Položeno cvijeće na mezarje Kovači i spomen-obilježja

U okviru obilježavanja jubilarne 20. godišnjice od formiranja slavne 105. motorizovane brigade Armije RBiH, delegacija boračkih udruženja, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, vijećnika i predstavnika Općine Centar - koju su predvodili načelnik Dževad Bećirević, predsjedavajuća Općinskog vijeća Varja Nikolić i njen zamjenik Nedžad Ajnadžić, obišla je 14. februara 2013. godine šehidsko mezarje na Kovačima te nekoliko grobalja na kojima su sahranjeni pripadnici ove brigade.
Položeno cvijeće na mezarje Kovači i spomen-obilježja

 

Nakon što su članovi delegacije na šehidskom mezarju Kovači položili cvijeće ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima, obišli su mezar prvog predsjednika i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića. Cvijeće su položili načelnik Dževad Bećirević, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad  Ajnadžić i Izet Berkovac, ratni komandant 105. motorizovane brigade.

U svom obraćanju prisutnima načelnik Bećirević je istakao važnost njegovanja uspomene na poginule borce i šehide. -Danas smo se okupili da obilježimo 20. godišnjicu 105. brigade. Ovdje je sahranjen prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović, veliki čovjek, koji je jednom izjavio da niko nikada nije vladao BiH, samo mu se to činilo. Da nije bilo ovih hrabrih ljudi koji leže ovdje ne bi imali priliku da slavimo našu godišnjicu. Zahvaljujem svim porodicama koje su dale svoje sinove te 105. motorizovanoj kao i ostalim brigadama koje su branili BiH srcem, jer zahvaljujući njima imamo danas domovinu– kazao je Bećirević.

Nakon toga je delegacija obišla groblje ''Stadion Koševo'' gdje su na spomen-obilježju cvijeće položili Izet Berkovac i Nedžad Topić, vijećnik Općinskog vijeća Centar. Cvijeće na katoličko groblje ''Sveti Josip'', u znak sjećanja na poginule pripadnike ove brigade, su položili Nedžad Škrijelj, predsjednik RVI općine Centar i Safet Bajić, predsjednik Sekcije 105. motorizovane brigade.

Zlatka Busnov i Safija Hasanović, supruge šehida položile su cvijeće ispred spomen-obilježja poginulim pripadnicima Armije RBiH na gradskom groblju ''Lav'', a ispred spomen-obilježja ''Oaza mira'' u Pionirskoj dolini to su učinili Adnan Šadić, predsjednik Udruženja šehidskih i porodica poginulih boraca, Hasan Alić, zamjenik komandanta Brigade te Nedžad Topić, vijećnik.

Na kraju ovog dijela protokolarnih aktivnosti obilježavanja godišnjice 105. motorizovane, delegacija boraca i predstavnika Ministarstva za boračka pitanja KS i Općine Centar je položila cvijeće ispred spomen-obilježja ''Mala kula'' na Grdonju gdje su upisana imena 312 poginulih pripadnika 105. brigade. Cvijeće su položili Zijad Škamo, nosilac najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan’’ i Taib Cocalić, hrabri borac ove brigade, koji je prisutne podsjetio na ratnu ulogu ovog mjesta u odbrani Sarajeva i BiH.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti