Učenici osnovnih škola posjetili Tunel spasa

Posjetom Ratnom tunelu spasa Dobrinja-Butmir 375 učenika devetih razreda jedanaest osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine pridružilo se obilježavanju Dana Općine Centar.
Učenici osnovnih škola posjetili Tunel spasa

Prva grupa u kojoj su bili učenici osnovnih škola ''Nafija Sarajlić'', ''Isak Samokovlija'' ''Hasan Kikić'' i ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'' posjetila je Tunel spasa 6. maja 2013. godine, a druga grupa učenika iz škola ''Hasan Kaimija'', ''Vladislav Skarić'' i ''Safvet-beg Bašagić'' 8. maja. U posljednjoj grupi su učenici iz osnovnih škola ''Musa Ćazim Ćatić'', ''Silvije Strahimir Kranjčević'', ''Alija Nametak'' i Katolički školski centar koji će posjetiti Tunel Dobrinja-Butmir 9. maja. Osnovci su obišli dio Tunela i muzejsku postavku, pogledali kratki dokumentarni film ''Tunel - Tajna opsada Sarajeva'' te saslušali predavanje o ratnim dešavanjima u našem gradu.

Sarajevski ratni tunel spasa napravljen je 1993. godine ispod aerodromske piste i povezivao je naselja Dobrinju i Butmir i bio je jedina komunikacija između opkoljenoga grada i ostatka svijeta. Tunel je tokom opsade odigrao najvažniju ulogu u opstanku, prehrani stanovnika i odbrani grada i svjedoči o nevjerovatnoj borbi za odbranu Sarajeva i volji za životom. U tunelu, koji je dug oko 720 metara a visok između 1,5 i 1,8 metara, postavljene su tokom 1994. godine tračnice po kojima su išla niska kolica, što je povećalo protok robe i ljudi.

Od aprila prošle godine brigu o ratnom tunelu spasa preuzeo je Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca (Fond memorijala).

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti