Proslava 20. godišnjice 105. motorizovane brigade

U ponedjeljak, 18. februara 2013. godine navršava se 20 godina od formiranja slavne 105. motorizovane brigade Armije RBiH, čiji su hrabri borci učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992-1995. kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz njene redove je prošlo 7.000 boraca, od kojih je 312 poginulo i 2.000 ranjeno.
Proslava 20. godišnjice 105. motorizovane brigade

Kako bi se sačuvala uspomena na herojski put 105. brigade i njene borce, Općina Centar i ove godine organizira svečanosti i druženja. Naime, Općinsko vijeće Centar je 15. decembra 1998. godine donijelo odluku da 18. februar proglasi Danom 105. motorizovane brigade - čije sjedište je bilo na području općine Centar te da se taj značajan datum iz naše novije historije obilježava svake godine.

Povodom proslave 20. godišnjice 105. motorizovane brigade, u Općini Centar je 13. februara 2013. godine održana press konferencija na kojoj je predstavljen protokol aktivnosti kojima se obilježava taj jubilej. Sa novinarima su razgovarali: Nedžad Ajnadžić, zamjenik predsjedavajuće Općinskog vijeća Centar, Izet Berkovac, ratni komandant 105. brigade, Enver Krluč, predsjednik JOB ''Unija veterana'' općine Centar, Dževad Topić Topa, vijećnik Općinskog vijeća Centar i jedan od organizatora oružanog otpora. Konferenciji su također prisustvovali predstavnici boračkih udruženja sa Centra, a u ime općinskog načelnika Dževada Bećirevića, koji je bio odsutan zbog bolesti, bili su  prisutni Đulaga Hamza i Zlatko Voljevica, pomoćnici za boračka pitanja odnosno za informatiku i informisanje.

Uputivši čestitke za jubilej 105. motorizovane brigade, Nedžad Ajnadžić, koji je tokom proteklog rata obavljao funkciju komandanta Prvog korpusa Armije RBiH, je dodao:

–Posebno želim istaknuti da je bilo časno i ponosno braniti Sarajevo i BiH, što je dokazala 105. brigada braneći vrijednosti multikulturalnosti i multietičnosti ovog grada i države. Kao jedna od brigada u sastavu Prvog korpusa Armije RBiH, 105. motorizovana je također dobitnica Šestoaprilske nagrade Sarajeva, kao najvećeg mirnodopskog priznanja koje se dodjeljuje zaslužnim organizacijama i pojedincima.

Đulaga Hamza je naglasio da je načelnik Općine Dževad Bećirević, koji je i sam bio borac Armije RBiH, uvijek davao punu podršku kako ovom tako i mnogim projektima koji imaju za cilj poboljšanje uslova života boračke populacije. Đulaga je kazao da ne treba zaboraviti da 105. brigada nije branila samo Sarajevo već čitavu BiH, a vijećnik Dževad Topić je dodao da nije bilo boraca ove i ostalih brigada ne bi bilo ni države BiH.

U nastavku press konferencije predstavljene su dalje aktivnosti na obilježavanju 105. brigade. U četvrtak, 14. februar 2013. godine u 9,30 sati će delegacija boraca i predstavnika Općine Centar položiti cvijeće na mezar prvog predsjednika i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića na Kovačima, a nakon toga i na katoličko groblje ''Sveti Josip'' i pravoslavno ''Sveti Marko'' u 10 sati, dok je prema protokolu obilazak gradskog groblja ''Lav'' planiran za 10,30 sati. Istog dana u 13 sati u sali Općinskog vijeća Centar bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar.

U nedjelju, 17. februara,  u 9 sati na platou KSC Skenderija planirano je postrojavanje i smotra izviđača Kantona Sarajevo, koji će tom prilikom predati ratnu zastavu komandantu 105. motorizovane brigade Izetu Berkovcu.

Istog dana, ispred spomen-obilježja "Mala kula" na Grdonju, od 12 sati bit će održana centralna proslava i cjelodnevno druženje uz prigodan program.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti