Prijedlog Zakona o lokalnoj samoupravi u Kantonu Sarajevo

Osnovno obrazovanje treba da bude u nadležnosti općina

U Općini Centar održan je 15. februara 2013. godine zajednički sastanak pomoćnika načelnika četiri sarajevske općine zaduženih za oblast obrazovanja: Zakira Šero - Centar, Amina Deljković - Stari Grad, Taib Delalić - Novi Grad i Faruk Pršeš - Novo Sarajevo.
Osnovno obrazovanje treba da bude u nadležnosti općina

 

Sastanak je organizovan po zaključku kojeg su usvojili načelnici tih općina 4. februara s ciljem da se utvrde zajednički stavovi i prijedlozi u vezi sa donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi u Kantonu Sarajevo.

Istaknuto je da kantonalno Ministarstvo pravde i uprave, tokom provođenja procedure za usvajanje Prijedloga zakona o lokalnoj samoupravi, nije usvojilo primjedbe i sugestije koje su pravovremeno dostavljali predstavnici Službe Općine Centar za obrazovanje, kulturu i sport, niti je dalo obrazloženje za njihovo neprihvatanje. Navedene sugestije i primjedbe se odnose na predškolsko i osnovno obrazovanje koje treba da pređe u nadležnost lokalnog nivoa vlasti – općina. Također je upućena primjedba da se u predloženom zakonskom aktu neke nadležnosti između Grada i gradskih općina preklapaju, što bi onemogućilo efikasnu primjenu zakona.

Predstavnici četiri gradske općine su zauzeli zajednički stav da se u pomenutom zakonu promijene stavke koje se odnose na osnivanje, upravljanje, finansiranje i unapređenje ustanova osnovnog odgoja i obrazovanja, na način da ta oblast bude u nadležnosti općina te da se precizno razgraniče nadležnosti Grada i četiri gradske općine, što je sve u skladu sa federalnim Zakonom o načelima lokalne samouprave i elementarnim načelima EU. Također je neprihvatljiva činjenica da se Gradska uprava, prema odredbama novog zakona, postavlja kao nadređena struktura u odnosu na općine, čime su četiri gradske općine dovedene u neravnopravan položaj. Stoga je potrebno ugraditi ove sugestije i primjedbe na pomenuti zakon, prije nego što Skupština Kantona Sarajevo usvoji ovaj akt.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti