Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar

Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar održana je 7. maja 2013. godine u velikoj sali Općine u povodu 2. maja – Dana Općine Centar koji se obilježava u znak sjećanja na taj dan ratne 1992. godine, kada su od žestokih agresorskih napada herojski odbranjene zgrade Predsjedništva i Općine, a time i Sarajevo i BiH.
Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar

Svečanoj sjednici, koju je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić, prisustvovali su borci i članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici drugih nivoa vlasti i ostali gosti. Nakon intoniranja državne himne učesnici sjednice su odali počast poginulim borcima i svim drugim žrtvama agresije.

Čestitajući praznik svim građanima Općine Centar, predsjedavajuća Varja Nikolić je podsjetila da je Općinsko vijeće 1998. godine donijelo odluku o proglašenju 2. maja za Dan Općine Centar. -To je jedan od najznačajnijih dana u našoj historiji, jer se 2. maja 1992. odigrala presudna bitka za odbranu Sarajeva i BiH. Tog dana su mnoge patriote ustale u odbranu svog grada i domovine, od kojih mnogi nisu dočekali slobodu. Zato se sa dužnim pijetetom sjećamo svih šehida i poginulih boraca kojima smo zahvalni da je sačuvana naša domovina. Sjećamo se i svih civilnih žrtava od kojih je veliki broj poginuo obavljajući svoje redovne dužnosti u onim djelatnostima bez kojih bi život u opkoljenom Sarajevu bio nemoguć. Posebno u našim srcima nosimo tužnu uspomenu na više od 1.600 djece koja su ubijena u Sarajevu za vrijeme nastave u školama, u igri ili u svojim domovima. Uvjerena sam da ćemo još dugo obilježavati Dane Općine Centar sjećajući se onih koji su dali svoje živote za našu slobodu i nastojeći da stvorimo prosperitetnu zemlju u kojoj će živjeti zadovoljni i sretni ljudi- rekla je Varja Nikolić.

Svečanom skupu se obratio i dopredsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić koji je uputio čestitke za 2. maj i uspješnu odbranu BiH i njene nezavisnosti. Govoreći o ovogodišnjim aktivnostima na obilježavanju Dana Općine Centar, Ajnadžić je istakao da poseban ton svečanoj sjednici daju veliki patrioti koji su dobili općinska priznanja.

Čestitke za Dan Općine uputio je i načelnik Dževad Bećirević i podsjetio na herojsku odbranu 2. maja na Skenderiji, gdje se – kako kaže - vodila borba patriotskih srca protiv tenkova, neravnopravna borba između dobra i zla. -S ponosom čuvamo najdublja sjećanja na sve pripadnike 105. motorizovane brigade i drugih formacija Armije RBiH, svih formacija MUP-a RBiH, Patriotske lige i Zelenih beretki, Teritorijalne odbrane i svih drugih časnih boraca za odbranu naše općine i grada- kazao je načelnik i dodao da Općina Centar obilježava sve značajne datume naše antifašističke borbe i odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95. te da su zajedničkim angažmanom Općine i boračkih udruženja izgrađena lijepa spomen-obilježja a u planu je i skora izgradnja spomen-obilježja 2. maj na Skenderiji i Muzeja opsade Sarajeva na Marijin dvoru. Bećirević je zatim naglasio da Općina Centar intenzivno radi na otvaranju novih investicija, s uvjerenjem da će i u narednoj godini osigurati stabilne urbane i materijalne osnove za usklađen i dinamičan razvoj lokalne zajednice, što je i obaveza prema herojskoj borbi naših boraca za slobodu i mir u kojem ćemo graditi društvo ljudskosti, pravde i napretka.

U ime JOB ''Unija veterana'' Općine Centar prisutnima se obratio Enver Krluč, a u ime Mjesnog odbora JOB Soukbunar Nedim Salčin koji su, uz prisjećanja na slavnu odbranu grada, pozvali na tradicionalnu proslavu Odreda ''Soukbunar'' u istoimenom naselju. Pri tome su, u ime boraca i njihovih porodica, uputili riječi zahvalnosti Općini Centar, načelniku i Vijeću za svu dužnu pažnju i brigu za boračku populaciju.

Na svečanoj sjednici su čelnici Općine uručili općinska priznanja ovogodišnjim dobitnicima - zaslužnim pojedincima i kolektivima, o čemu je odluku donijelo Općinsko vijeće na 6. redovnoj sjednici održanoj 26. aprila 2013. godine. Plaketom sa zlatnim ljiljanima posthumno je odlikovan Amir Čavčić. Povelju sa zlatnim ljiljanima dobili su: Mirsad Kurtagić, Edin Mirojević, Dino Sirćo, Adem Jež, Dragan Vikić, Ramiz Dreković, Kemal Ademović i Dževad Topić. Zahvalnica sa zlatnim ljiljanom dodijeljena je Zlatku Moratiću Šećeru. Općinsko priznanje Povelju sa grbom Općine Centar dobili su humanitarna organizacija Norveška narodna pomoć BiH (NPA), Društvo bosansko-austrijskog prijateljstva Sarajevo i Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet – Odbor Centar. Zahvalnica sa grbom Općine Centar posthumno je dodijeljena za Zehru – Azru Buljugić.Priznanje ''Policajac godine'' za 2012. godinu dobio je Almir Delalić.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti