Pripreme za proljetnu akciju sterilizacije i kastracije pasa lutalica

Najveća britanska organizacija za zaštitu životinja Dogs Trust je u oktobru prošle godine najavila realizaciju petogodišnjeg projekta rješavanja problema pasa lutalica u Sarajevu.
Pripreme za proljetnu akciju sterilizacije i kastracije pasa lutalica

Prema njihovim podacima, na sarajevskim ulicama se nalazi više od 11.000 pasa lutalica. Nakon što je organizacija Dogs Trust uložila 100.000 KM za obnovu Klinike za sterilizaciju i kastraciju pasa lutalica na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, naredni korak je velika proljetna akcija kastracije i sterilizacije pasa na području Kantona Sarajevo. 

Tim povodom je u velikoj sali Općine Centar, 19. februara 2013. godine ova organizacija organizovala sastanak sa predstavnicima općinskih nivoa vlasti u Sarajevu, Veterinarskog fakulteta u Sarajevu te veterinarskih stanica, kao i nevladinih organizacija za zaštitu životinja i ostalim partnerima. Cilj sastanka je pripremiti akcioni plan za masovnu proljetnu akciju sterilizacije i kastracije pasa u Kantonu Sarajevo.  

Anel Bećirović, menadžer projekta Dogs Trust-a u BiH je kazao da je u okviru proljetne akcije u planu besplatna sterilizacija i kastracija oko 3.000 pasa lutalica u roku od mjesec dana. Koordinator projekta Haris Čoloman je dodao da javnom kampanjom žele apelovati da se prijavi što veći broj ljudi koji bi radili na ovom projektu.

Za uspješnu realizaciju projekta formiran je pododbor, u kojem će učestvovati predstavnici nevladinih organizacija, kao i predstavnici Kantona Sarajevo i općina te Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Đenita Bogunić-Kešelj, koja je u ime Općine Centar prisustvovala sastanku, je kazala da Općina Centar duži niz godina izdvaja finansijska sredstva za kastraciju i sterilizaciju pasa lutalica. –Općina Centar u potpunosti podržava ovaj projekat, koji ima za cilj povećanja sigurnosti življenja naših sugrađana. U ovogodišnjem budžetu, kojeg treba da usvoji Općinsko vijeće Centar, planirali smo novčana sredstva za kastraciju i sterilizaciju pasa lutalica– kazala je Bogunić-Kešelj.

Organizacija Dogs Trust je osnovana 1891. godine u Velikoj Britaniji i do sada je u nekoliko zemalja uspješno realizovala projekte rješavanja problema pasa lutalica. Osim kastracije i sterilizacije pasa lutalica, radili su na udomljavanju zdravih pasa, čipovanju pasa te na podizanju svijesti o psima kao najboljem čovjekovom prijatelju, posebno kod mladih, što im je također osnova petogodišnjeg projekta kojeg planiraju realizovati i u BiH.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti