UVEDENA DVA NOVA PRAVA SOCIJALNE ZAŠTITE

Primjena Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH

Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar Sarajevo obavještava sugrađane sa područja Centra da će od 9. oktobra 2022. godine početi primjena Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH“, broj 52/22).
Primjena Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH

-Novim zakonom će, između ostalog, biti propisani uslovi i način ostvarivanja prava na dječiji dodatak i novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji, što predstavlja novinu u ostvarivanju prava iz oblasti socijalne zaštite. Novi zakon propisuje da se vodi zaseban predmet za svako dijete ponaosob, što praktično znači mnogostruko povećanje obima posla u našoj službi koja provodi potrebne procedure za ostvarivanje ovog prava. Zbog navedenog molimo naše sugrađane za strpljenje i razumijevanje. Naša služba blagovremeno će obavijestiti  već postojeće korisnike prava o promjenama njihovog statusa koje će donijeti izmjene kantonalnih propisa iz oblasti socijalne zaštite, a koji će biti u primjeni od 1. novembra ove godine, objasnila je Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar.

 

Obrasci zahtjeva su dostupni na web stranici Općine Centar i mogu se preuzeti na sljedećem linku: https://www.centar.ba/stranica/socijalna-zastita, kao i na Info pultu Općine Centar Sarajevo.

 

Dokumentacija potrebna za ostvarivanje prava na dječiji dodatak utvrđena je odredbama Pravilnika o potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava na dječiji dodatak („Službene novine FBiH“, broj 69/22). Uz zahtjev su svi podnosioci dužni popuniti obrazac koji je utvrdilo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku FBiH.

 

Prema odredbama pomenutog federalnog zakona zahtjev za ostvarivanje prava na dječiji dodatak podnosi se za svako dijete posebno, te prvostepeni organ donosi rješenje za svako dijete (roditelji sa dvoje djece podnose dva zahtjeva za svako dijete). Shodno federalnom propisu dječiji dodatak je lično pravo djeteta, te su zakonski zastupnici dužni otvoriti tekući račun za svako dijete ponaosob (eventualno ispitati mogućnost sa bankom otvaranja jednog tekućeg računa za jedno dijete sa podračunima za ostalu djecu). Ukupna primanja po članu porodičnog domaćinstva ne smiju prelaziti iznos od 40% najniže plate u FBiH u periodu od tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva (trenutno je to 217,20 KM po članu porodičnog domaćinstva). Primanja se uzimaju u obzir za sve podnosioce zahtjeva bez izuzetka.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti