Vijesti

20.03.2024.
U GALERIJI JU „CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR“
Otvorena izložba fotografija „Panamski kanal“
Jučer je u galeriji Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ otvorena izložba fotografija pod nazivom „Panamski kanal“, autora Ljube Pavlovića. Izložbu je pored autora otvorio i direktor JU „Centar kulture i mladih“ Ernis Šljivo.
19.03.2024.
ŠKOLSKA USTANOVA OSNOVANA RATNE 1994. GODINE
Obilježen Dan Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“ u Sarajevu
Sinoć su učenici sa svojim nastavnim osobljem svečanim programom obilježili Dan Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“, koji je osnovan prije 30 godina ratne 1994. godine.
19.03.2024.
PLATFORMA „DIJALOG ZA MLADE”
U Centru kulture i mladih održano motivaciono predavanje
Jučer je na sceni Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ u Jelićevoj ulici profesor dr. Kasim Tatić održao motivaciono predavanje namijenjeno srednjoškolcima sa Centra.
18.03.2024.
JAVNI POZIV OTVOREN 30 DANA
Predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar
Danas je u dnevnim listovima „Oslobođenje“ i „Dnevni avaz“ kao i na web stranici Općine Centar objavljen javni poziv za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar u 2024. godini.
18.03.2024.
U BUDŽETU IZDVOJENO 30.000 KM
Javni poziv za finansiranje/sufinansiranje članarina u klubovima za sportiste
Općina Centar Sarajevo raspisala je Javni poziv za dodjelu sredstava iz granta za finansiranje/sufinansiranje članarina u sportskim klubovima djece i mladih sa područja ove lokalne zajednice.
15.03.2024.
Istaknutom umjetniku Alminu Zrni uručeni ključevi od stana
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je danas ugovor o zakupu stana sa Alminom Zrnom na osnovu kojeg mu se stan u Ulici Kralja Tvrtka 7 dodjeljuje na korištenje na period od tri godine.
15.03.2024.
U CENTRU KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Motivacioni govor u okviru platforme “Dijalog za mlade”
Pozivamo vas da se pridružite motivacionom govoru u okviru platforme "Dijalog za mlade" koji će profesor Kasim Tatić održati za mlade sa područja općine Centar Sarajevo u ponedjeljak, 18. marta 2024. godine sa početkom u 14h u JU Centar kulture i mladih.
15.03.2024.
OPĆINSKI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE
Poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja
Federalna uprava civilne zaštite je izdala preporuke za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH.
14.03.2024.
NA WEB STRANICI OPĆINE CENTAR
Objavljen Pravilnik o utvrđivanju uslova i postupku iznajmljivanja prostora i opreme Općine Centar Sarajevo
Na prijedlog načelnika Općine Centar Srđana Mandića, vijećnici Općine Centar su na 37. redovnoj sjednici, održanoj 6. marta 2024. godine, usvojili Pravilnik o utvrđivanju uslova i postupku iznajmljivanja prostora i opreme Općine Centar Sarajevo, koji je danas objavljen na web stranici Općine:https://www.centar.ba/.
14.03.2024.
U TRAJANJU OD 60 DANA
Javni uvid u nacrt urbanističkih planova u Općini Centar
Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj 26. februara 2024. godine, usvojila je Nacrt urbanističkih planova na području Kantona Sarajevo: Urbanistički plan urbanog područja Sarajevo (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća), kao i urbanističke planove za urbana područja Hadžića, Ilijaša i Trnova, sa zaključkom o stavljanju ovog dokumenta na javni uvid i javnu raspravu u trajanju od 60 dana.
14.03.2024.
PROJEKAT „MREŽA CENTARA ZA ZDRAVO STARENJE“
Objavljen javni poziv organizacijama civilnog društva
Općina Centar je u četvrtak 14. marta 2024. godine objavila javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za realizaciju projekta mreža centara za zdravo starenje Općine Centar Sarajevo.
13.03.2024.
STAZOM SJEĆANJA 11541...
Akcija prikupljanja stare obuće u znak sjećanja na ubijene sugrađane
Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo realizuje projekt "Stazom sjećanja 11 541..." s ciljem odavanja počasti svim građanima Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade grada, najdužoj u modernoj historiji čovječanstva.
13.03.2024.
Informatičari iz OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ pobjednici općinskog takmičenja
Na takmičenju iz informatike, na kojem su učestvovali učenici osnovnih škola sa područja općine Centar, u prostorijama Osnovne škole „Isak Samokovlija“ najbolje rezultate ostvarila je ekipa iz škole „Musa Ćazim Ćatić“ koju su činili učenici Ema Drljević, Amir Karamović i Faris Šabeta.
13.03.2024.
Rezultati Javnog poziva članovima/icama organizacija civilnog društva
Poziv organizacijama civilnog društva (OCD) koje djeluju na području općine Centar Sarajevo da učestvuju u glasanju za izbor člana evaluacione komisije ispred organizacija civilnog društva, a u okviru javnog poziva za predaju projektnih prijedloga u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) na području općine, bio je otvoren od 28. februara do 08. marta 2024. godine do 12:00 sati. U navedenom periodu OCD su mogle glasati za jednu od tri prijavljene kandidatkinje: gđu. Nerdžis Čaplju ispred „Fondacije Muharem Berbić“, gđu. Aidu Akagić-Hodžić ispred Udruženja „Building New Lives“ ili gđu. Narcisu Cvitanović ispred Udruženja „Kontakt“.
12.03.2024.
SARADNJA OPĆINE CENTAR I DIREKCIJE ZA PUTEVE KS
Započeli radovi na rekonstrukciji i proširenju Nahorevske ulice
Jučer su započeli pripremni radovi na projektu proširenja i rekonstrukcije dijela Nahorevske ulice. Radi se o projektu u vrijednosti od 604.656 KM, kojeg zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.
12.03.2024.
CENTAR ZA IZVRSNOST U PODUZETNIŠTVU OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Posjeta učenika Srednje poslovne škole sa Ilidže
U okviru nastavnog predmeta Poduzetništvo i poduzetničkog kluba učenici trećeg razreda Srednje poslovne škole Ilidža, u pratnji direktorice Mirele Lončarić i profesorice Velide Begović, posjetili su jučer Centar za izvrsnost u poduzetništvu Općine Centar Sarajevo koji je smješten u nekadašnjoj Vili Braun (Alipašina ulica 45).
11.03.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH
Kulturna dešavanja u mjesecu martu
Mjesec mart u Javnoj ustanovi Centar kulture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, donosi raznovrstan i bogat umjetnički program za djecu, mlade i građane, kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica i škola koje se realiziraju tokom godine, gostovanja, te saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama.
08.03.2024.
STIPENDIJA OPĆINE CENTAR „PROF. DR. HUSEIN KULENOVIĆ“
Objavljene preliminarne liste kandidata za općinske stipendije
Nakon okončanog javnog poziva, koji je trajao od 14. decembra 2023. do 3. januara ove godine, općinska Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport je završila obradu svih prijava kandidata za dodjelu stipendija Općine Centar, na osnovu čega su utvrđene preliminarne liste izabranih kandidata za stipendiranje u školskoj/akademskoj 2023./2024. godini.
08.03.2024.
GLOBALNA KAMPANJA „GENERACIJE ZA RAVNOPRAVNOST“
OPĆINA CENTAR PRVA LOKALNA ZAJEDNICA U KS PROGLAŠENA RODNO ODGOVORNIM AKTEROM
U okviru globalne kampanje Generacija za ravnopravnost, vodeće svjetske inicijative za ubrzanje ulaganja u i implementaciju rodne ravnopravnosti, a koja okuplja organizacije, vladin i nevladin sektor i sve relevante sudionike društva kako bi katalizirali napredak, zagovarali promjene i zajedno poduzeli hrabre akcije, Općina Centar Sarajevo je dobila status Odgovornog aktera u okviru Akcione koalicije za ekonomsku pravdu i prava.
08.03.2024.
U OSNOVNOJ ŠKOLI MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK
Održano takmičenje iz robotike za učenike sedmih razreda
U prostorijama Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak", u četvrtak 7. marta 2024. godine održano je takmičenje iz robotike za učenike sedmih razreda osnovnih škola sa Centra.