Održana press konferencija povodom Dana Općine Centar

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, koje traje od 2. do 9. maja, u ponedjeljak, 6. maja 2013. godine u Općini Centar je održana press konferencija na kojoj je predstavljen program obilježavanja ovog najznačajnijeg datuma u novijoj historiji središnje sarajevske općine.
Održana press konferencija povodom Dana Općine Centar

Konferenciju je vodio općinski načelnik Dževad Bećirević. Podsjetivši da se ovih dana obilježava 21 godina od najznačajnije bitke za odbranu Sarajeva i države BiH koja se odigrala 2. maja 1992. godine, Bećirević je iskazao zahvalnost svim borcima koji su učestvovali u ovim i ostalim bitkama tokom proteklog rata te naglasio da posebnu zahvalnost dugujemo onima koji su dali živote za našu slobodu. -Općina Centar je, kao i cijeli grad Sarajevo, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma bila sa potpuno uništenom komunalnom infrastrukturom. Zahvaljujući našim ulaganjima i stabilnom budžetu, danas općina Centar izgleda kao i svaki drugi evropski grad. Tokom proteklih godina okončali smo većinu projekata razvoja komunalne infrastrukture, tako da smo sada opredijeljeni za kapitalna ulaganja. Nakon izgradnje pješačkog mosta koji povezuje Radićevu ulicu i Akademiju likovnih umjetnosti te okončanja sanacije klizišta i obnove stepeništa Kaptol, slijedi veliki projekt izgradnje Muzeja opsade Sarajeva koji je nama jako značajan kako bi i buduće generacije znale šta smo sve preživjeli tokom opsade. Općina Centar je obezbijedila 12.000 m2 zemljišta na Marijin Dvoru za izgradnju Muzeja i izdala urbanističku saglasnost. Pošto se radi o velikom projektu za čiju realizaciju je potrebno između 10 i 15 miliona KM, očekujemo da se i druge institucije kao i naši međunarodni prijatelji odazovu pozivu za sufinansiranje- rekao je Bećirević i dodao da će u ovoj godini biti raspisan javni poziv za izradu idejnog projekta Muzeja opsade.

O ovogodišnjem programu obilježavanja Dana Općine Centar novinare je, u ime organizacionog odbora, upoznao vijećnik Dževad Topić Topa. –Od 2. maja već smo krenuli sa aktivnostima. Za sutra je planirana svečana sjednica Općinskog vijeća i proslava godišnjice Odreda ''Soukbunar'', a za 8. maj otvaranje memorijalnih postavki fotografija šehida i poginulih boraca u mjesnim zajednicama ''Betanija-Šip'', ''Mejtaš-Bjelave'' i ''Breka-Koševo II''. Ovogodišnje obilježavanje Dana Općine Centar završava 9. maja kulturnim i sportskim programom za naše sugrađane– kazao je Topić.

Press konferenciji su prisustvovali vijećnici Zora Ostojić, Inda Handžić i Suvad Kerla, pomoćnici općinskog načelnika Zlatko Voljevica, Adil Katica i Đulaga Hamza, kao i Izet Berkovac, ratni komandant 105. motorizovane brigade.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti