Općina Centar dodijelila 400.000 KM za projekte nevladinih organizacija

U velikoj sali Općine Centar upriličeno je 21. juna 2013. godine potpisivanje protokola o realizaciji granta u ukupnom iznosu 400.000 KM koji je iz ovogodišnjeg budžeta Općine Centar dodijeljen nevladinim organizacijama.
Općina Centar dodijelila 400.000 KM za projekte nevladinih organizacija

Potpisivanju protokola sa predstavnicima nevladinih organizacija prisustvovao je, u ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, njegov savjetnik Mustafa Resić.

Finansijsku podršku Općine ove godine dobilo je 161 udruženje za implementaciju 164 projekta koji su namijenjeni građanima sa područja općine Centar i usmjereni su na socijalnu sigurnost, podršku osobama sa posebnim potrebama, humanitarne aktivnosti, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, kulturu, ekologiju, ljudska prava i izgradnju lokalne zajednice. Tako je za šest projekata udruženja civilnih žrtava rata izdvojeno 30.000 KM, za 23 udruženja koja rade sa osobama sa posebnim potrebama 61.580 KM, za četiri humanitarne organizacije 20.250 KM, za 18 obrazovnih projekata 30.300 KM, za 42 projekta iz oblasti kulture 89.900 KM, za 19 ekoloških projekata 35.870 KM, ostalim udruženjima 132.100 KM za 51 projekt.

Mustafa Resić je ovom prigodom kazao da i ovogodišnji budžetski grant od 400.000 KM pokazuje da Općina Centar pridaje veliki značaj nevladinom sektoru sa kojim već dugi niz godina gradi partnerski odnos i kontinuiranu saradnju. -Imajući u vidu da su nevladine organizacije i udruženja bitan sudionik društvenih događanja i dobar korektiv rada vlasti, Općina Centar će im i dalje davati podršku i pomagati razvoj i dalje jačanje nevladinog sektora za dobrobit i napredak lokalne zajednice- rekao je Resić i obavijestio da će u oktobru ove godine biti raspisan javni poziv nevladinim organizacijama da prijave projekte za finansijsku podršku iz budžeta Općine Centar u 2014. godini.

Raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama predložila je, nakon raspisanog javnog poziva, Komisija Općinskog vijeća Centar za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, a podržao općinski načelnik. Nakon potpisivanja protokola organizacijama će biti isplaćeno 80% odobrenih sredstava, a ostatak nakon što podnesu izvještaje o realizaciji njihovih projekata.

Prilikom potpisivanja protokola predsjednica Udruženja roditelja djece sa autističnim spektrom Veselinka Moric je izjavila: -Zahvalni smo što je Općina Centar ponovo podržala naš projekt čiji je naziv ''Volonterizmom do boljeg društva'',  putem kojeg želimo ojačati volonterizam u našem društvu i tako doprinijeti boljem društvu, boljoj lokalnoj zajednici. Iako su sredstva mala, mnogo nam znače, jer je ova pomoć usmjerena na djecu sa autizmom, a ujedno su i podrška volonterima i roditeljima.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti