Utvrđen protokol za obilježavanje 20. godišnjice 105. brigade

U Općini Centar održan je 11. februara 2013. godine završni sastanak Organizacionog odbora za proslavu 20. godišnjice 105. motorizovane brigade Armije RBiH, koja se obilježava 18. februara.
Utvrđen protokol za obilježavanje 20. godišnjice 105. brigade

 Na sastanku, kojeg je vodio predsjednik Organizacionog odbora Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar, utvrđen je finalni protokol za obilježavanje godišnjice Brigade.

Povodom ovog jubileja, nakon press konferencije planirane za 13. februar, slijedi druženje sa bivšim borcima 105. brigade i članovima njihovih porodica, kojom prilikom će biti uručena simbolična novčana pomoć za 85 porodica. Za tu namjenu iz općinskog budžeta obezbijeđeno je 7.000 KM, a pridružila se i firma BOOC (koja okuplja pet boračkih organizacija sa Centra) koja je donirala za 15 porodica sredstva u ukupnom iznosu od 1.500 KM.

Održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća Centar je planirano za 14. februar, a istog dana delegacije će položiti cvijeće na šehidsko mezarje Kovači te na katoličko groblje ''Sveti Josip'' i pravoslavno ''Sveti Marko'', kao i na gradsko groblje ''Lav''.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Centar, osim obraćanja govornika i ratnih komandanata Brigade, planirano je da tri učenika pročitaju njihove nagrađene literarne radove na temu ratnog puta 105. Osim novčanih nagrada za autore najboljih literarnih radova odlučeno je da još pet učenika koji su učestvovali na tom literarnom konkursu, besplatno pohađaju narednih šest mjeseci treninge u Karate i Jiu – Jitsu klubu ''Bushido'', kojeg vodi Ismir Jusko, vijećnik Općinskog vijeća Centar.

Organizacioni odbor je usvojio i odluku da se u osnovnim školama na Centru održi historijski čas na kome bi najmlađi bili upoznati o slavnom putu 105. brigade. Za dosadašnji doprinos organizaciji i čuvanju sjećanja na ovu brigadu odlučeno je da se uruče povelje predstavnicima osnovnih škola sa Centra: ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'', ''Alija Nametak'', ''Nafija Sarajlić'', ''Musa Ćazim Ćatić'' te OŠ ''Mula Mustafa Bašeskija'' koja je smještena na području općine Stari Grad.

Centralna proslava je planirana za nedjelju, 17. februara na Grdonju kod spomen-obilježja ''Mala kula'' gdje će uz cjelodnevno druženje boraca, predstavnika Općine, izviđača, učenika osnovnih škola i svih drugih sugrađana koji to budu željeli, biti održan historijski čas o ratnom putu 105. brigade. Svoj doprinos ovom jubileju će dati i izviđači Kantona Sarajevo koje će na toj manifestaciji predvoditi Izet Berkovac, ratni komandant 105. motorizovane brigade Armije RBiH.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti