Saradnja Općine Centar sa nevladinim sektorom

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić primila je 31. maja 2013. godine u Općini Centar predstavnike udruženja ''Centar za razvoj omladinskog aktivizma'' (CROA).
Saradnja Općine Centar sa nevladinim sektorom

Tom prilikom su Zafir Šišić, direktor Udruženja i Nerma Mujković, koordinatorica projekta "Volontiranje je cool" prezentirali dosadašnje rezultate pomenutog projekta koji ima za cilj približiti učenicima osnovnih škola vrijednost volonterizma razvijanjem znanja i vještina potrebnih za uspostavljanje i realizaciju kvalitetnih volonterskih programa.

-Projekti u kojima učenici volontiraju jednom sedmično, po slobodnom izboru, odnose se na pomoć njihovim školskim drugovima u učenju, pomoć starijim osobama i ljudima sa posebnim potrebama, a često odaberu i projekte iz ekologije. U prvom dijelu projekta, koji je realizovan od marta do maja ove godine, obuhvaćeno je oko 500 volontera iz osnovnih škola sa područja pet općina Kantona Sarajevo: Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad i Vogošća. Sa područja općine Centar učestvovalo je 120 učenika iz šest osnovnih škola: ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'', ''Isak Samokovlija'', ''Hasan Kikić'', ''Hasan Kaimija'', ''Vladislav Skarić'' i ''Safvet-beg Bašagić''. Rezultati njihovog volontiranja će biti predstavljeni na izložbi koja će biti otvorena 11. juna u 11 sati u prostorijama Osnovne škole ''Kovačići'' na Grbavici– kazala je Nerma Mujković.   

U narednoj fazi projekta "Volontiranje je cool", koja će biti realizirana u periodu septembar–decembar, bit će uključeno oko 400 djece iz osnovnih škola sa područja općina: Ilidža, Hadžići, Trnovo i Ilijaš. Nakon toga je planirano održavanje završne manifestaciji pod nazivom ''Galerija volonterizma'' 5. decembra 2013. godine, na Međunarodni dan volonterizma. Za tri najbolja projekta obezbijeđene su simbolične novčane nagrade.

Predsjedavajuća Varja Nikolić, koja i sama aktivno volontira na nekoliko projekata, ovom prilikom je izjavila da će Općina Centar uvijek podržavati projekte koji imaju za cilj obogaćivanja iskustava mladih, uz volonterski aktivizam za dobrobit društva. Sastanku je također prisustvovala i Zakira Šero, pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti