Problem klizišta na području Kantona Sarajevo

U prostorijama Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo (Kaptol 3) održana je 15. marta 2013. godine 17. redovna godišnja sjednica posvećena problemu klizišta.
Problem klizišta na području Kantona Sarajevo

 

Prije samog početka sjednice prisutni su minutom šutnje odali dužnu počast preminulom prof. dr. Ljubomiru Rokiću sa Instituta za geologiju i geotehniku Građevinskog fakulteta Sarajevo, koji je dao nemjerljiv doprinos rješavanju problema klizišta u KS.

Fuad Babić, koordinator za sanaciju klizišta u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, na sastanku je prisutnim predstavnicima općina sarajevskog kantona te Štaba CZ KS, prezentovao izvještaj o realizovanim aktivnostima na sanaciji klizišta tokom protekle godine, kao i planove za ovu godinu. – Prošle godine smo za sanaciju klizišta na području Kantona Sarajevo utrošili preko 2.200.000 KM. Kako vam je poznato na samu sanaciju klizišta utrošimo oko 30% sredstava, dok 70% finansijskih sredstava iskoristimo za rekonstrukciju infrastrukturne mreže, posebno fekalne i oborinske kanalizacije. Na području Općine je tokom protekle godine završena sanacija klizišta u Trebevićkoj ulici na broju 74b, u Mrakuši, te u Dalmatinskoj ulici. Sada smo u proceduri izrade projekta sanacije dijela konstrukcije na stambenom objektu u Dalmatinskoj ulici, koji je oštećen zbog klizanja tla. Prošle godine smo u Centru započeli sa velikim projektom sanacije klizišta u ulici Kaptol 14-32, čiji završetak radova očekujemo do početka aprila ove godine, te je okončan monitoring na lokalitetu Terezija. Također je urađen i glavni projekat sanacije klizišta u Urijan Dedinoj ulici, čija realizacija je u toku. Za narednu godinu u Centru planiramo da započnemo sa sanacijom klizišta na sljedećim lokacijama: Trebevićka 98, Kromolj 24-28 i do broja 112, Hazima Šabanovića 2, Breka 89, Stolačka 17 i Tina Ujevića 1 (Dom policije) – kazao je Babić.

Amra Dževlan-Mioković, stručna savjetnica u Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je kazala da Općina Centar ima izuzetnu saradnju sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo. – Općina svake godine u svom budžetu izdvaja značajna finansijska sredstva za ovu namjenu. Zahvaljujući efikasnom djelovanju Zavoda za izgradnju KS, i njihovom brzom izlasku na teren, imamo blagovremene informacije vezane za klizišta – kazala je Dževlan.

Od 130 registrovanih klizišta na području općine Centar, do sada je sanirano 31 klizište. U prošlogodišnjem budžetu Općine Centar, za sanaciju klizišta, izdvojeno je 1.700.000 KM, dok je, za ovu namjenu, u ovogodišnjem budžetu planirano 1.350.000 KM.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti