Aktivnosti Organizacionog odbora za obilježavanja Dana Općine Centar

Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na sjednici, održanoj 5. marta 2013. godine, usvojilo Program obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja ove godine.
Aktivnosti Organizacionog odbora za obilježavanja Dana Općine Centar

Tim povodom je 19. marta 2013. godine održan prvi sastanak Organizacionog odbora na čijem čelu je dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić. Osim predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, u Organizacionom odboru su i predstavnici boračkih udruženja sa Centra.

Na sastanku su dogovorene obaveze svih učesnika u organizaciji proslave 2. maja -  najznačajnijeg datuma u novijoj historiji Općine kada su 1992. godine vođene bitke i odbranjeni žestoki agresorski napadi na ključne objekte u centru grada.

Osim tradicionalnih protokolarnih aktivnosti (press konferencija, polaganje cvijeća na spomen-obilježja, svečana sjednica Općinskog vijeća, druženje sa boračkim porodicama) i brojnih kulturnih i sportskih manifestacija te obilježavanja ''Dana odreda Soukbunar'', planiran je za školarce obilazak muzejske postavke ''Tunela D-B'' i održavanje historijskog časa, što je podržao i načelnik Općine Centar Dževad Bećirević. Detalje o tom projektu prezentirao je Nurudin Džiho, direktor Fonda memorijala koji je od aprila prošle godine preuzeo brigu o ratnom tunelu spasa koji je povezivao Dobrinju i Butmir. –U saradnji sa načelnicima općina, pokrenuli smo ''Dane otvorenih vrata Tunela'' za učenike završnih razreda osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo, za koje organizujemo obilazak muzejske postavke te održavanje historijskog časa. Završili smo sa svim općinama u KS, ostale su još općine Centar i Novo Sarajevo– kazao je Džiho.  

Organizacioni odbor je prihvatio i inicijativu da na nekoliko mjesta u Centru, gdje su vođene najveće bitke 2. maja 1992. godine, bude održan historijski čas za učenike.   Također je usvojena inicijativa da se u prostorijama mjesnih zajednica ''Betanija-Šip'', ''Breka-Koševo II'' i ''Mejtaš-Bjelave'' upriliči svečano otvaranje memorijalnih postavki fotografija šehida i poginulih boraca sa tih područja.

Predsjednik Komisije Općinskog vijeća za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti Mirsad Begić upoznao je članove Odbora o javnom pozivu za  predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar u 2013. godini, koji je otvoren do 5. aprila ove godine. -Nakon toga će Komisija predložiti listu ovogodišnjih dobitnika općinskog priznanja o čemu će odluku donijeti Općinsko vijeće. Očekujemo okončanje procedure u zadatim rokovima kako bismo na svečanoj sjednici Općinskog vijeća mogli uručiti priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama– kazao je Begić. 

Za obilježavanja Dana Općine Centar u Prijedlogu ovogodišnjeg budžeta, koji treba da usvoji Općinsko vijeće Centar, predviđen je iznos od 30.000 KM.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti