Pripreme za obilježavanje Dana Općine Centar

Organizacioni odbor za obilježavanje Dana Općine Centar od 2. do 9. maja, na čelu sa Nedžadom Ajnadžićem, dopredsjedavajućim Općinskog vijeća Centar, održao je 11. aprila 2013. godine sastanak o pripremama za tu manifestaciju.
Pripreme za obilježavanje Dana Općine Centar

Osim predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, u radu Odbora učestvuju i predstavnici općinskih boračkih organizacija.

Organizacioni odbor je usvojio protokol obilježavanja Dana Općine Centar. Kao i proteklih godina, manifestacija počinje održavanjem press konferencije, nakon čega će biti tradicionalno druženje rukovodstva Općine sa porodicama poginulih branitelja. Također je planirano održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća i polaganje cvijeća na šehidsko mezarje Kovači, pored spomen-obilježja ''Vječna vatra'' i ''Mala kula'' na Grdonju te kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Ajnadžić je predložio, a Odbor jednoglasno usvojio, da se na mjestima gdje su se 2. maja 1992. godine odigrale odlučujuće bitke za odbranu grada i države BiH, postave spomen-ploče sa podacima o tim dešavanjima te da delegacija Općine i boračkih udruženja 2. maja 2013. godine položi cvijeće kod mosta Skenderija i zgrade Bosanskog kulturnog centra, gdje su se odigravale presudne bitke. Istog dana će u BKC-u biti otvorena izložba ratnih fotografija. U sklopu Dana Općine Centar bit će obilježen i Dan odreda Soukbunar.

Od 2. do 9. maja bit će održane brojne kulturne i sportske manifestacije, a za učenike osnovnih škola planiran je obilazak muzejske postavke ''Tunela D-B'' i održavanje historijskog časa. Organizacioni odbor je također odlučilo da se, pod pokroviteljstvom Općine Centar, a u organizaciji Udruženja ''Dječiji i omladinski centar DIO SRCA Sarajeva'' održi na Trgu djece Sarajeva - ispred BBI centra sajam ljekovitog bilja i zdrave prehrane, a da Oldtimer klub Sarajevo u povodu Dana Općine Centar organizira tradicionalni ''Sajam oldtimera''.

Predsjednik Komisije Općinskog vijeća za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti Mirsad Begić je informisao članove Odbora da su pristigle 22 prijave na javni poziv za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar u 2013. godini, koji je bio otvoren do 5. aprila. Komisija će razmotriti sve prijave i predložiti Općinskom vijeću dobitnike ovogodišnjih općinskih priznanja koja će biti uručena na svečanoj sjednici povodom Dana Općine Centar.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti