Predavanje za volontere o informacionom sistemu Općine

Služba za informatiku i informisanje je, u okviru programa stručnog usavršavanja, organizovala 21. marta 2013. godine za novoprimljene volontere koji rade u službama Općine Centar, predavanje pod nazivom "Informacioni sistem Općine Centar - prava i obaveze korisnika računarskih sistema".
Predavanje za volontere o informacionom sistemu Općine

Zaželjevši volonterima uspješan rad, predavač Zlatko Voljevica, pomoćnik načelnika za informatiku i informisanje je tokom prvog dijela svog izlaganja predstavio historijat razvoja informacionog sistema u Općini Centar u protekle gotovo dvije decenije.

Prva web stranica Općine Centar napravljena je i puštena u funkciju 1999.godine, a od tada je više puta redizajnirana, kako bi građani mogli imati lakši i brži pristup informacijama. Služba za informatiku i informisanje Općine Centar je u okviru projekta uvođenja elektronske uprave realizovala niz značajnih aktivnosti, kao što su: uvođenje SMS servisa za građane koji putem mobilnih telefona mogu dobiti podatke o stanju njihovih zahtjeva koji se rješavaju u općinskim službama, digitalizacija katastera, info kiosci, info bilteni, pružanje informacija građanima 24 sata dnevno na našoj web stranici. Pored pogodnosti za korisnike usluga, urađeno je i niz inovacija i poboljšanja kojima se olakšava rad općinskih službenika, poput uvođenja digitalnog arhiviranja predmeta, napravljena je jedinstvena baza glavnog općinskog protokola, program praćenja realizacije općinskih projekata i drugo, a sve u cilju što efikasnijeg funkcionisanja svih službi Općine Centar. Zahvaljujući informatizaciji, također je omogućena razmjena podataka iz baza koje vode razne institucije. Ostvarena je i saradnja sa Centralnom izbornom komisijom BiH, što nam omogućava lakše i efikasnije provođenje izbora. Volonteri su informisani i o planovima za dalje unapređivanje informacionog sistema u Općini Centar, a u drugom dijelu predavanja upoznati su o pravima i obavezama prilikom korištenja općinske informatičke opreme, pri čemu je posebna pažnja posvećena zaštiti informatičkog sistema. 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti