Proslava 21. godišnjice Odreda ''Soukbunar''

U nastavku aktivnosti na obilježavanju Dana Općine Centar, koje traju od 2. do 9. maja, upriličena je na Soukbunaru 7. maja 2013. godine tradicionalna proslava godišnjice, sada već 21. od osnivanja Odreda teritorijalne odbrane ''Soukbunar'' čiji su hrabri borci dali ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.
Proslava 21. godišnjice Odreda ''Soukbunar''

U prisustvu velikog broja lokalnih žitelja, općinskih vijećnika i predstavnika boračkih organizacija sa Centra te učenika Osnovne škole ''Hasan Kaimija'', održan je prigodan kulturno-umjetnički program i položeno je cvijeće ispred spomen-obilježja ''Debelo brdo'' u Trebevićkoj ulici, gdje su uklesana imena 106 poginulih pripadnika Odreda ''Soukbunar'' kojima je ovom prigodom odata dužna počast. U ime Općine Centar cvijeće su položili načelnik Dževad Bećirević, vijećnici Inda Handžić, Eso Tucaković i Edin Šikalo te predsjednik JOB ''Unija veterana'' Centar Enver Krluč.

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić je ovom prigodom kazao da su pripadnici Odreda ''Soukbunar'' pokazali kako se voli i brani svoj dom, grad i država Bosna i Hercegovina. -U Prvom korpusu Armije RBiH ovaj odred je u odbrani Sarajeva imao najviše poginulih sinova, očeva i braće. Danas je bitno da djeca znaju ko je ovdje koga napadao a ko se branio tokom proteklog rata, jer ako se to zaboravi, historija se može ponoviti– rekao je Ajnadžić.

Ratni komandant Hazim Bahtarević je u svom obraćanju izjavio da su tu uklesana imena njegovih drugova i saboraca te da žrtva najbolje govori o dešavanjima na tim prostorima, od prvih barikada pa sve do kraja rata. Predsjednik Mjesnog odbora JOB Soukbunar Nedim Salčin je dodao da se uvijek treba sjećati poginulih boraca i prenositi istinu našoj djeci.

Proslava je nastavljena u prostorijama Mjesne zajednice ''Soukbunar'' (Soukbunar 203), gdje je otvorena izložba ratnih fotografija i opreme koju su koristili pripadnici Odreda ''Soukbunar'', a učenici Osnovne škole ''Hasan Kaimija'' su za posjetioce pripremili kulturno-umjetnički program. Ispred objekta Mjesne zajednice i oko spomen-obilježja ''Debelo brdo'' učenici su zajedno sa njihovim nastavnicima  posadili 106 cvjetova kao spomen na isto toliko šehida i poginulih boraca sa tog područja. U školi ''Hasan Kaimija'' upriličeno je i takmičenje za izbor najboljeg literarnog i likovnog rada na temu ''Moj grad je odbranjen srcima junaka'', a na Zlatištu je održan historijski čas. Povodom Dana Općine Centar i Odreda ''Soukbunar'' održana su i sportska takmičenja - biciklistička utrka, turniri u pikadu i stonom tenisu te revijalne nogometne i odbojkaške utakmice.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti