Od 1. marta se primaju zahtjevi za biometrijske lične karte

Od 1. marta 2013. godine u Bosni i Hercegovini, na više od 140 lokacija, započela je procedura prijema zahtjeva za izdavanje biometrijske lične karte i vozačkih dozvola.
Od 1. marta se primaju zahtjevi za biometrijske lične karte

 

U toj proceduri nadležni MUP-ovi za izdavanje ličnih karata uzimaju od građana samo otiske prstiju, fotografiju i potpis. Podaci iz matičnih knjiga rođenih i državljana se preuzimaju iz evidencija matičnih službi.

–Otkako je započela procedura izdavanja biometrijskih (elektronskih) ličnih karti i vozačkih dozvola Matični ured Općine Centar je do sada zaprimio između 600 i 650 elektronskih zahtjeva za provjeru podataka u matičnim knjigama rođenih i državljana, što je trostruko više u odnosu na protekli period– kazala je Jasna Beba, pomoćnica načelnika za opću upravu, i dodala: -Rok za provjeru podataka u matičnim knjigama je tri dana. Mi se trudimo da tu obavezu okončamo prije zadatog roka. Prema službenim evidencijama, tokom ove godine veliki broj ličnih dokumenata treba obnoviti, pa očekujemo cijele godine povećan priliv zahtjeva za provjerama u matičnim knjigama. Stoga sam uputila inicijativu, koju je načelnik Općine Dževad Bećirević prihvatio, da službenici rade prekovremeno, pa ako bude trebalo i subotom. Pošto se dvije gradske bolnice – ''Opća bolnica prim. dr. Abdulah Nakaš'' i Klinički centar Koševo nalaze na našem području, Općini Centar se upućuje znatno više upita za provjeru podataka nego što je to slučaj u ostalim općinama u Kantonu Sarajevu, pa smo u BiH u samom vrhu po broju odgovorenih zahtjeva za elektronsku provjeru podataka u matičnim knjigama. Do sada smo imali oko 700.000 upisa u matične knjige, podatak koji govori sam za sebe. Iako Matični ured Općine Centar radi na elektronskoj provjeri podataka, uočili smo da je u posljednje vrijeme povećan broj zahtjeva za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga. Kako bi smanjili i izbjegli bespotrebne gužve u Matičnom uredu, i ovom prilikom ponovo podsjećam građane da kod izdavanja novih biometrijskih ličnih isprava nije potrebno priložiti izvode iz matičnih knjiga.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti