Povećana sigurnost djece iz Osnovne škole ''Vladislav Skarić''

Na kolovozu veoma prometne saobraćajnice kod zgrade Osnovne škole ''Vladislav Skarić'' u Ulici Terezija 48 na Skenderiji postavljene su takozvane ''zvučne trake'' sa obje strane saobraćajnice s ciljem smanjenja brzine kretanja motornih vozila radi veće sigurnosti učenika.
Povećana sigurnost djece iz Osnovne škole ''Vladislav Skarić''

Projekt je finansirala Općina Centar sa 6.500 KM. Za postavljanje ''zvučnih traka'' odobrenje je izdalo Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, a radove je izvodilo Kantonalno javno komunalno preduzeće ''Rad''.

Vibracijama i zvukom koji se proizvodi prilikom prelaska preko trake upozoravaju se vozači da smanje brzinu na 40 kilometara na sat, koliko je dozvoljeno voziti ispred osnovne škole. Zbog povećanja sigurnosti djece na ovoj prometnoj saobraćajnici, izlaz na pješački prelaz ispred škole ''Vladislav Skarić'' će biti zaštićen ogradom, a postavljen je i novi pješački prelaz ispred objekta ''Vodovod i kanalizacija'' u Ulici Terezija 38. Također je postavljena odgovarajuća vertikalna signalizacija koja upozorava vozače na blizinu velikog broja pješaka. 

Na osnovu Elaborata za postavljanje posebnih objekata na cesti radi smanjenja brzine kretanja vozila pored svih osnovnih škola u Centru, čiju izradu je finansirala Općina postavljeni su - uz saglasnost Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo - od prošle godine do sada ''ležeći policajci'' na saobraćajnicama ispred osnovnih škola ''Alija Nametak'' (Zaima Šarca 15), ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'' (Braće Begić 1), ''Hasan Kikić'' (Gorica 27), ''Hasan Kaimija'' (Cicin Han 93) te ispred škole ''Silvije Strahimir Kranjčević'' odnosno Katoličkog školskog centra u Ulici Mehmed-paše Sokolovića 2 i 11, a ispred Osnovne škole ''Nafija Sarajlić'' (Patriotske lige 57) i Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju (Asima Ferhatovića 2) postavljene su ''zvučne trake''.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti