Općina Centar pomaže rad azila za pse u Prači

U utorak, 9. aprila 2013. godine Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar, Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Vijeća te vijećnici: Zora Ostojić, Inda Handžić, Suvad Kerla, Velija Katica, Haris Fazlagić i Nedžad Topić Topa posjetili su prihvatilište za napuštene i izgubljene pse u Brdarićima u Prači.
Općina Centar pomaže rad azila za pse u Prači

Povod ove posjete je vijećnička inicijativa da se utvrdi u kakvim uslovima borave psi u azilu, a imajući u vidu da je Općinsko vijeće Centar odobrilo 70.000 KM u ovogodišnjem općinskom budžetu za ublažavanje i rješavanje problema pasa lutalica, a od te sume uplaćeno je 12.000 KM za smještaj pasa lutalica u azilu u Prači. Općina Centar je i prošle godine izdvojila 12.000 KM za rad tog azila.

Tokom boravka u Prači delegacija sarajevske Općine Centar je posjetila Općinu Pale-Prača gdje ih je primio načelnik Općine Asim Zec. Tom prilikom razgovarano je o funkcionisanju prihvatilišta za pse u Prači i problemima sa kojima se susreće uprava azila. –Nadležnim institucijama smo uputili zahtjev za izmjene postojećeg Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kako bismo poboljšali odredbe zakona koje su teško provodive. Također smo mišljenja da bi se finansiranje azila u Prači riješilo usvajanjem novog zakona o komunalnim naknadama– kazao je načelnik Asim Zec.

O funkcionisanju azila u Prači goste su upoznali Hamdo Alić, zamjenik direktora firme ''Murai Komerc'' koja je izgradila i vodi azil i Adnan Hodžić, doktor veterinarskih nauka, zaposlen u azilu za napuštene pse. -Prije upućivanja uhvaćenih pasa u azil, uradi se na Veterinarskom fakultetu ili u nekoj od veterinarskih stanica u Kantonu Sarajevo kastracija ili sterilizacija pasa. Po dolasku u azil pse prvo smještamo u karantenu gdje su pod stalnim nadzorom veterinara, a potom ih puštamo da borave zajedno sa ostalim psima. U azilu svakodnevno pripremamo kuhanu hranu za pse (za što je potrebno oko 400 kilograma namirnica) i izvodimo ih u posebno ograđen prostor na otvorenom– rekao je Adnan Hodžić.

Hamdo Alić je kazao da je do sada u azilu smješteno 495 pasa lutalica, od kojih su 142 uhvaćena na području općine Centar. -Po nalogu Općine Centar, ovih dana na području Grdonja i Pionirske doline naši obučeni uposlenici sa specijalizovanim vozilom hvataju opasne pse lutalice- rekao je Alić i dodao: - U azilu trenutno radi 15 uposlenih među kojima su dva veterinara. Boksovi za pse su napravljeni prema odgovarajućim tehničkim normama, sa tekućom vodom. U toku je opremanje veće prostorije sa boljim radnim uslovima u koju ćemo prebaciti ambulantu, a u planu je i proširenje kapacitete azila za još 500 mjesta, za što čekamo sredstva od Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo. U saradnji sa britanskom organizacijom ''Dogs Trust'' krenuli smo sa proljetnom akcijom hvatanja pasa lutalica na sarajevskim ulicama. Tokom naredna tri mjeseca u planu je hvatanje i kastracija odnosno sterilizacija 1.100 pasa lutalica.

Tokom posjete azilu predstavnici Općine Centar su upoznali Maru Zurini koja je iz Švicarske došla da volontira u azilu u Prači. Ovom prilikom je kazala da tu volontira pet mjeseci i da je produžila boravišnu vizu kako bi se i u narednom periodu brinula o napuštenim životinjama.  

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti