Svečano otvorene memorijalne postavke fotografija poginulih branitelja

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić su 8. maja 2013. godine u prostorijama mjesnih zajednica ''Betanija-Šip'', ''Mejtaš-Bjelave'' i ''Breka-Koševo II'' , u prisustvu velikog broja članova porodica šehida i poginulih boraca, simboličnim presijecanjem vrpce svečano otvorili stalne postavke fotografija poginulih branitelja sa tih područja. Otvaranje memorijalnih postavki upriličeno je u sklopu Dana Općine Centar, koji traju od 2. do 9. maja.
Svečano otvorene memorijalne postavke fotografija poginulih branitelja

-Tokom nekoliko posljednjih godina ovaj projekt smo realizovali u pet mjesnih zajednica i planiramo ga okončati u svim mjesnim zajednicama Centra. Za proteklih osam godina, koliko sam na čelu Općine Centar, učinili smo sve što je u našoj moći da se imena naših najboljih sinova upišu zlatnim slovima na izgrađenim spomen-obilježjima u svim mjesnim zajednicama. Na Soukbunaru i Grdonju smo također napravili dva velika spomen-obilježja, a na lokalitetu Male kule na Grdonju planiramo izgraditi i spomen-park posvećen 105. motorizovanoj brigadi. Ne smijemo dozvoliti da se prepuste zaboravu naši najbolji sinovi, očevi i muževi– rekao je Dževad Bećirević.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić je prilikom otvaranja memorijalnih postavki kazala: -Na ovakvim mjestima svaka riječ je suvišna, jer emocije sve govore. Znamo da je vaš gubitak nenadoknadiv, ali smo danas tu da sa vama podijelimo bol koju osjećate zbog gubitka vaših najmilijih-.

U Mjesnoj zajednici ''Betanija-Šip'' (Dejzina Bikića 6), gdje postavku čini 56 fotografija šehida i poginulih boraca sa tog područja, porodicama poginulih se obratio Enver Krluč, predsjednik JOB ''Unija veterana'' Centar, koji je zajedno sa čelnicima Općine presjekao vrpcu. -Ovom prilikom želimo da se podsjetimo na sve naše šehide i poginule borce koji su ugradili svoje živote u temelje države BiH. Ovi momci, čija se imena nalaze u memorijalnoj postavci fotografija, su na početku rata krenuli u borbu neopremljeni i slabo naoružani. Sa ovog područja su kasnije te male oružane grupe postale dio 105. motorizovane brigade odnosno Armije RBiH- rekao je Krluč. Na otvaranju memorijalne postavke fotografija u MZ ''Benatija-Šip'' bila je i Samija Talović, supruga Sabrije Talovića koji je kao pripadnik MUP-a RBiH poginuo na početku rata, 26. maja 1992. godine, prilikom četničkog napada sa Nahoreva na Pionirsku dolinu. Iza Sabrije ostalo je tada i troje maloljetne djece.

U prostorijama Mjesne zajednice ''Mejtaš-Bjelave'' (Čekaluša 7) su fotografije 54  poginulih, a u MZ ''Breka-Koševo II'' (Juraja Neidhardta 5) 129. U memorijalnim postavkama se također nalaze fotografije tri poginule pripadnice Armije RBiH: Lejle Hodžić, Jasne Zeničanin i Azre Bašić.

Inicijativu za spomen postavke pokrenuli su članovi Komisije Općinskog vijeća Centar za mjesne zajednice i saradnju sa drugim općinama i gradovima, koji u saradnji sa općinskim službama za lokalnu samoupravu i za boračku zaštitu realiziraju ovaj projekt. Osim u ove tri mjesne zajednice, do sada su memorijalne postavke fotografija poginulih branitelja otvorene u mjesnim zajednicama ''Bardakčije'', ''Pionirska dolina-Nahorevo'',''Soukbunar'', ''Hrastovi–Mrkovići'' i ''Koševsko brdo''.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti