Sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar Sarajevo

U Općini Centar održana je 18. juna 2013. godine redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar Sarajevo.
Sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar Sarajevo

Sjednicu je vodio načelnik Štaba Vahid Bećirević, pomoćnik općinskog načelnika za poslove civilne zaštite.

Na ovoj sjednici usvojen je izvještaj o vježbi Službe za medicinsku pomoć, održanoj 15. maja 2013. godine, tokom koje su građani Sarajeva imali priliku da u ambulantama u općini Centar (Vrazova 11, Braće Begić 6, Cicin han bb, Dejzina Bikića 6 i Mis Irbina 18) obave besplatne medicinske preglede: mjerenje glukoze u krvi, krvnog pritiska, tjelesne visine i težine i izračunavanje indeksa tjelesne mase. Prilikom pružanja zdravstvenih usluga korištena je i oprema koju je Općina Centar nabavila i dala na upotrebu Službi za medicinsku pomoć. Prema izvještajima sa punktova, usluge medicinskih pregleda tokom vježbe je koristilo 211 stanovnika. Prilikom obilaska punktova članovi Štaba civilne zaštite su od građana čuli brojne pohvale za organizaciju vježbe i medicinske preglede, pa je predloženo da se u narednom periodu ponovi slična akcija.

Općinski štab civilne zaštite informiran je o osposobljenosti i opremljenosti Službe za medicinsku pomoć koja djeluje u okviru Civilne zaštite Općine Centar - Službe zaštite i spašavanja. Jedinicu za medicinsku pomoć čine zaposlenici Doma zdravlja Centar u okviru Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Jedinica za medicinsku pomoć ima komande odjeljenja, tri mobilna tima i 14 timova raspoređenih po mjesnim zajednicama. Sastav jedinice za medicinsku pomoć čine 96 službenika, od kojih 26 ljekara specijalista, šest doktora medicine, po sedam visokih i viših medicinskih sestara,  47 medicinskih sestara i tri vozača. Jedinica je dobro opremljena medicinskim i materijalno-tehničkim sredstvima. Tokom 2012/2013. godine svi zaposlenici su obavili kontinuirano profesionalno usavršavanje u čijem programu je bila i radionica za osnovno i napredno održavanje života.

Fuad Babić, član Štaba koji je inače koordinator za klizišta u Kantonu Sarajevo, informirao je Općinski štab civilne zaštite o projektima sanacije klizišta u prošloj i ovoj godini na području središnje sarajevske općine. Općina Centar je sa 1.320.525 KM finansirala sanaciju klizišta na tri lokaliteta. Sanacija klizišta Trebevićka 74-b koštala je oko 660.000 KM, na lokalitetu stepeništa Kaptol 533.630 KM, a za sanaciju klizišta u Urijan dedinoj ulici utrošeno je 30.000 KM za projektnu dokumentaciju i blizu 97.000 KM za izvođenje radova.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti