početak akcije obišli su načelnik Općine Centar Srđan Mandić, resorni ministar Bojan Bošnjak, te direktori i predstavnici preduzeća i ustanova.

-  Ovo je još jedna u nizu godina kako se realizira ova akcija, a mogu reći da smo svake godine spremniji nego ranije. Naša komunalna preduzeća su iz dana u dan sve bolja i opremljenija. Da bismo tražili maksimalan angažman komunalnih preduzeća moramo im pomoći u nabavci opreme i mehanizacije, a Opština Centar to kontinuirano radi. U akciji učestvuju pored predstavnika kantonalnih komunalnih preduzeća i članovi mjesnih štabova civilne zaštite Opštine Centar te predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“. Koristim priliku da građanima uputim apel da se jave i priključe akciji kako bismo zajedno našu lokalnu zajednicu učinili mjestom ugodnijeg življenja. Koliko je važno da komunalna preduzeća rade na održavanju čistoće, toliko je važno i da nam građani u tome pomognu na način da adekvatno odlažu otpad i održavaju čistoću ispred svojih domova. Ovakve akcije trebaju postati svakodnevnica, i svi zajedno svih 365 dana u godini trebamo brinuti o svojoj životnoj sredini, poručio je načelnik Mandić.

Organizatori pozivaju građane da se uključe u ovu akciju kako bi svi zajedno dali doprinos da naš životni ambijent bude ljepši i uredniji.

-  U narednih 45 dana, koliko će i trajati velika akcija čišćenja, bitno je naglasiti da ove godine učestvuje svih devet Općina na području Kantona Sarajevo, počevši od općine Centar, koja je ujedno i današnji domaćin, rekao je ministar Bošnjak.

 

Prvog dana akcije, u ponedjeljak 22. aprila,  prema utvrđenom programu planirane su sljedeće mjesne zajednice: „Koševo II“, „Betanija“, „Nahorevo“ i „Pionirska dolina“. Istoga dana u noćnim satima biće nastavljena akcija čišćenja u dijelovima mjesnih zajednica: „Mejtaš-Bjelave“, „Park-Višnjik“ i „Ciglane“.

U utorak, 23. aprila, na rasporedu su mjesne zajednice: „Ciglane“ i „Crni vrh-Gorica“. Istoga dana u noćnim satima biće nastavljena akcija čišćenja u dijelovima mjesnih zajednica: „Skenderija-Podtekija“, „Trg Oslobođenja“. Te „Marijin dvor“.

Narednog dana, u srijedu 24. aprila, akcija čišćenja biće provedena u mjesnim zajednicama: „Bardakčije“, „Hrastovi-Mrkovići“, „Park-Višnjik“ i „Breka“. Također istog dana u noćnim satima učesnici akcije će čistiti područja mjesnih zajednica: „Park-Višnjik“, „Ciglane“, i „Mejtaš Bjelave“.

U četvrtak, 25. aprila, na rasporedu su sljedeće mjesne zajednice: „Soukbunar“, „Skenderija-Podtekija“, „Marijin dvor“ i „Trg oslobođenja Centar“. Istoga dana u noćnim satima biće nastavljena akcija čišćenja u dijelovima mjesnih zajednica: „Skenderija“, „Trg oslobođenja Centar“ i „Marijin dvor“.

Posljednjeg dana akcije, u petak 26. aprila, planirano je da akcija bude provedena u mjesnim zajednicama: “Šip“ i „Džidžikovac-Koševo I“. Na područjima gdje je potrebno biće urađeno dodatno mašinsko čišćenje i pranje javnih površina.

Osim predstavnika ministarstva i Općine Centar, odnosno pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ i mjesnih štabova civilne zaštite, u akciji učestvuju uposlenici komunalnih preduzeća: Park, Rad, Vodovod i kanalizacija, Pokop, Gras, te KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo.