Učenici osnovnih škola posjećivali ustanove kulture

Imajući u vidu važnost obogaćivanja odgojno-obrazovnog procesa školaraca sadržajima iz kulture, Općina Centar kao pokretač i dugogodišnji nosilac vrlo važnih kulturnih događaja, finansira i realizira brojne projekte za učenike osnovnih škola sa svog područja.
Učenici osnovnih škola posjećivali ustanove kulture

S ciljem što kvalitetnijeg ispunjavanja slobodnog vremena osnovaca i njihovog usmjeravanja ka sadržajima iz kulture i umjetnosti, Služba za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar je tokom prošle godine uspostavila veoma dobru saradnju sa nekoliko institucija kulture koje su smještene na području centrale sarajevske općine.

Tako je, zahvaljujući uspješnoj saradnji sa upravom Narodnog pozorišta Sarajevo, tokom prošle i početkom 2013. godine, 1.667 učenika od sedmog do devetog razreda osnovnih škola sa područja općine Centar imalo priliku uživati u vrhunskim izvedbama ove pozorišne kuće. Odabrano je pet predstava – po dvije izvedbe, koje su prilagođene uzrastu mladih.

Osim toga, općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport je u saradnji sa menadžmentom Kinoteke Bosne i Hercegovine tokom prošle godine realizovala projekt pod nazivom ''Edukacija osnovaca iz oblasti sedme umjetnosti'', u okviru kojeg su za 607 učenika organizovane projekcije osam filmskih ostvarenja.

Tokom protekle godine, u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo realizovan je i projekt ''Sa policijom u kino''. Radi se o projekcijama svjetskih filmskih hitova u 3D tehnici, prilagođenih uzrastu djece. Prije svake projekcije pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su za djecu i mlade održali predavanje o ponašanju u saobraćaju i nenasilju. Općina Centar je finansirala prijevoz učenika na ove projekcije. Prva faza projekta je realizirana tokom prošle godine, dok je nastavak projekta planiran za mart 2013. godine.

Služba Općine Centar za obrazovanje, kulturu i sport je, u saradnji sa osnovnim školama, u prošloj godini organizovala za učenike posjete Muzeju književnosti, Umjetničkoj galeriji BiH, Muzeju Alije Izetbegovića te Biblioteci Grada Sarajeva, Kamernom teatru, Pozorištu mladih, Zimskom sajmu knjige, kao i prisustvo projekcijama filmova u kinima Cinema City i Meeting Point.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti