Savjetovanje o upravljanju ličnim finansijama

Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama ''U plusu'' je 14. marta 2013. godine u Općini Centar prezentiralo članovima savjeta i sekretarima mjesnih zajednica te članovima Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa drugim općinama i gradovima, projekt ''Usluge besplatnog finansijsko-pravnog savjetovanja o zaduženjima i finansijske edukacije u BiH''.
Savjetovanje o upravljanju ličnim finansijama

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić je u pozdravnom obraćanju kazala da se ideja o uspostavljanju saradnje sa ovim udruženjem javila prilikom obilazaka zborova građana održanih u svim mjesnim zajednicama. –Tom prilikom su građani u više navrata govorili o teškom životu, posebno boračke populacije, koji su danas zbog nezavidne finansijske situacije na granici preživljavanja. Stoga smo pozvali ovu organizaciju da nam održi stručno predavanje o tome na koji način se u ovim kriznim vremenima naši sugrađani najbolje mogu organizovati na finansijskom planu. Također smo planirali da predstavnici ovog udruženja, u saradnji sa savjetima mjesnih zajednica, održe predavanja za građane po mjesnim zajednicama- rekla je Varja Nikolić. Ovo udruženje je u Kantonu Sarajevo do sada uspostavilo saradnju sa općinama Stari Grad i Novi Grad.

Ajla Mostarac, direktorica organizacije je, predstavljajući historijat nastanka udruženja ''U plusu'', kazala: -Osnovani smo u Tuzli 2009. godine, da bi sredinom prošle godine otvorili ured i u Sarajevu. Udruženje je finansijski podržano od stranih i domaćih institucija. Naša uloga je da građanima pružamo usluge besplatnog finansijskog i pravnog savjetovanja u vezi upravljanja kreditnim zaduženjima, prilikom zaključivanja ugovora sa finansijskim institucijama, pitanja vezana za jemstva, prednosti ili nedostaci kreditnih i debitnih kartica. Tokom posljednje tri godine za savjet nam se obratilo 1.667 građana iz cijele BiH. Realizovano je 250 radionica za odrasle i mlade koje je pohađalo oko 4.700 osoba. Naš cilj je građane učiniti finansijski stabilnim preko raznih edukacija o vođenju kreditnih zaduženja, posebno za osobe koje imaju poteškoća prilikom otplate kredita, te na koji način mogu zaštiti svoja prava u finansijskom sektoru. Građani nam se mogu obratiti putem besplatne info linije na broj telefona 080 02 02 56 i mogu posjetiti naš ured u ulici Obala Kulina bana 2. Organizujemo i posjete mjesnim zajednicama, privatnim firmama i javnom sektoru gdje održavamo radionice. Također organizujemo radionice za srednjoškolce kako bi ih upoznali o efikasnom vođenju kućnog budžeta. Do sada je ovim projektom bilo obuhvaćeno 1.869 srednjoškolaca.

Tarik Limo, pravni savjetnik Udruženja je potom održao predavanje o efikasnom upravljanju finansijama i na što građani treba da obrate pažnju prilikom potpisivanja ugovora o kreditnom zaduženju kod banaka. Prezentaciji su, u ime općinskog načelnika Dževada Bećirevića, prisustvovali njegovi savjetnici Tarik Hadžiomerović i Muamer Hodžić te pomoćnici načelnika za lokalnu samoupravu i informatiku i informisanje Adil Katica i Zlatko Voljevica.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti