Obilježavanje godišnjice bitke na Monte Meletti

Predstavnica italijanske ambasade u posjeti Općini Centar

Drugi sekretar Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini gospođa Ilaria Ragnoni posjetila je 17. aprila 2013. godine Općinu Centar Sarajevo, gdje joj je domaćin bio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić sa saradnicima.
Predstavnica italijanske ambasade u posjeti Općini Centar

Tokom ove posjete dr. Ajnadžić je upoznao svoju gošću o pripremama i preliminarnom programu Manifestacije mira i sjećanja (Melettagedanken) Meletta 2013. koja će biti obilježena u Sarajevu od 5. do 8. juna ove godine uz učešće delegacija visokih zvaničnika iz Austrije, Italije, Češke, Slovenije.

Naime, već je postala tradicija da se zajednički obilježava godišnjica bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) i odaje počast svim poginulim vojnicima. U bici na Monte Meletti koja se u Prvom svjetskom ratu odigrala 7. juna 1916. godine kada je austro-ugarska vojska porazila italijansku armiju, poginulo je i 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika slavne Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta. Taj datum se, osim u Italiji i Austriji, obilježava i u Sarajevu od 2007. godine u organizaciji Društva bosanskohercegovačkog-austrijskog prijateljstva.

Tokom posjete Općini Centar dogovoren je nastavak saradnje sa italijanskom ambasadom u pripremama i obilježavanju ovogodišnje Manifestacije mira i sjećanja Meletta. Gospođa Ragnoni je izrazila zadovoljstvo što je italijanska strana uključena u tu tradicionalnu manifestaciju, u okviru koje se svake godine održava i komemoracija svim poginulim vojnicima i žrtvama Prvog svjetskog rata. Također je zahvalila na prilici za ostvarivanje saradnje lokalnih vlasti prijateljskih zemalja na obilježavanju godišnjice bitke na Monte Meletti i izrazila uvjerenje u nastavak dobre saradnje i tradicionalno prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Italije.

Osim o programu ''Meletta 2013.'', prilikom susreta u Općini Centar bilo je riječi i o predstojećim manifestacijama 2014. godine kada će se u Sarajevu obilježiti 100 godina od sarajevskog atentata i 30. godišnjica XIV Zimskih olimpijskih igara.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti