Dodjela sadnica voća i vinove loze za povratnike

S ciljem podrške projektu održivog povratka, Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH je prošle sedmice objavilo javni poziv za podnošenje prijava za program pomoći održivom povratku.
Dodjela sadnica voća i vinove loze za povratnike

 

Poziv ostaje otvoren 15 dana. Radi se o realizaciji projekata podizanja i povećanja kapaciteta voćnjaka, vinograda i plantažnih zasada orašastog i jagodičastog voća. Ovom prilikom povratnici se mogu prijaviti za dodjelu sadnica jabuke, kruške, šljive, breskve/nektarine, trešnje/višnje, oraha, jagode, maline, borovnice, kupine, aronije i vinove loze za proljetnu/jesenju sadnju.

Pravo na prijavu na javni oglas imaju fizička lica koja imaju status povratnika na područje Federacije Bosne i Hercegovine i povratnici iz Federacije BiH u Republiku Srpsku i Brčko distrikt, a koji posjeduju adekvatan zemljišni posjed minimalne površine 5.000 m2 (za sadnice drvenastog voća), odnosno 3.000 metara kvadratnih ukoliko apliciraju za sadnice jagodičastog voća ili vinove loze. Prilikom prijave projekta podnosioci zahtjeva, osim ispunjene specifikacije traženog sadnog materijala, također moraju priložiti ovjerenu kopiju lične karte, potvrdu o ostvarenom povratku izdatu od nadležnog organa za općinu povratka, posjedovni list odnosno ZK izvadak na podnosioca ili člana uže obitelji ili neki drugi važeći dokument kojim se dokazuje pravo raspolaganja adekvatnim zemljišnim posjedom, te ovjerena kućna lista domaćinstva. Sva kopirana dokumentacija ne smije biti starija od šest mjeseci odnosno godinu dana. Tekst javnog poziva i prijavni obrazac zainteresovani mogu preuzeti sa web stranice Općine Centar: www.centar.ba, podstranice e-uprava/Konkursi i oglasi. Također se građani o ovom projektu mogu informisati putem oglasnih ploča u svim mjesnim zajednicama Općine Centar.

Prijave za projekt potrebno je dostaviti u prostorije Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica/Sektor za razvojne projekte održivosti povratka (Alipašina 41). Sve dodatne informacije građani mogu dobiti u navedenom ministarstvu na brojeve telefona: 033/201-756 i 033/205-543, ili u Službi Općine Centar za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica na broj telefona 033/562-450.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti