Vijesti

20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
Načelnik Općine Centar, Srđan Mandić, i predstavnica UN Women BiH, Jo-Anne Bishop, danas su potpisali Memorandum o razumijevanju. Cilj saradnje u okviru potpisanog Memoranduma je učešće Općine Centar Sarajevo u implementaciji preporuka Polazne studije o ekonomiji brige i njege, te u naporima u oblasti regulisanja neplaćenog rada žena, kao i podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i potrebi za boljim adresiranjem prepreka ekonomskom osnaživanju žena.
20.05.2024.
NA SCENI JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“
Premijera predstave „Plastika – u nama i oko nas“
Na teatarskoj sceni Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ sutra, u utorak 21. maja 2024. godine sa početkom u 19 sati, biće premijerno izvedena pozorišna predstava „PLASTIKA – u nama i oko nas“.
17.05.2024.
Na račune 40 porodilja uplaćene jednokratne novčane pomoći
U okviru projekta pomoći porodiljama iz Centra nadležne općinske službe su okončale proceduru za mjesec april uplatom finansijskih sredstava za 40 porodilja.
17.05.2024.
NA SCENI CENTRA KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Predstava „Međuigre 0-24“ i koncert Muzičke radionice „Note“
Za sve ljubitelje teatra na sceni Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo" (Jelića 1) večeras sa početkom u 20 sati, ponovo gostuje Zijah Sokolović sa predstavom „Međuigre 0-24“.
17.05.2024.
ROK ZA PRIJAVU DO 22. MAJA
Podrška samozapošljavanju mladih i unapređenju poduzetništva
Općina Centar je objavila javni poziv za realizaciju programa poticaja samozapošljavanja mladih i unapređenje poduzetništva iz sredstava budžeta Općine Centar Sarajevo za 2024. godinu.
16.05.2024.
ROK ZA PRIJAVU DO 22. MAJA
Podrška samozapošljavanju žena starijih od 35 godina i dugoročno nezaposlenih osoba
Na web stranici Općine Centar i u Dnevnom avazu u izdanju od 26. aprila objavljen je javni poziv za realizaciju programa poticaja za unapređenje poduzetništva iz sredstava budžeta Općine Centar Sarajevo za 2024. godinu.
16.05.2024.
IZ OPĆINSKOG BUDŽETA IZDVOJENO 15.000 KM
Nastavak podrške Domu za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba
Danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa direktorom Kantonalne javne ustanove „Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba“ Hazimom Durmiševićem potpisao protokol o donaciji sredstava.
16.05.2024.
POKRENUTA NOVA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete u Centru
Odsjek za javne nabavke Općine Centar je u ime općinske Službe za prostorno uređenje i investicije pokrenuo novu proceduru javne nabavke.
15.05.2024.
ZAJEDNIČKI PROJEKAT OPĆINE CENTAR I DIREKCIJE ZA PUTEVE KS
Započeli radovi na izgradnji mosta u Nahorevskoj ulici
Početkom ove sedmice započeli su pripremni radovi na izgradnji mosta u Nahorevskoj ulici do broja 55.
15.05.2024.
DAN OSNOVNE ŠKOLE „HASAN KIKIĆ“ – 15. MAJ
Osnovci posjetili Općinu Centar i MZ „Crni vrh-Gorica“
U povodu Dana Osnovne škole „Hasan Kikić“ – 15. maj, danas su učenici šestog razreda u pratnji svoje razrednice Almase Torlak i socijalne radnice Admire Hrelja posjetili Općinu Centar gdje ih je ugostio općinski načelnik Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević.
14.05.2024.
VRAĆANJE TROTOARA PJEŠACIMA
Žardinjere sa ukrasnim biljem umjesto nepropisno parkiranih vozila
U cilju povećanja sigurnosti pješaka, te sprječavanja nelegalnog parkiranja motornih vozila duž trotoara, na raskrsnici ulica Radićeva i Mis Irbina (iza tržnog centra Aria Mall) danas su postavljenje žardinjere sa ukrasnim biljem.
14.05.2024.
„NEPOVRATNA DIGITALIZACIJA DRUŠTVA – TEHNOKULTURA“
Općina Centar podržala održavanje međunarodne konferencije
Općina Centar Sarajevo podržala je održavanje međunarodne interdisciplinarne naučne konferencije „Nepovratna digitalizacija društva – tehnokultura“, koja se održava 13. i 14. maja na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.
14.05.2024.
POKRENUTA NOVA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Nabavka ruksaka i školskog pribora za prvačiće sa Centra
Općina Centar i ove godine nastavlja tradiciju nabavke besplatnih školskih ruksaka i pribora za prvačiće sa Centra koje ova lokalna zajednica dijeli đacima u septembru sa početkom nove školske godine.
13.05.2024.
NA OBJEKTIMA JAVNOG I KOLEKTIVNOG STANOVANJA
Započelo uklanjanje grafita sa fasada i javnih površina u Centru
U okviru projekta „Uređenje fasada na objektima javnog i kolektivnog stanovanja“, kojeg su zajedno pokrenuli Općina Centar, Gradska uprava Grada Sarajeva i Zavod za planiranje Kantona Sarajevo, započeli su ovogodišnji radovi na čišćenju i uređenju fasada i javnih površina u Centru.
13.05.2024.
OPĆINA CENTAR OBEZBIJEDILA 37.000 KM
Utrošena sredstva za prijevoz predškolaca sa invaliditetom
Iz Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar obavještavaju korisnike da su finansijska sredstva u iznosu od 7.000 KM, koja su obezbijeđena u ovogodišnjem budžetu Općine Centar, za prijevoz predškolske djece i njihovih pratioca utrošena.
13.05.2024.
IZDVOJENO 5.000 MARAKA
Općina Centar finansijski podržala Atletski savez BiH
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i generalni sekretar Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Mehmed Lokmić potpisali su ugovor na osnovu kojeg se iz budžeta ove lokalne zajednice izdvajaju sredstva u iznosu od 5.000 maraka.
11.05.2024.
U POVODU DANA OPĆINE CENTAR
Održan 12. tradicionalni turnir u streljaštvu
U okviru obilježavanja Dana Općine Centar danas je u streljani u Olimpijskoj dvorani Zetra-Juan Antonio Samaranch održan 12. tradicionalni turnir u streljaštvu pod nazivom „Dani Općine Centar 2024”.
10.05.2024.
U OPĆINSKOM BUDŽETU OBEZBIJEĐENO 100.000 KM
Općina Centar nastavlja finansijski pomagati Udruženje „Colibri“
Danas je u prostorijama Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“ u Sarajevu (Ćemaluša 3) upriličeno potpisivanje ugovora kojim se uređuju međusobna prava i obaveze ugovornih strana u cilju implementacije projekta „Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama s poteškoćama u razvoju Općine Centar Sarajevo“.
10.05.2024.
U POVODU DANA OPĆINE CENTAR I MZ „DŽIDŽIKOVAC-KOŠEVO I“
Održan čas historije učenicima nižih razreda o značaju 2. maja
Savjet Mjesne zajednice „Džidžikovac-Koševo I“ je zajedno sa upravom Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ organizovao posjetu učenika nižih razreda ove škole mjesnoj zajednici.
10.05.2024.
U POVODU DANA OPĆINE CENTAR
U subotu biće održan tradicionalni turnir u streljaštvu
U okviru obilježavanja Dana Općine Centar u subotu, 11. maja 2024. godine, u streljani Olimpijske dvorane Zetra-Juan Antonio Samaranch biće održan tradicionalni turnir u streljaštvu „Dani Općine Centar 2024“.