Održana 8. sjednica Općinskog vijeća Centar

Redovna 8. sjednica Općinskog vijeća Centar održana je 27. juna 2013. godine. Sjednicu je vodila Varja Nikolić, predsjedavajuća Vijeća.

Vodosnabdijavanje Nahoreva

Općinsko vijeće je i na ovoj sjednici informirano o toku realizacije projekta vodosnabdijevanja područja Nahorevo (naselja Nahorevska brda, Selja, Muharemovići i Nahorevo). Pošto su u pitanju dva projekta izgradnje vodovoda za ta područja – sa  izvorišta Klanice (na području općine Stari Grad) i sa izvorišta Bijele stijene u mjestu Gradac te da se lokalno stanovništvo treba usaglasiti oko izbora projekta, na 7. sjednici Vijeća je zaključeno da se aktivnosti nastave u tom pravcu kako bi što prije počela realizacija projekta za koji su u ovogodišnjem budžetu obezbijeđena sredstva.

Shodno tome, općinska Služba za lokalnu samoupravu je izvijestila Vijeće o održanim sastancima rukovodstva Općine sa predstavnicima sela Nahoreva (Selja, Muharemovići, Pandže, Gradac, Rijeka, Granap-Brca i Nahorevska brda) i Savjeta Mjesne zajednice ''Pionirska dolina-Nahorevo'', na kojima je zaključeno da se pristupi realizaciji projekta vodosnabdijevanja sa izvorišta Bijele stijene i usvojen je spisak domaćinstava koja se žele priključiti na vodovodnu mrežu, uz mogućnost proširenja broja korisnika uz saglasnost predstavnika pomenutih sela i Općine Centar. Nakon diskusije Vijeće je usvojilo zaključak da treba realizirati oba projekta, s tim da se realizaciji projekta vodosnabdijevanja sa izvorišta Bijele stijene pristupi odmah te da se uporedo nastave aktivnosti na pripremi projekta vezanog za izvorište Klanice (koji će se realizirati zavisno od sredstava koja je potrebno u budućnosti obezbijediti), ali i novih projekata u cilju snabdijevanje pitkom vodom svih domaćinstava na tom području. Također je usvojen zaključak da se usvojeni spisak domaćinstava koja bi se priključila na vodovod proširi spiskom kojeg je dostavila grupa žitelja područja Nahoreva.

Utvrđen Nacrt amandmana na Statut Općine Centar

Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt amandmana IX-XIV na Statut Općine Centar koji će biti upućen u javnu raspravu u trajanju 15 dana. Predloženim amandmanima se omogućava izbor više od jednog dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar i dopunjava član 16. Statuta odredbom da se dopredsjedavajući biraju iz reda konstitutivnih naroda i grupe Ostalih – što je u skladu sa izmjenama Ustava Kantona Sarajevo kojima se uvodi ravnopravnost pripadnika Ostalih sa pripadnicima konstitutivnih naroda, shodno presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Sejdić-Finci.

Izbor članova komisija

Na ovoj sjednici Vijeća izabrana je Komisija za organizovanje i provođenje izbora za članove savjeta mjesne zajednice Općine Centar u sastavu: predsjednik Hajriz Bećirević, zamjenik predsjednika Avdija Numanović i ostali članovi: Senad Fazlija, Ismeta Ramić, Goran Behmen, Nihad Uk i Dijana Špirić. Izabrana je i Izborna komisija za praćenje provođenja izbora za članove savjeta mjesne zajednice Općine Centar u sastavu: Zvonko Mijan, predsjednik i ostali članovi Osmo Babić, Naser Čopelj, Nurudin Džiho, Mejrema Pašić, Borjana Miković i Vesna Đogo. Općinsko vijeće je donijelo rješenje o formiranju Popisne komisije Općine Centar za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine u sastavu: Minja Ćukac, predsjednica, Nermin Veiz, zamjenik predsjednice i ostali članovi Amir Mujan, Admir Šehović, Adnan Vražalica i Biljana Pušonja.

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o utvrđivanju visine naknade za građevinsko, poljoprivredno i gradsko građevinsko zemljište u 2013. godini, koje je preuzeto odnosno eksproprisano od ranijih vlasnika i dodijeljeno investitorima u svrhu izgradnje odnosno legalizacije već izgrađenih objekata. Odlukom je propisana naknada za zemljište po zonama u iznosima: za ekstra zonu A od 1.201 do 1.500 KM/m2; za ekstra zonu B od 901 do 1.200 KM/m2; za I zonu od 601 do 900 KM/m2; za II zonu od 301 do 600 KM/m2; za III zonu od 101 do 300 KM/m2; za IV zonu od 41 do 100 KM/m2; za V zonu od 26 do 40 KM/m2; za VI zonu od 17 do 25 KM/m2.

Vijeće je donijelo rješenja po zahtjevima za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata. Odlučeno je i da se prihvati ponuda Društva za ulaganje u Južnu Evropu d.o.o. ''South European Investment Company LTD'' SEIC d.o.o. Zenica za kupovinu od Općine Centar stana u Ulici Hamdije Kreševkljakovića 52, površine 27,17 m2 po cijeni od 59.774 KM, a radi privođenja zemljišta krajnjoj namjeni odnosno izgradnji poslovnog objekta na uglu ulica H. Kreševljakovića i Skenderija. Usvojen je zaključak da se pomenuta sredstva mogu utrošiti samo namjenski.

Stambena pitanja

Na prijedlog Komisije Općinskog vijeća za poslove iz stambene oblasti, Vijeće je donijelo odluke o dodjeli Nadžiji Sinanović na privremeno korištenje općinski stan u Ulici Turhanija 3 (površine 55 m2) te Zijadi Garbo garsonjeru na Obali Kulina-bana 17 (površine 31 m2). Riječ je o nosiocima stanarskog prava koji žive u ruševnim zgradama koje zbog dotrajalosti predstavljaju opasnost po život i zdravlje ljudi, okolne građevine i saobraćaj.

Na ovoj sjednici su usvojene dopune Programa stambene i ostale izgradnje u općini Centar. U Program su uvrštene sljedeće lokacije: Jagomir II (površine 1.650 m2) za stambenu izgradnju, a za ostalu izgradnju (podzemne garaže) lokacije Ulica Franca Lehara (površine 3.212 m2) i Ciglane (površine 2.424 i 1.772 m2), s obzirom da je na navedenim lokacijama došlo do usvajanja odnosno izmjena važećih planskih akata i izmjena površina planiranih parcela i objekata.

Gazdovanje imovinom u vlasništvu Općine

Vijeće je donijelo odluke o dodjeli u petogodišnji zakup poslovnih prostorija Općine Centar neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, u ulicama: Branilaca Sarajeva 5/I, Čekaluša 27 i Mis Irbina 6.

Na sjednici je razmatrana Informacija o ostvarivanju prihoda od iznajmljivanja imovine u 2012. godini sa prijedlogom mjera koje treba poduzeti u narednom periodu. U prošloj godini ostvaren je prihod od poduzetničke aktivnosti i imovine u iznosu 5.436.052 KM (što je 26,42% više od plana), pri čemu je od iznajmljivanja poslovnih prostorija naplaćeno 4.390.000 KM, a po osnovu korištenja javnih površina prihod je iznosio oko 439.000 KM.

Imajući u vidu da su još uvijek velika potraživanja Općine po osnovu neplaćene zakupnine za poslovne prostore (više od 3 miliona te još 4,6 miliona spornih potraživanja iz poslijeratnog perioda o kojima se vode sudski postupci) i 257.000 KM za zauzimanje javnih površina, neophodno je u narednom periodu intenzivirati aktivnosti kako bi se ostvario još veći stepen naplate poduzimanjem zakonskih i drugih mjera, a naročito na kontroli bespravnog zauzimanja javnih površina i korištenja poslovnih prostora i skloništa.

U raspravi povodom ove teme vijećnici su iznijeli brojne konstruktivne prijedloge i sugestije u cilju što boljeg gazdovanja općinskom imovinom i ostvarivanja budžetskih prihoda po tom osnovu. Zaključeno je da Komisija za poslovne prostorije zajedno sa Službom za privredu i finansije sumira sve prijedloge, što će predstavljati osnovu za izradu dugoročne strategije gazdovanja poslovnim i drugim prostorijama u vlasništvu Općine Centar, imajući posebno u vidu predstojeće donošenje Zakona o denacionalizaciji.

Po ranijem zaključku Vijeća, vijećnici su informisani o poslovnim prostorima u vlasništvu Općine Centar koji se koriste bez naknade. Riječ je o tri ugovora. Dva su zaključena 1994. godine, i to jedan sa Upravom Gazi-Husrefbegova Vakufa Sarajevo za poslovni prostor u Ulici Kulovića 5 (trenutni korisnik pekara ''Aspek''), a drugi ugovor sa Islamskom zajednicom – Vakufskom direkcijom Sarajevo za poslovni prostor u Ulici Ferhadija 2 i 4 - bivši JAT-ov neboder (trenutni korisnici: Hotel ''Heco'', Kulturni centar Ambasade Republike Iran, Vakufska banka, prodavnica ''Swatch'', kafe slastičarna ''Vatra'' i Rukavičarska radnja Kerima Švrakića). Pomenuti ugovori su zaključeni na neodređeno vrijeme sa pravom da korisnici mogu poslovne prostorije dati u zakup trećim licima. Treći ugovor o dodjeli na korištenje bez naknade zaključen je 2008. godine sa Katoličkim školskim centrom ''Sveti Josip'' za zgradu u Sarač Ismailovoj 1 za obavljanje obrazovne djelatnosti Centra.

Nakon rasprave o ovoj temi usvojena je inicijativa da se pristupi izradi izmjena i dopuna Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar u skladu sa kantonalnim i federalnim propisima, na način da svi specifični slučajevi budu regulisani jedinstveno vodeći računa o interesu Općine Centar.

 

Općinsko vijeće je primilo k znanju Informaciju o provođenju Odluke o visini komunalnih taksi sa inicijativama za izmjenu Odluke. Općinski vijećnici su i na 8. redovnoj sjednici iznijeli brojne inicijative i pitanja građana.

Zbog obimnog dnevnog reda, dogovoreno je da se na nekoj od narednih sjednica Vijeća vodi rasprava o Prijedlogu općinskog plana upravljanja otpadom za period 2013-2018. godine i temi ''Model podrške Općine Centar sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetništva''. Zaključeno je da se tačka dnevnog reda ''Realizacija zaključka sa nastavka 6. redovne sjednice Općinskog vijeća vezano za javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar'' razmatra na posebnoj sjednici Općinskog vijeća 8. jula 2013. godine.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti