Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom rođendana 105. brigade

U velikoj sali Općine Centar održana je 14. februara 2013. godine svečana sjednica Općinskog vijeća Centar u povodu jubilarne 20. godišnjice slavne 105. motorizovane brigade Armije RBiH, koja je formirana 18. februara ratne 1993. godine.
Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom rođendana 105. brigade

 

Svečanu sjednicu je vodila Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar, a prisustvovali su čelnici Općine, vijećnici i drugi predstavnici parlamentarnih stranaka u Općini Centar, borci 105. i članovi porodica poginulih pripadnika Brigade, predstavnici boračkih udruženja i drugi gosti. Na početku sjednice intonirana je državna himna Bosne i Hercegovine a potom su prisutni minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast poginulim braniteljima.

Svečanom skupu se obratio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice 105. brigade Nedžad Ajnadžić koji je bio ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH. Čestitajući jubilarnu godišnjicu 105. motorizovane, Ajnadžić je dodao:  -Onima koji su dali živote dugujemo spomen, sjećanje i zahvalnost, i pomaganje njihovim porodicama. Želim vjerovati da nećemo misliti na patriote samo jedan dan u godini. Zahvalni smo patriotima koji su nesebično branili dom i BiH. Izgrađivali smo na taj način multietničnost, multikulturalnost, demokratiju i civilizacijske vrijednosti. Danas ne odgovara onaj ko treba, već onaj ko mora i mi to trebamo popraviti i svi učestvovati u toj borbi. Moramo uočiti razliku između onih koji su BiH branili i onih koji su je razarali. Pozivam vas na sjećanje i zapisivanje, jer kako jedna izreka kaže ''Sve što nije zapisano, kao da se i nije dogodilo''.

Čestitkama za 20. rođendan 105. brigade pridružio se općinski načelnik Dževad Bećirević i uputio riječi zahvalnosti svima koji su učestvovali u pripremama za obilježavanje ove značajne godišnjice i naglasio da će Općina Centar i dalje nastaviti obilježavati Dan 105. brigade. –Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju, mi se u Općini Centar trudimo da što više pomognemo našim građanima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, a prije svega našim borcima i članovima porodica poginulih branitelja. Svake godine u budžetu izdvajamo novac za jednokratne novčane pomoći borcima i finansiramo različite projekte boračkih udruženja, sa kojima imamo odličnu saradnju. Obećavamo da ćemo i dalje pružati pomoć borcima ove ali i drugih brigada sa područja općine Centar- rekao je načelnik Bećirević.

O ratnom putu 105. govorio je njen ratni komandant Izet Berkovac i podsjetio da je kroz redove te brigade prošlo 7.000 boraca, od kojih je 312 poginulo i 2.000 ranjeno, a osam pripadnika je odlikovano najvišim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom". Također je naglasio da je 105. brigada od svih sarajevskih brigada imala najveću zonu odgovornosti te da su njeni hrabri borci učestvovali u svim bitkama za odbranu grada i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini – Igmanu, Bjelašnici, Treskavici, Nišićkoj i Crnoriječkoj visoravni.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađene literarne radove o 105. motorizovanoj brigadi pročitali su njihovi autori - učenici osnovnih škola: Elhana Borovac (OŠ ''Safvet-beg Bašagić), Ajla Serdarević (OŠ "Musa Ćazim Ćatić") i Lamija Duraković (OŠ ''Nafija Sarajlić''), kojima su ovom prigodom uručene novčane nagrade.

Nakon toga su Enver Krluč i Safet Bajić uručili dobitnicima povelje koje je JOB ''Unija veterana'' Općine Centar i Sekcija 105. brigade dodijelili pojedincima i ustanovama za nesebičan doprinos u radu organizacije i Sekcije na izgradnji memorijalno-rekreativnog spomen parka i Muzeja 105. brigade. Dobitnici Povelje su: općinski načelnik Dževad Bećirević, Općinsko vijeće Centar, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Triptih Design Studio, Muzej Grada Sarajeva, KJKP ''Gras'', BOOC d.o.o., osnovne škole ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'', ''Alija Nametak'', ''Nafija Sarajlić'', ''Musa Ćazim Čatić'', ''Mula Mustafa Bašeskija'' i mjesni odbori JOB-a ''Koševsko brdo'', ''Betanija-Šip'', ''Soukbunar'', ''Hrastovi-Mrkovići'', ''Park-Višnjik'', ''Ciglane-Gorica'', ''Pionirska dolina-Nahorevo'' i ''Breka-Koševo II''.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti