Hrvatski ambasador u posjeti Općini Centar

Ambasador Republike Hrvatske u BiH Tonči Staničić posjetio je 23. maja 2013. godine Općinu Centar gdje ga je ugostio Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice bitke na Monte Meletti.
Hrvatski ambasador u posjeti Općini Centar

Naime, ove godine je predstavnicima iz Bosne i Hercegovine pripala čast da organizuju obilježavanje godišnjice pomenute bitke kojom je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu. U bici na Monte Meletti (sjeverna Italija) koja se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija, poginulo je 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, po­znatije kao Bošnjačka regimenta. Pomenuta regimenta je najodlikovanija vojna jedinica u austro-ugarskoj vojsci.

Ajnadžić je upoznao svog gosta o pripremama za ''Manifestaciju mira i sjećanja Meletta 2013.'', koja će biti održana od 5. do 8. juna u Sarajevu uz učešće predstavnika državnih struktura BiH i Grada Sarajeva te gostijuiz Austrije, Italije, Češke i Slovenije. Planiran je i prijem u Općini Centar, gdje će načelnik Dževad Bećirević biti domaćin. Delegacije će posjetiti spomen-obilježja i groblja u znak sjećanja na poginule tokom proteklih ratova. U ovoj manifestaciji mira i sjećanja aktivnu ulogu će imati i vjerski velikodostojnici, s obzirom na to da su poginuli pripadnici Druge bosanskohercegovačke regimente bili različitih vjeroispovijesti.

Ambasador Staničić je kazao da ga posebno raduje što će predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH učestvovati u obilježavanju ovog značajnog datuma, čime se pridaje veliki značaj i pažnja zajedničkoj tradiciji.

Dopredsjedavajući Ajnadžić je ovom prigodom čestitao našim susjedima ulazak 1. jula u Evropsku uniju, naglasivši da je to ujedno šansa za razvoj cijelog regiona.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti