Svečano otvoreno obnovljeno stepenište u Kaptolu

U petak, 5. aprila 2013. godine u večernjim satima, u prisustvu predstavnika Općine Centar, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, izvođača radova i sugrađana, svečano je otvoreno i dato građanima na korištenje obnovljeno stepenište u Ulici Kaptol 14-32.
Svečano otvoreno obnovljeno stepenište u Kaptolu

Vrpcu su presjekli Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar, Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar i Fuad Babić, koordinator za klizišta u kantonalnom Zavodu za izgradnju koji je bio realizator i nadzor projekta. Svečanost su uveličali učenici Osnovne škole ''Safvet-beg Bašagić'' koji su recitovali stihove Maka Dizdara i Izeta Kike Sarajlića.

Prilikom otvaranja stepeništa načelnik Bećirević je zahvalio svim učesnicima na realizaciji ovog projekta, posebno općinskoj Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove i Zavodu za izgradnju KS. -Sretan sam što Općina Centar može podariti novo stepenište svom gradu koji 6. aprila slavi rođendan. Mi smo 23. augusta prošle godine otvorili most između Akademije likovnih umjetnosti i Radićeve ulice, a za mene ovo stepenište nije ništa manje važno od tog mosta. Ubuduće ćemo se truditi da pravimo ovako lijepe stvari kako bi naš grad bio što ljepši. Želim da stepenište Kaptol bude ne samo prolaz koji će povezivati ''donju i gornju mahalu'', već da se tu okupljaju i mladi i stari i da se dešavaju neke nove ljubavi– rekao je Bećirević.

Predsjedavajuća Varja Nikolić je kazala da je posebna čast i zadovoljstvo, u ime Vijeća Centar, otvoriti rekonstruirano stepenište sa sedam odmorišta. –Ovo je jedan u nizu kulturnih mostova koji povezuje građanke i građane sa sedam sarajevskih velikana poezije čiji su stihovi i kratka biografija ispisani na obodnom zidu. Šetajući stepeništem građani će imati priliku da se ugodno odmaraju oplemenjujući svoju dušu i srce čitajući ove lijepe stihove naših velikana: Izeta Sarajlića, Nasihe Kapidžić-Hadžić, Tina Ujevića, Maka Dizdara, Velimira Miloševića, Bisere Alikadić i Darija Džamonje– kazala je Nikolić.

-Divno je biti u gradu koji je odlučio da slavi svoje pjesnike. Na ovom stepeništu su dobili mjesto pjesnici koji su voljeli, živjeli i bolovali Sarajevo. Stoga, u ime sarajevskih pisaca i pjesnika, kažem veliko hvala Općini Centar na ovoj divnoj inicijativi i Dini Šamić koja je iznijela čitavu ideju– izjavila je književnica Ferida Duraković.

Obnovi stepeništa je prethodila sanacija klizišta, za koju je Općina Centar iz svog budžeta izdvojila 456.000 KM. Na osnovu glavnog projekta sanacije, kojeg je uradio Institut za geotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, radnici građevinske firme ''IN'' iz Sarajeva su nakon uklanjanja starog stepeništa uradili sanaciju kompletne komunalne infrastrukture: vodovodne i kanalizacione mreže (fekalna i oborinska kanalizacija), drenažnog sistema, javne rasvjete te izgradili novo stepenište sa sedam odmorišta posvećenih našim velikim piscima.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti