Fotofestival učenika srednjih škola Općine Centar

Pod pokroviteljstvom Općine Centar, Javna ustanova ''Centar za kulturu'' Sarajevo i portal ''Fotografija.ba'' zajednički su realizirali projekt ''Kulturno-historijska baština Općine Centar''.
Fotofestival učenika srednjih škola Općine Centar

U okviru tog projekta bio je otvoren od 10. maja do 5. juna 2013. godine konkurs za izbor najboljih fotografija posvećenih kulturno-historijskoj baštini središnje sarajevske općine, a pravo učešća su imali učenici srednjih škola sa područja općine Centar.

Nakon provedenog konkursa stručni žiri, sastavljen od urednika pomenutog portala i predstavnika JU ''Centar za kulturu'', od 70 fotografija čiji su autori 39 srednjoškolaca, izabrala je najbolje. Uz proglašenje pobjednika i dodjelu nagrada, u Centru za mlade na Gorici (Avde Jabučice 52) je 14. juna 2013. godine upriličena izložba najboljih 30 fotografija te je organizirana fotografska radionica sa profesionalnim fotografima. Prvo mjesto osvojila je Amela Ćosović i nagrađena je sa 300 KM, druga nagrada u iznosu od 200 KM pripala je Hamzi Demiroviću, dok je trećeplasirani Muhamed Krnjić nagrađen sa 100 KM.

Cilj ovog projekta, za čiju realizaciju je Općina Centar izdvojila 3.620 KM, jeste potaknuti mlade ljude da se bave fotografijom i steknu osnovna saznanja o fotografiji, kao i da prošire znanja o kulturno-historijskoj baštini općine Centar.

–Osim poboljšanja svojih fotografskih tehnika kroz ovaj mini festival, mladi su imali priliku učiti o baštini Općine Centar i truditi se da najbolje odgovore na zadanu temu. Predavanja profesionalnih fotografa pomogla su im da vide i drugu stranu priče te steknu osnovna saznanja o fotografiji kao mediju i time prošire svoje obrazovanje- kazao je direktor JU Centar za kulturu Senad Bostandžić.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti