Vijesti

12.04.2024.
NAČENIK MANDIĆ OBIŠAO PODRUČJE MZ „CIGLANE“
Apel građana za rješavanje problema sa parking prostorom
Danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić, zajedno sa vijećnicima Općinskog vijeća Centar Aidom Koluder-Agić i Alenom Girtom, te članom Savjeta Mjesne zajednice „Ciglane“ Alenom Tanovićem, obišao pomenuto područje.
12.04.2024.
OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE OSNIVANJA ARMIJE RBiH
Otkrivanje murala u čast Mustafe Hajrulahovića Talijana na Ciglanama
U povodu obilježavanja 32. godišnjice od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine u ponedjeljak 15. aprila 2024. godine u naselju Ciglane planirano je svečano otkrivanje murala urađenog u čast rahmetli generala Armije RBiH Mustafe Hajrulahovića Talijana.
12.04.2024.
PODRŠKA NEZAPOSLENIM OSOBAMA
Raspisan javni poziv za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju
Općina Centar je, putem nadležne Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport na svojoj web stranici u rubrici: Javni pozivi i konkursi, objavila javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje troškova vanrednog školovanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba.
12.04.2024.
TOKOM VIKENDA 13. I 14. APRILA
Proljetna akcija prikupljanja kabastog otpada na području Centra
Kantonalno javno komunalno preduzeće „Rad“ tokom aprila i maja ove godine organizuje proljetnu akciju prikupljanja kabastog otpada na području devet općina Kantona Sarajevo.
11.04.2024.
DRUGOG DANA RAMAZANSKOG BAJRAMA
Predstavnici Općine Centar obilježili Dan šehida
Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Centar je drugog dana Ramazanskog bajrama, kada se zvanično obilježava kao Dan šehida, upriličila obilazak mezarja.
09.04.2024.
Bajramska čestitka načelnika Mandića
Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić, u ime Općine i u svoje ime, čestitao je reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću i svim muslimanima u cijeloj Bosni i Hercegovini nastupajući Ramazanski bajram.
09.04.2024.
POVODOM RAMAZANSKOG BAJRAMA
Načelnik Mandić ugostio 20 šehidskih porodica
Danas je u prostorijama Općine Centar, načelnik Srđan Mandić ugostio 20 šehidskih porodica povodom Ramazanskog bajrama. Tom prilikom uručena im je novčana pomoć koja je na inicijativu načelnika Mandića duplo povećana sa 100 KM na 200 KM.
09.04.2024.
ZBOG IZVOĐENJA RADOVA NA PROŠIRENJU NAHOREVSKE ULICE
Izmjena režima saobraćaja motornih vozila
Na osnovu rješenja koje je izdalo Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, građevinskoj firmi „Mibral“, od 6. aprila do 16. maja ove godine u periodu od 8 do 17 sati na snazi je potpuna obustava saobraćaja motornih vozila u dijelu Nahorevske ulice gdje su u toku radovi na proširenju i rekonstrukciji dijela ulice u dužini od 90 metara od raskrsnice sa Ulicom Patriotske lige prema Pionirskoj dolini.
09.04.2024.
POKRENUTA PROCEDURA JAVNIH NABAVKI
Adaptacija prostorija za potrebe smještaja novog vrtića na Šipu
Odsjek za javne nabavke Općine Centar je 8. aprila ove godine objavio javni poziv za odabir firme za izvođenje radova na adaptaciji prostorija za smještaj novog vrtića na Šipu.
09.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Otvorena izložba „Centar u srcu“
U petak, 5. aprila u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih“ u ulici Jelića 1, otvorena je izložba fotografija, pod nazivom „Centar u srcu” učenika Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije sa Ilidže.
08.04.2024.
Načelnik Mandić čestitao Svjetski dan Roma
Povodom Svjetskog dana Roma koji se obilježava 8. aprila, načelnik Općine Centar Srđan Mandić uputio je čestitku svim pripadnicima romske nacionalne manjine u Općini Centar.
08.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH
Dio kulturnih dešavanja u aprilu
Mjesec april u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih Općine Centar“ donosi raznovrstan i bogat umjetnički program za djecu, mlade i ostale građane, nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, kao i saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama.
08.04.2024.
REVIZIJA REGISTRA PČELARA OPĆINE CENTAR
Poziv pčelarima za prijavu u službeni registar
Služba za privredu i poslovne prostore Općine Centar je započela sa revizijom podataka iz Registra pčelara, koja će trajati do 15. maja ove godine.
08.04.2024.
U PRVOM UPISNOM FEBRUARSKOM ROKU
U osnovne škole na području općine Centar upisana 623 prvačića
Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo definisano je da se upis u redovnu školu obavlja u februaru, a u izuzetno opravdanim slučajevima i u augustu.
06.04.2024.
Delegacija Općine Centar učestvovala u obilježavanju 6. aprila - Dana grada Sarajeva
Obilježavajući 6. april – Dan Grada Sarajeva i Dan oslobođenja Sarajeva od fašizma tokom Drugog svjetskog rata, te početka rata i višegodišnje opsade grada 1992. godine, delegacije svih nivoa vlasti, boračkih udruženja te brojni sugrađani obišli su danas spomen-obilježja, nekoliko gradskih grobalja te mezarje Kovači, gdje su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast svim stradalim tokom protekla dva rata.
05.04.2024.
OPĆINA CENTAR OVE GODINE STIPENDIRA 829 UČENIKA
Načelnik Mandić potpisao ugovore sa srednjoškolcima
Nakon jučerašnjeg potpisivanja ugovora za stipendije sa studentima načelnik Općine Centar je danas u velikoj sali Općine Centar potpisao ugovore i sa 829 učenika, dobitnika općinske stipendije „Prof.dr. Husein Kulenović“.
05.04.2024.
NAČELNIK MANDIĆ URUČIO MEDALJE
Završen turnir u odbojci za djevojčice
Danas je u FIS-u održano finale turnira u odbojci za djvojčice u organizaciji Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“, a pod pokroviteljstvom Općine Centar.
05.04.2024.
GODIŠNJICA FORMIRANJA DRUGE GIMNAZIJE
Svečanost povodom Dana škole
Danas je prigodnim kulturno-umjetničkim programom obilježena 119. godišnjica od osnivanja Druge gimnazije Sarajevo. Svečanosti su u ime Općine Centar prisustvovali načelnik Srđan Mandić sa vijećnikom Općinskog vijeća Alenom Girtom, koji su bivši učenici ove Gimnazije.
05.04.2024.
PROLJETNA AKCIJA ČIŠĆENJA
Uređen park na Crnom vrhu
U organizaciji Savjeta Mjesne zajednice „Crni vrh-Gorica“, a uz materijalnu i ljudsku podršku Službe za civilnu zaštitu Općine Centar, jučer je organizovana proljetna akcija čišćenja i uređenja parka Crni vrh u Ulici Omera Stupca. Akcija je organizovana u povodu Dana ove mjesne zajednice koja se obilježava 7. aprila.
05.04.2024.
ReLOaD2
Poziv organizacijama civilnog društva za učešće na mentorskom sastanku povodom rezultata javnog poziva
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2 u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo objavljuje poziv za učešće na mentorskom sastanku za organizacije civilnog društva (OCD) koje su aplicirale po završenom javnom pozivu.