Studenti Fakulteta za javnu upravu na praksi u Općini Centar

U petak, 15. marta 2013. godine devet studenata Fakulteta za javnu upravu u Sarajevu započeli su u Općini Centar praksu koja će trajati do 3. maja ove godine.
Studenti Fakulteta za javnu upravu na praksi u Općini Centar

U tom periodu studenti će biti upoznati o funkcionisanju Općine kao organa lokalne samouprave te o načinu rada predstavničkog (zakonodavnog) i izvršnog organa u Općini Centar. Planirano je da studenti svakog petka, odnosno ukupno 30 sati borave u općinskim službama. Prema rasporedu održavanja praktične nastave studenti su prvo posjetili općinsku Službu za opću upravu. Saida Peljto, koordinator za kancelarijsko poslovanje je studente upoznala o načinu funkcionisanja prijemnog odjeljenja, odnosno kompletan put od prijema pismenog zahtjeva na protokolu, preko obrade predmeta u pisarnici, pa do arhive.

U narednom periodu studenti će boraviti u Službi za poslove Općinskog vijeća Centar gdje će biti upoznati o nadležnostima i organizaciji rada Vijeća, a planirano je da prisustvuju sjednici Općinskog vijeća. Potom će u Kabinetu načelnika biti informisani o nadležnostima načelnika i organizacijom i poslovima izvršnog dijela općinske vlasti. O načinu finansiranja rada jedinice lokalne samouprave te sistemu izrade Budžeta studenti će saznati u Službi za privredu, a u Službi za zajedničke poslove o sistemu javnih nabavki, dok će saznanja o upravljanju ljudskim resursima, procesu zapošljavanja i ostvarivanju prava iz radnog odnosa dobiti u Službi za opću upravu. Osim toga, studenti će biti raspoređeni u službe: za prostorno uređenje i komunalne poslove, za imovinsko-pravne poslove i za rad i socijalna pitanja. Na kraju prakse će poslušati predavanja o osnovama sistema elektronske uprave koji se primjenjuje u Općini Centar, te steći uvid u način rada press odjela Službe za informatiku i informisanje. Saradnja između Općine Centar i sarajevskog Fakulteta za javnu upravu ostvaruje se na osnovu sporazuma o međusobnoj saradnji potpisanog 2011. godine.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti